Dolgi lasje nas povezujejo z višjimi silami

Dolgi ali kratki, valoviti ali ravni, gosti ali redki. Ne glede na to, ali jih imate radi ali ne, lasje so pomembna osebnostna lastnost. Lasje pa so mnogo več kot le modni dodatek. Imajo namreč svojo lastno in edinstveno duhovno moč.

Dolgi lasje nas povezujejo z višjimi silami (foto: pexels) pexels
29. 4. 2021

Lasje, religija in kultura

Lasje, religija in kultura gredo pogosto z roko v roki. Pomislite samo na moške pripradnike ortodoksne judovske vere, ki nosijo tradicionalno pričesko s stranskimi kodri oz. pejoti. Pričeska je znamenje pripadnosti Torahu, kodri pa jih spominjajo tudi na dejstvo, da imamo dva dela možganov – sprednji spiritualni del in zadnji del, ki uravnava telesne funkcije. Kodra služita kot razdelilec teh dveh funkcij.

Sikhovstvo je še ena vera, ki se fokusira na pomembnost las. Verjamejo, da so lasje darilo od Boga in jih zato ne strižejo. V Islamski veri imajo moški posebne smernice za urejanje las, med tem ko morajo ženske svoje lase skrivati pod pokrivali.

Potem so tu še kulturni aspekti las. Kako nosimo svoje lase, je izraz naše osebnosti. Od flapperk v 20-ih letih, ki so nosile kratke frizure, da bi izražale žensko enakopravnost, do hipi generacije v 60-ih, ki so svoje lase puščali dolge v znak miru - lasje so pogosto uporabljeni za izražanje političnih idealov. Neverjetno je, kako lahko nekaj tako preprostega, kot so lasje, predstavlja generacijska in kulturna gibanja.

"Lasje pokrivajo kronsko čakro – našo povezavo z duhom in višjim jazom. Služijo lahko kot opozorilo na našo povezavo z božanskim."

Lasje, duhovna enrgija in intuicija

Vse od svetopisemske zgodbe o Samsonu, se lase enači z magičnimi močmi. Ko je Dalila naročila, naj postrižejo njegove lase, ga je oropala njegove superiorne moči. Je bilo to le simbolično ali pa so bile na delu res duhovne energije?

Študije ameriške vlade, ki so jih izvajali med vojno v Vietnamu, so pokazale povezave med lasmi in intuicijo. Rekrutirali so skupino Indijancev zaradi njihovih dokazanih in nepremagljivih spretnostih sledenja. Toda po tem, ko so jim lase postrigli na standardno vojaško pričesko, so njihove predhodno testirane zmožnosti nenadoma upadle.

Ena od teorij, ki razlagajo ta pojav je, da so lasje pravzaprav nekakšna antena. Vsak pramen posebej naj bi deloval kot antena, med tem ko celotno lasišče služi kot sistem anten. Ta teorija je povsem smiselna. Kolikokrat vas je že prešla močna intuicija, med tem ko so se vam lasje na vratu dobesedno postavili pokonci? To daje povsem nov pomen izrazu "kocine so se postavile pokonci".

Lasje so povezani tudi z energijo aure. Skozi Kirlianovo fotografijo je namreč okrog las opaziti energijsko polje. Če so lasje kratki, je energetsko polje šibko. Je možno, da so lasje ne le senzor, temveč tudi oddajnik? Lasje nedvomno oddajajo energijo, tistega ki jih nosi. V Viktorjanskih časih, pa tudi pred tem, so ženske pogosto izražale ljubezen do svojih pramen. Je bil to znak, da so lasje več kot le dekoracija?

V slovanski mitologiji je znana zapoved boga Svaroga: “Ne strizite svojih las, sicer boste izgubili modrost in zdravje!” Slovanska beseda za lase volosi (волосы) izvira od boga modrosti Velesa (Volosa), ki je bil seveda kot vsi drugi staroverski bogovi dolgolas.

Da bi lasje lahko opravljali svojo nalogo prevodnika kozmične energije, morajo biti dolgi vsaj sedem centimetrov. Našim prednikom so dolgi lasje dajali modrost in jih povezovali z višjimi silami.

Dekleta so imela dolge lase, kar je imelo jasen pomen: lasje so pokrivali hrbet in s tem ščitili čakre ali energijske centre vzdolž hrbtenice. Dolgi lasje namreč pokrivajo srčno čakro (anahato), ki povezuje tri spodnje in tri zgornje čakre. Anahata napolnjuje žensko z energijo ljubezni, sočutja, milosti in dobrote, dolgi lasje pa dajejo energijsko zaščito pred zlom in temnimi silami.

Krona

Lase imamo pogosto za krono človeka. Čeprav se izraz največkrat nanaša na barvo in lesk, pa je povezan tudi z duhovnostjo. Lasje pokrivajo kronsko čakro – našo povezavo z duhom in višjim jazom. Služijo lahko kot opozorilo na našo povezavo z božanskim.

Razmislite o laseh kot o povezavi med seboj in virom. Razmislite o laseh kot o poti do vesolja.

Ko se boste naslednjič pritoževali nad neubogljivimi kodri, se zamislite nad spiritualno močjo vaših las. Ljubeznivo skrbite zanje in jim zagotovite potrebno nego. Naj bo njihova lepota odraz vašega resničnega duhovnega sijaja.

Katja Kozlevčar