Doživeti trenutek

Kaj vse smo pripravljeni storiti, kam vse smo pripravljeni iti v iskanju sreče in notranje izpolnitve. Družba nas je naučila, da trenutke zadovoljstva iščemo zunaj sebe. Kupujemo, potujemo, osvajamo nove cilje, iščemo popolne odnose, partnerje, nabiramo materialne dobrine, romamo, iščemo duhovnost … vse to z enim samim namenom in željo. Najti resnično življenje, doživeti in doživljati ga v polnosti.

14. 3. 2015

Vendar … zdi se, kot bi se nam tista sreča, izpolnjenost, po kateri hrepenimo, nekako izmikala, se za trenutek pokazala, pa spet izginila. Morda zato, ker iščemo na napačnem mestu? Materialne dobrine, osvojeni cilji, nova religija … karkoli je pač objekt našega poželenja, nam ne prinese dolgotrajne potešitve. Trenutki zadovoljstva ob uspehu so sicer sladki, a kratki. In še preden se zavemo, smo že na poti k novemu cilju. In naša sreča je spet tam nekje v prihodnosti, ko bomo cilj dosegli … kupili tisti avto, našli pravega partnerja, napolnili svojo denarnico, zamenjali službo … In ko znova prispemo na cilj, se zgodba ponovi. Nekaj kratkih trenutkov izpolnjenosti in zadovoljstva, nato znova praznina, ki kliče k potešitvi.

Smo morda zgrešili? Je mogoče, da se sreča skriva v drobnih, preprostih stvareh, ki so del našega vsakdana? Je mogoče, da nam je dosegljiva prav v vsakem trenutku? Je sreča stanje, za katero morajo biti izpolnjeni pogoji? Je sreča naključje, usoda ali izbira?

Trenutki sreče nezavednega človeka so stvar spleta okoliščin, naključja, sreče. Trenutki sreče zavestnega človeka so stvar IZBIRE. Zavestni človek ve, da sam odloča, kako bo doživljal in doživel življenje. Sam odloča, čemu bo namenjal svojo pozornost. In tisto, čemur namenjamo pozornost, raste.

Stanje zavestnosti je stanje prisotnosti. So trenutki, ko poslušamo, čutimo, doživljamo in predvsem – polno smo. Kadar »smo«, smo zavestni sebe, trenutka dogajanja.  Polno. In resnična sreča, polnost življenja in izpolnjenost so skrite ravno v tem vedno dostopnem velikem in večnem ZDAJ.

Sreča je bližje, kot si mislimo. Je izlet v globino našega bitja, v našo resnično bit, ki pozna radosti resničnega doživljanja in zavedanja življenja. Trenutki sreče so pravzaprav trenutki meditativnosti. Trenutki meditativnosti pa so trenutki naše popolne integracije, popolne združitve vseh naših delov, čustev, uma, duha in telesa. Trenutki sreče so trenutki, ko postanemo eno sami s sabo, se polno doživljamo. In ko smo eno s sabo, postanemo eno s svetom, lepoto življenja …

Ko smo eno s sabo, z vsem, kar je, smo našli. Naše notranje razcepljenosti in občutek ločenosti od zunanjega sveta izginejo. Zaživimo v stanju odprtosti, povezanosti … v stanju prijateljskega, ljubezenskega odnosa do življenja. Zaživimo polno.

Dobrodošli v preprost, a edini trenutek, ki kaj šteje. In ne pozabite, sreča se dogaja prav ZDAJ!

Dijana Tara Sever