Dajate sebi tisto, kar si želite od drugih

Vse, kar pričakujete od svojega partnerja, naredite prvo sami zase. 

Dajate sebi tisto, kar si želite od drugih (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
17. 2. 2020

Dajate prvo sebi tisto, kar si želite ali pričakujete od drugih. Če si želite pozornosti od drugega, jo prvo namenite sami sebi. Če si želite ljubezni, jo prvo namenite sami sebi. Če si želite objema, objemite sami sebe...

Ko odgovornost za svojo srečo preložimo na drugega, ustvarjamo odvisnost ter odnos žrtve. Upravljanje našega življenja kar tako prepustimo v roke drugih. Seveda bomo nesrečni... 

Zakaj bi nas bilo strah, da nas bo partner zapustil, ko pa imamo vedno sami sebe? Vse zahteve, ki jih imamo od partnerja, so v resnici naše lastne zahteve od samega sebe, ki se na ta način nenehno podzavestno kažejo v odnosih z drugimi. Z nečim v sebi smo nezadovoljni in želimo, da partner izpolni ta del, da bo zadovoljen s tem delom nas. On pa tega ne more storiti, dokler nismo zares sami zadovoljni s seboj. 

Če ne želite, da vas nekdo ponižuje, ne ponižujte sami sebe. Če ne želite, da govori grdo o vas, ne govorite ali mislite grdo sami o sebi. Ni pomembno, kaj govorite sami o sebi na glas, ali kaj razmišljate površinsko, pomemben je vaš iskren odnos s samim seboj. Kar vas zares muči v vaših globinah - to vedno dobivate v odnosih z drugimi. 

Ko se želimo skriti pred svetom, se v resnici želimo skriti pred samim seboj. Kadar se jezimo, smo jezni sami nase. Ko mislimo, da nam drugi ustvarjajo bolečino, jo ustvarjamo sami sebi. 

Bodite pozorni, kateri deli sebe so vam neprijetni, ljubezen pa bo prišla kot posledica, ko boste sprejeli vsak delček sebe posebej. 

Imeti rad sebe ni enako kot narcisoidnost, ki predstavlja šibkost in nasprotje ljubezni. Ljubezen do sebe se prične, ko ugotovimo, kdo smo in smo na to spoštljivo ponosni, sprejemamo vse svoje napake in postavimo svoj razvoj na prvo mesto. Srečni in hvaležni smo, da smo, kdor smo. Da imam možnost tega življenja, možnost rasti in učenja. Svojega življenja ne bi zamenjali za nič. 

Vprašajte se:

1. Kaj me moti pri sebi?

2. Česa se najbolj bojim od ljudi v svoji okolici? Kaj se bojim, da bi mi storili? 

3. Česa me je sram pri samemu sebi?

4. Zakaj krivim sam sebe? 

Če se doživljamo kot "nič kaj posebne, drugi so boljši", bomo težko napredovali na poti uresničevanja svojih življenjskih sanj. Lahko pošiljamo pozitivne afirmacije kolikor želimo, a če ne verjamemo vase, se bomo prej ali slej znašli v neprijetnih situacijah ali dopustili, da z našim življenjem upravljajo drugi.

 Vrnitev v preteklost

Ko iščemo vzroke, zakaj se nimamo radi, pa se je potrebno vrniti tudi v preteklost... Smo se kot otroci kdaj počutili nezaželeni? Smo dobivali dovolj ljubezni? Prav otroške izkušnje so tiste, ki pomembno vplivajo na vzpostavitev samodojemanja skozi celo življenja. Če smo bili vzgajani v ljubečem okolju, bili spoštovani in razumljeni, bomo lažje ljubili sebe. V nasprotnem primeru: če smo odraščali v okolju, kjer je primankovalo samospoštovanja in ljubezni - se je to preneslo tudi na nas. Kakršnokoli nasilje povzroči travme, ki vplivajo na našo samopodobo. Morda se je včasih zdela šiba ali pas po riti nedolžna in vzgojna stvar, a lahko pusti hude posledice na otroku, ki bo imel ves čas podzavesten občutek, da ni dovolj dober. Nato lahko pridejo še občutki sramu in tesnobe ali depresije. 

Potem je tu šola, kjer so nas ves čas primerjali med seboj, kdo je boljši, bolj pameten, hitreje izračuna, bolje napiše, si bolje zapomni, hitreje teče... In občutek, da nismo dovolj dobri ter vredni se veča in veča.

Potem nas bombandirajo mediji, ki v nas ustvarijo ideale, kako bi morali izgledati, da bi ustrezali družbenim predstavam o lepoti in uspehu. Če vam je po vsem tem uspelo, da ste obdržali in gojili ljubezen do sebe, vsa čast! A večini ni. Zato je čas, da to spremenite. Da ozavestite vzroke težav in jih počasi izkoreninite in odpravite.

Vedno boste našli nekoga, ki bo v nečem boljši. Niste popolni. Nihče ni. Ne potrebujete ves čas blesteti na vseh področjih. Nihče ne more. Nihče ne živi brez bolečine. Zato, ko se primerjate z drugimi vedno pomislite – pa bi zares zamejali svoje življenje z drugim?

Večkrat si vzamite čas samo zase in se peljite na zaslužen zmenek – na takšen, kakršen si želite, da bi vas peljal nekdo drug. Peljite sami sebe na izlet, sprehod ali si pripravite večerjo samo zase.

Ko boste vzpostavili ljubeč odnos s seboj, bodo lahko takšni tudi ostali odnosi v življenju.   

deloma povzeto po: econet.ru