4 napotki za december

Katero darilo je največ vredno? 

4 napotki za december (foto: profimedia) profimedia
11. 12. 2019

Na zahodu je marketing spremenil božične praznike v priložnost, da trgovine močno povečajo prodajo. Poskušajo uporabiti vsak trik, da bi v nas spodbudili občutek krivde, če ne bomo kupovali neuporabna darila za prijatelje in družino. Ker tako pokažemo, da jih imamo radi, kajne? Več daril - večja ljubezen, pravijo. A v tem materialnem kaosu pozabljamo, kaj v resnici pomeni DAJATI. Naše občutke, čustva in strasti raje zamenjamo za materialne dobrine. Kaj pa je tisto, kar zares šteje? Te praznike poskušajte čim več dajati...

1. Podarite pozornost in svojo prisotnost v trenutku

Bodite prisotni v trenutku, ko ste v družbi svoje družine, prijateljev in vam dragih ljudi. Če se le da, odstranite vse tehnološke naprave. Ne potrebujete telefona ob sebi, ugasnite televizijo in računalnik, ter dejansko BODITE z njimi. Ljubezen, sočutje, okolje in vesolje lahko občutimo le v tem trenutku. Zato te praznike svojim bližnjim podelite svojo pozornost in prisotnost. Največje darilo, ki ga lahko date, je dati sebe, saj to vendar vse, kar v resnici imate.

 2. Podarite novo izkušnjo

Poskusite nekaj novega. Namesto gledanja televizije, se odpravite ven, raziskujte svojo okolico in naravo. Spustite vzorce in navade, kako bi moralo biti za praznike, da morate biti notri, jesti, piti in gledati televizijo, kot vsako leto. NOVO in drugačno naj bo moto teh praznikov. 

3. Bodite iskreni do sebe in ostalih

Med prazniki običajno pridemo v stik s sorodniki in znanci, katerih že dolgo nismo videli. Lahko si nadanemo maske in se delamo, da smo nekaj, kar nismo. Lahko pustimo egu, da se hrani. Lahko pa ga opustimo in smo to, kar smo. Iskrenost in resnicoljublje je veliko darilo tako za druge kot za nas. Opustimo idejo, da moramo impresionirati okolico. Nikogar ne potrebujemo impresionirati. Družba nam daje občutek, da moramo biti oblečeni po zadnji modi, imeti določen izgled in narditi vtis na okolico. Zakaj že? Izpolnjevanje pričakovanj drugih nima smisla. Te praznike bodite vi-vi. Pokažite ljudem, kdo ste - z vsemi napakami, a sposobni ljubezni in sočutja.

4. Pokažite ljubezen

Človek ima v osnovi en sam namen – da ljubi in je ljubljen. Globoko v notranjosti nas žene želja po izkustvu brezpogojne ljubezni. Kupovanje stvari in iskanje zadovoljitev zunaj sebe so le simptomi pomanjkanja ljubezni v življenju. Večinoma ne znamo niti pokazati čustev do svojih bližnjih. Čustva zapremo in raje z bližnjimi ostajamo nekje na površini v brezsmiselnih pogovorih. Te praznike, pokažite svojo ljubezen, še posebej do tistih, do katerih je običajno ne. Do ljudi, za katere čutite, da so zaprti in ne vedo, kako bi pokazali svoja čustva. Bodite vi tisti, ki se odprete in tako boste spodbudili tudi njih. Povejte jim, zakaj jih imate radi in zakaj so za vas pomembni.

Objemite jih. To je največje darilo, ki ga lahko date. 

collective-evolution.com