Dejan Jarič: Izkušnja Enosti se me je močno dotaknila

Nikoli več ne bo tako, kot je bilo prej; vse je drugače, lažje; življenje je lahkotnejše. To absolutno resnico lahko izkusi vsak, ker je to v resnici naša prava narava, tisto, kar mi smo v resnici.

Dejan Jarič: Izkušnja Enosti se me je močno dotaknila (foto: shutterstock) shutterstock
2. 3. 2022

Dejan Jarič je zdravnik, ki povezuje klasična medicinska znanja s holističnimi pristopi. Prehodil je težavno pot notranjega iskanja, ki ga je pripeljala v drugačno zavedanje samega sebe in sveta. Že v gimnaziji se je namreč soočil z depresijo in s stiskami, ki so njen neločljivi del.

Holistična znanost ga je prevzela in prepričala. Danes pomaga drugim in pri tem poudarja, da človek zmore drugim pomagati le do tam, do koder je prišel sam – to priznati je pošteno do sebe, klienta in kozmosa.

Dr. Jarič, komu verjeti – alternativcem ali zdravnikom?

Nikoli nisem bil proti klasični medicini, ki je koristna, pomembna in uporabna za mnoga fizična stanja. Seveda pa smo v letu 2022 in zadeve je potrebno nadgraditi – na človeka je potrebno končno gledati kot na celostno, holistično in duhovno bitje, ki nima le fizičnega telesa, ampak tudi duhovno, karmično, mentalno, čustveno in eterično telo. Na teh se lahko pojavljajo določene blokade tudi zaradi vplivov okolja in/ali drugih oseb. Sem torej zagovornik integracije klasične in alternativne medicine, torej holistične medicine. Skupaj lahko veliko naredimo za celostno zdravje ljudi.

Kot nadpovprečen učenec in dijak ste se vpisali na medicinsko fakulteto, a ste že kmalu po začetku specializacije stopili v vode alternativne medicine. Kaj je bil vzrok?

Klasična medicina mi pri težavah, s katerimi sem se soočal, ni znala zares pomagati. V gimnaziji me je mučila huda depresija, tenzijski glavoboli in kronični gastritis. Opravil sem številne zdravniške preiskave, da bi našel vzroke svojih zdravstvenih tegob, vendar se je izkazalo, da je z mano vse v najlepšem redu. A kot vemo v holistični medicini in psihoterapiji, se pravi vzroki tudi fizičnih težav skrivajo na mentalno-čustvenem telesu. Te ravni pa sem odkrival kasneje, ko sem se umaknil iz uradne medicine. Tako sem se odločil, da odgovornost za svoje zdravje vzamem v svoje roke. Redno sem začel vaditi transcendentalno meditacijo, ki mi je takrat zelo pomagala. Pozneje sem obiskoval individualne profesionalne seanse kognitivne, humanistične in transpersonalne psihoterapije in začel sem hitro zdravstveno, osebnostno ter duhovno napredovati.

Najprej ste torej prevzeli odgovornost za svoje zdravje?

Vedel sem, da se vzroki za moje tedanje zdravstveno stanje skrivajo v meni; začel sem iskati v sebi in precej hitro sem presegel prvo stopnjo osebnostnega razvoja (po Kenu Wilberju, avtorju preglednic človekovega duhovnega razvoja) – t. i. mentalni ego, ko sem vse delal le za druge, nisem pa imel stika s seboj. Prešel sem na raven t. i. avtentičnega Jaza in začel na prvo mesto postavljati sebe, kar pomeni, da sem začel prevzemati popolno odgovornost za svoje življenje, za svoje misli, občutke in dejanja. S to odločitvijo sem predvsem nehal igrati žrtev in obtoževati druge za svoje težave. A prehod ni bil tako preprost.

Vam je psihoterapija pomagala?

Brez učinkovite psihoterapije ne bi šlo. Potrebno je bilo očistiti travme, se spoprijeti s svojimi kompromisi, zanikanji, neuspehi in si priznati boleče stvari ... Delo na lastni senci, ki je tisti del nas samih, ki ga od sebe oddaljimo in večkrat prekrijemo, potlačimo ali prevedemo "v racio", je po Jungu za osebni in duhovni napredek resnično ključno. To govorim iz lastnih izkušenj, na lastni koži sem doživel transformacijo sprejetja zanikanih delov sebe. Jung ni zaman opozarjal, da "dokler ne ozavestite podzavestnih ovir, bo to vodilo vaše življenje in to boste imenovali usoda." Sam bi k temu dodal, da se je potrebno z omejujočimi nezavednimi vzorci soočiti in nato poglobiti realnost oziroma zavedanje glede omejitev, ki smo si jih na neki ravni ustvarili sami, seveda ob številnih vplivih okolja in drugih oseb.

Področje osebnostnega razvoja, psihološke pomoči in duhovnosti je danes postalo donosno tržišče, s tem pa tudi polje številnih nevarnosti in neljubih pasti.

Res je, danes bi se vsak, ki je bil na dveh seminarjih in petih terapijah, ukvarjal s pomočjo drugim; mrgoli raznih "coachov" za to ali ono področje; veliko jih misli, da so po le nekaj izobraževanjih že pravi strokovnjaki. To je lahko huda past. Menim, da je nudenje pomoči drugim izjemno odgovorno delo, za katerega človek potrebuje veliko znanja o delovanju človeškega telesa, psihe, vseh patofizioloških procesov in tudi obrambnih mehanizmov, in seveda so potrebne dragocene lastne izkušnje. V pomoč drugim lahko vstopimo le iz dela na sebi, truda po samopreseganju ob vseh znanjih, ki so rezultat poglobljenega študija. Tisti, ki ni razrešil večine svojih nezavednih blokad in ne živi vsaj 90-odstotno v skladu s samim seboj, ne more zares kvalitetno pomagati sočloveku. Morda je taka pomoč le površinska in kratkotrajna. Mene pri delu z ljudmi zanima globina, zato vzamem le ljudi, ki so že zreli, resni, odgovorni in ki se zavedajo, da je za poglobljen in trajen napredek potrebno delati na sebi vsak dan, ne le enkrat na teden priti na psihoterapijo ali holistično obravnavo. Tisti, ki želi zares trajno napredovati, se mora za svoj napredek (seveda ob izdatni terapevtovi pomoči) sam najprej odločiti za spremembo in nato vsekakor vztrajati do rezultatov. Sam sem 11 let obiskoval redne seanse psihoterapije, razne delavnice, seminarje … Že proti koncu študija medicine sem začel študirati transpersonalno psihoterapijo. Obiskal sem številne seminarje in delavnice v Sloveniji in po svetu. Med drugim sem se izobraževal pri dr. Johnu Rowanu, transpersonalnem psihoterapevtu iz Londona. Spoznal sem vodilne ljudi na posameznih področjih, med njimi je verjetno najbolj znan celični biolog na svetu dr. Bruce Lipton, nekdanji predavatelj na Medicinski fakulteti Univerze v Wisconsinu in pionirski raziskovalec na Stanfordski univerzi.

Opišite nam, prosim, pristop k napredni psihoterapiji, ki ste ga razvili vi sami.

Na osnovi več kot desetletnih izkušenj, zbranih pri individualnih in skupinskih terapijah, sem razvil napredno psihoterapijo, ki je integracija treh najmodernejših vej – kognitivne, humanistične in transpersonalne psihologije ter psihoterapije. Pri svojem medicinsko-psihološkem svetovanju, imenovanem Theta MED Therapy® (TMT®), uporabljam najnovejša odkritja epigenetike, kvantne fizike, zahodne medicine, nevrobiologije, nevropsihoimunologije, informacijske tehnologije ter kognitivne, humanistične in transpersonalne psihologije. Terapija torej deluje na vseh ravneh celovitosti človeškega bitja. Specializiral sem se predvsem za preseganje osebnih omejitev in stališč, odpravljanje blokad in preseganje vzorcev, omejujočih prepričanj, zaobljub in konceptov. Svoje znanje ves čas nadgrajujem v sodelovanju z najboljšimi strokovnjaki. Trenutno delam doktorat iz holistične/integrativne medicine na Quantum University v Ameriki.

Si želite izboljšati ta naš svet?

Zagotovo je moja srčna želja, da kot zdravnik klasične in alternativne, torej holistične medicine, naredim nekaj dobrega za svet. Neskončno sem hvaležen za izjemne rezultate pri svojem delu: od številnih ozdravitev depresije, razrešitev samomorilnih nagnjenj, anksioznosti in odvisnosti, pa vse do odprave telesnih težav – kot je na primer predvidena amputacija obeh nog, ki je postala nepotrebna. Verjetno sem eden redkih ali celo edini holistični zdravnik in psihoterapevt, ki zdravi z Enotnim poljem Zavesti. Tako terapevtsko delujem na vseh ravneh človeškega bitja – na čustveni, mentalni, duhovni in telesni ravni, zato nastopijo osupljive preobrazbe, včasih že po nekaj srečanjih.

Razložite nam, kaj je Enotno polje Zavesti?

Živimo v zelo zanimivih časih, ko je znanost kvantne fizike toliko napredovala, da lahko najdemo korelacije med empiričnimi znanji starodavnih modrecev z Vzhoda in modernimi odkritji nevroznanstvenikov, ki dokazujejo, da Zavest ni produkt možganov, ampak je vseprisotna, večna, o čemer pričajo številni ljudje, ki so se zbudili iz klinične smrti. O razumevanju teh ravni danes govori na stotine znanstvenih člankov naprednih znanstvenikov, predvsem kvantnih fizikov in nevroznanstvenikov; eden od njih je recimo tudi dr. John Hagelin, ki je zagovornik integracije duhovnosti in znanosti. Enotno polje je čista inteligenca, popolni abstraktni potencial, izvor vsega, vse izvira iz te ravni. Vsi osnovni delci in vse osnovne sile, ki držijo to vesolje skupaj, se na tej ravni združijo v neomejen potencial. Po utemeljitelju Maxu Placku je to večna, nespremenljiva konstanta, izvor vsega. Tu ni več časa in prostora, vse je tukaj in sedaj, v večnem ZDAJ. To stanje se lahko doživi tudi preko meditacij, ki jih učim na svojih seminarjih in delavnicah (v živo in online), to stanje zavesti pa se uporablja tudi za zamenjavo omejujočih podzavestnih vzorcev v napredni psihoterapiji, ki jo izvajam individualno in tudi skupinsko po spletu od februarja 2022.

To je seveda znanstveni pogled, a zame je veliko bolj pomembno lastno izkušanje stanja Enosti, ki sem ga večkrat izkusil. To je nekaj, kar te spremeni za vedno.

Zdaj ne morem, da vas ne bi vprašala po tej izkušnji – kako je izkusiti Enost?

Lahko vam podam le približek, ker se tega stanja miru in blaženosti ne da zares opisati z besedami. To je doživetje kavzalne, vzročne ravni zavesti, v kateri ni več ločenosti, vse se poenoti v enem izvoru (čustva, misli, arhetipi). Izkušnja tega stanja, ki ga na Vzhodu imenujejo samadhi (samadhi je sanskrtska beseda za stanje samospoznanja ali stanje enosti), je bila nenadna, spontana. Ob tem sem začutil svojo vseprisotnost in neločljivo povezanost z Bogom; da sem eno z Njim; jaz sem povsod in eno z vsem. To je resnično pravi blagoslov in milost Izvornega! O tem izjemnem doživetju sem takrat zapisal naslednje: Spontano se zavedam, da je vse On, tudi iluzija, zaradi katere mislim, da sem tu, je On. Nikogar drugega ni razen Njega. Vse je popolno, vse že imam v sebi, živim Boga v sebi. Spremljajo me občutki popolnega notranjega miru, samozavedanja, brezpogojne ljubezni, globoke izpolnjenosti, trajne, popolne sreče, radosti in brezmejne svobode. Sem zelo srečen in izpolnjen. Ljubim Boga in On ljubi mene, že samo, ker sem.

Po tem je bilo vse zares drugače?

Po tej izkušnji resnično živim iz sebe. Vse je popolno, vse je prav, tako kot je. Nikoli ni bilo nobenih težav. Ta izkušnja se me je močno dotaknila. Nikoli več ne bo tako, kot je bilo prej; vse je drugače, lažje; življenje je lahkotnejše. To absolutno resnico lahko izkusi vsak, ker je to v resnici naša prava narava, tisto, kar mi smo v resnici.

Samadhi sem doživel potem še dvakrat v nekaj dneh. Še najbolje lahko to stanje opišem s tišino – torej ta absolutna resnica je nekaj, o čemer ne moreš povedati ničesar, ker samo je. Lažni ego (ahankara) je presežen; zavedaš se, da je res iluzija. Tisto, kar zares sem, je neskončno in večno, vse drugo sploh ne obstaja. Sem.

Holistično medicino uvajate po vzoru Kvantne univerze iz ZDA. Ali lahko takšnim ustanovam zaupamo?

Seveda, gre namreč za največjo izobraževalno ustanovo, namenjeno tistim, ki jih zanima celostno zdravje in pridobitev različnih diplom, tudi doktorata iz holistične/integrativne medicine, za katerega je pogoj zaključen študij klasične medicine. Od ustanovitve leta 2002 je ta ustanova inovator na tem področju; osnova vseh treningov in izobraževanj je zasnovana na kvantni fiziki, ki lahko danes znanstveno razloži tudi vse "čudežne" ozdravitve različnih alternativnih metod zdravljenja. Večina mentorjev je zdravnikov z doktorati iz klasične in holistične medicine.

Na vaših seminarjih naj bi posamezniki doživljali tudi hipne preobrazbe. Nam lahko zaupate, kako vam uspe ljudi pripeljati v stanje, v katerem je sprememba človeške percepcije lahko takojšnja?

Po navadi je skupinska energija na seminarjih takšna, da ljudje kolektivno delujejo po principu vsi za enega, eden za vse. Ko delamo na primer vajo gledanja iz oči v oči na subtilnem ali kavzalnem nivoju zavesti, se zgodijo zares globoki uvidi, ko se oglasi naša duša oziroma Zavest, kot rad rečem. In takrat je mogoče vse. Zavest enostavno presvetli mentalno-čustveno dramo uma in takrat bolezen ali težava preprosto izgine. Ker oseba ozavesti, se sooči z vzrokom težave, in ko v dovoljšni meri poglobi zavedanje, zakaj je sploh zbolela (po navadi gre za navidezne koristi, ki služijo osebi; torej si sama skreira bolezen, ker ima od nje določene koristi), lahko bolezen enostavno odide. Svoje poslanstvo je odslužila in človek je več ne potrebuje. Pomembna je seveda moč skupne srčne namere. Kot nam govori kvantna fizika, je v tem Vesolju vse povezano. Kvantna povezljivost govori recimo tudi o tem, da to, kar narediš enemu elektronu, vpliva na drugega, četudi je oddaljen stotine tisoče kilometrov. To v končnem pomeni, da smo v samih temeljih zavedanja ena zavest, ki prepoznava samo sebe preko različnih ogledal.

Poudarjate pomembnost prepoznavanja vzorcev, po katerih nezavedno delujemo, in reprogramiranja teh nezavednih programov. Slednje pa je lahko tudi plodna zemlja za različne manipulacije, mar ne?

Vse je mogoče, če nekdo to dela iz vzgibov, ki niso čisti, ki torej niso iz srca, ampak za svojo lastno dobrobit. Če terapevt recimo gleda le na svoj zaslužek in mu ni v interesu, da bi obravnavani zares napredoval, da bi v življenju postal samostojen in neodvisen, to kaže na njegove neprečiščene sence. Veliko je takšnih primerov; ne nazadnje je tak primer tudi, ko se politika zaradi svojih interesov pretirano vmešava v znanost, ji krni čistost opazovanja in sposobnost nevtralnega presojanja dejstev. Zlorablja se lahko tudi znanost, ki bi morala biti neodvisna, pa to vedno žal ni. A vsak se odloča zase. Tisti, ki se je prebudil, lažje prepozna manipulacije in na igrice ega, ki se jih ljudje žal še prepogosto igrajo, ne naseda več.

Kaj svetujete tistim, ki jih kliče pot, pa si morda zaradi nezaupanja vase, premalo informacij ali česa drugega ne upajo zaupati drugemu?

Sam vedno sledim tudi svoji intuiciji, ki vedno pove Resnico. Tistim, ki svoje intuicije morda še niso toliko razvili, da bi si zaupali, pa predlagam, da se pozanimajo o izkušnjah, ki jih imajo drugi. Zdravniku ali terapevtu lahko na primer zastavijo tudi vprašanje, ali je v svojem življenju zares srečen, izpolnjen, zdrav. Po mojem mnenju je to dober pokazatelj, komu lahko zaupamo. Tisti, ki je naredil potrebno delo na sebi, bo znal pomagati globoko in trajno.


Spraševala: Lucija Mulej