Dalaj Lama: Zgolj etičnost omogoča resnično srečo

Do stanja sočutja in modrosti, ki prinaša srečo, obstaja le ena pot: to je pot vrline, katere temelj je moralna disciplina, nas uči tibetanski duhovni voditelj Dalaj Lama.

28. 10. 2016

Vrlin si namreč ni mogoče privzeti kar čez noč, temveč jih je treba izgrajevati postopoma. Ali povedano drugače: "Na Tibetu obstaja rek, da je stopanje po poti vrline tako težko, kot da bi vodili osla navkreber."

"Da bi preobrazili svoje srce in um tako, da bodo naša življenja postala spontano etična," je prepričan duhovni voditelj Tibeta, "je treba vtkati težnjo po vrlinah v svoje vsakdanje življenje."

S pravim zgledom, vzgojo in izobraževanjem za pot vrlin bi bilo zato smiselno začeti relativno zgodaj.

"Če svoje otroke vzgojimo tako, da bodo imeli znanje brez sočutja, bo njihov odnos do drugih verjetno mešanica zavisti do tistih na višjih položajih, agresivna tekmovalnost do ljudi svojega stanu in prezira do manj srečnih. Najboljši način, da osmislimo svoje življenje, je pot sočutja."

Da bi se izognili stranpotem, na katere nas s poti vrlin vlečejo želje, ki se rojevajo iz čutnega ugodja, nam Dalaj Lama za svetilnik postavlja etičnost. Medtem ko nas bo slepo in hlastno zadovoljevanje želja neizogibno peljalo čez vodo žejne, saj nas bo spet in spet puščalo prazne in soočalo z novo porajajočimi se željami, nas lahko le vrednotenje istih hrepenenj, prizadevanj in delovanj skozi prizmo potencialnih posledic za nas in druge obvaruje, da skrenemo s poti k resnični in trajni sreči.

V luči zavedanja, da ima vsako naše delovanje univerzalno dimenzijo, je prav etičnost tista, ki zagotavlja, da s svojimi akcijami ne bomo škodovali drugim (ali po principu karmičnih posledic tudi sebi). Zato je zgolj etičnost lahko tista, ki omogoča resnično srečo nas in drugih.

"Notranji mir in resnična sreča, o kateri govorim," pravi Dalaj Lama, "vključujeta skrb za druga bitja in veliko tankočutnost do njihovega trpljenja."

Da bi delovali etično, potrebujemo sočutje (nying), ki vključuje ljubeznivost, blagost, velikodušnost in toplino srca, in potrpljenje (sò), kar dobesedno pomeni tudi Biti sposoben, da se upreš – upreš stranpotem, ki jih povzroča stremljenje, pa tudi nerazumevanje osnovnih principov.

"Če bi ljudje razumeli religije pravilno, bi prav vse religije vodile k bolj srečnemu življenju," je še prepričan Dalaj Lama.

Odlomek iz članka Sreča je sozvočje (Sensa december 2014)