Dr. Aleksander Šinigoj: »Ko povem svoj cilj na glas, že programiram svoj um« (intervju)

V Žarenje novih energij prihaja dr. Aleksander Šinigoj, asistent dr. Richarda Bandlerja (ustanovitelj NLP-ja, nevrolongvističnega programiranja). S svojim toplim primorskim pristopom bo v četrtek, 17. 9., ob 19. uri v Klubu CD predstavil svoje sposobnosti spreminjanja okorelih prepričanj.

Dr. Aleksander Šinigoj: »Ko povem svoj cilj na glas, že programiram svoj um« (intervju) (foto: Simon Grižonič) Simon Grižonič
15. 9. 2015

S humornim in na videz lahkotnim pristopom je navdušil in izobrazil tudi številne znane Slovence: med drugim so z njim doživeli moč preobrazbe ukoreninjenih navad in uveljavili najboljše notranje potenciale nogometni selektor Matjaž Kek, pevki Nana Milčinski in Tinkara Kovač, plavalka Sara Isakovič, teve voditeljica Anja Križnik Tomažin, terapevtka Anita Kejžar Škulj in številni drugi. O učinkoviti rabi orodij, ki so se jih naučili pri njem, navdušeno poročajo na spletni strani njegove Mastermind akademije.

Tikanje zagotovljeno

Dr. Šinigoj ure in ure navdahnjeno in zbrano pripoveduje anekdote, citate iz domače in tuje literature, svojega življenja in iz življenja svojih zgledov, najde izjeme v pravilih, vmes neopazno preplete jasne koncepte ter vse potrebno nevsiljivo ponovi, da se znanje lažje usidra v poslušalce. In z vsem tem na edinstven način prenaša jasno in kompleksno znanje, zbrano v NLP, nevrolingvističnem programiranju. Vse v mehkem primorskem narečju, s katerim za povrh še tika vse po vrsti.

Diplomiral, magistriral in doktoriral je na ljubljanski EF, magistriral pa še na univerzi Salford v Manchestru. Je navdušen oče štirih otrok, predan vsemu, kot pravi, kar je povezano z osebno rastjo, in s potovanji.

Svoje znanje iz informacijske tehnologije, informacijske varnosti in računalniške forenzike, v katerem se je mojstril dobro desetletje pred tem, ob študiju in po njem, kombinira z mehkimi pristopi ter prav po matematično urejenimi veščinami, ki so na voljo v bogati orodjarni NLP.

»Vsakič, ko povem svoj cilj na glas, si začnem dajati usmeritev in programiram svoj um,« zagotavlja dr. Aleksander Šinigoj, asistent soustanovitelja NLP-ja, dr. Richarda Bandlerja. Zadnje desetletje v izrednem tempu izobražuje bodoče trenerje, potuje in se izpopolnjuje tudi sam.

Z zgledom spodbuja, da gredo ljudje čez meje, ne le geografske, povsod vidi priložnost za rast. »Zanimajo me cilji ljudi, še sam si rad zadam kakšnega, za katerega izvem od drugih.«

In kateri je tvoj naslednji veliki cilj?

Prodor v tujino; letos sem že predaval v Egiptu, Kuvajtu, na Kitajskem, Havajih, Pakistanu, v Nemčiji in Avstriji ... In potem me vprašajo, ali uživam, da toliko potujem – seveda, a najraje z družino. Tako sem pred kratkim naredil vse, da sem po petkovem predavanju v Egiptu in sobotnem v Kuvajtu prišel že na nedeljsko kosilo domov v Slovenijo,« se nasmehne sogovornik, vedno s precizno odmerjenim časom med eno in drugo obveznostjo, vedno v stiku s svojo poslovno sekretarko in s pretehtanim načrtom, da čim več časa preživi tudi z družino.

Zakaj je ravno nevrolingvistično programiranje postalo tvoje najljubše orodje?

Že v mladosti sem bral dela o osebni rasti, veliko Anthonyja de Mella pa Normana Vincenta Pealea, npr. Moč pozitivnega mišljenja. Pred 12 leti sem bil pred življenjsko prelomnico; takrat sem odkril motivatorja in avtorja okoli 80 knjig, Briana Tracyja, mu prisluhnil in si zadal njegovih 10 ciljev – ter jih uresničil! NLP se je nato zdel kot najprimernejše orodje na poti do mojega uspeha in uspeha drugih.

Kaj te je prepričalo?

Moč spreminjanja še tako ukoreninjenih prepričanj, ki ovirajo človeka. Z njim se osvobodijo strahov, postanejo bolj zadovoljni, stopijo na novo poslovno pot in jim uspe. Nekateri nehajo gristi nohte ali kaditi, to je že velik dosežek zanje, drugi zamenjajo kariero, nekateri se poberejo po osebnem porazu ali izgubi. Res sem hvaležen za vse te darove, ki jih NLP prinaša meni in ljudem.

In kako je z leti seznanjanja NLP preobrazil tebe?

Po moje sem zdaj drug človek.

O točki preobrazbe, imenuje jo kvantni trenutek, govori tudi dr. Wayne W. Dyer, avtor več kot 40 knjig o osebni rasti. Pred leti si za Slovenijo uvozil dokumentarno-igrani film o njem z naslovomThe Shift – Premik.

Res, tako me je nagovoril, da sem želel predstaviti njegova spoznanja čim več ljudem. Dotaknil se me je, in najbolj sem vesel, ko vidim, da se dotakne tudi drugih. Recimo predsednik uprave nekega večjega slovenskega podjetja je vsem izvršnim direktorjem naložil, da si ga ogledajo! Wayne Dyer je pretehtan v svojih modrostih, veliko je preživel; imel je osem otrok in sposoben je bil priznati, da je alkoholik, in stopiti na novo pot. Tudi zdaj, po njegovi smrti konec prejšnjega meseca, je izreden navdih za vse nas. Njegov „Premik" od tega, da kar naprej nekaj hočemo, do tega, da se damo na razpolago za druge s tistim najboljšim, kar je v nas, je res navdihujoč.

Kaj je bil tvoj Premik, kje se je zgodil tvoj „kvantni trenutek"?

Pravzaprav o tem ne govorim prav pogosto, morda bodo okoliščine prave, da se „razkrijem" v Žarenju novih energij!

Kdo pa je Alejandro de Artep, ki se ga povezuje s tabo?

Moj psevdonim za pisanje knjig brez ene same črke – no, razen naslova in posvetila. Priimek je obrnjeno ime moje žene – Petra. To je hecna zgodba, ki sem jo začel z namenom, da knjige delajo zame, tudi ko se neham ukvarjati z njimi. Najprej je bila tu serija z naslovi v duhu ... 77 strani o tem, kaj mislijo moški, ko ne mislijo na seks, ali pa 77 strani o tem, kaj mislijo ženske, ko ne mislijo na nakupovanje. Vse prazne knjige! Največja serija pa nastaja z naslovi vi duhu – Sex after ... 7th anniversary, na primer. In s posvetilom – Vse najboljše za obletnico! Ali pa Seks po ... 64. letu. Zdaj se pripravljam na prevode v ruski, ukrajinski, španski, kitajski jezik in druge, v kratkem bo teh knjig že 1000!

Kaj najbolj ceniš pri sebi?

To, da znam pri vsem obdržati hecen pristop. Za druge pa sem najraje oseba, ki vliva ljudem upanje in jih spodbuja: Bodi srečen!

Tadeja Zupan Arsov

Žarenje novih energij je izvirni koncept Tadeje Zupan Arsov iz Ph RED – na sliki z energijskim portalom, umetnino Sun of art Urške Lan; slike so tudi del scenografije v Klubu CD, in njihova avtorica bo gostja Žarenja 19. 11., skupaj z dr. Yurijem Yatskom, gostovala pa je že na 1. srečanju januarja 2014 (z inž. Violeto Bulc).

V priloženem videu si lahko ogledate napovednik za Premik (The Shift), film z Wayneom W. Dyerjem (umrl 29. avgusta letos). Dr. Šinigoj pravi, da je veliko bolje pogledati celoto, ta trailer je bolj holivudsko naravnan, vsebina celote pa te res – premakne!

The Shift - trailer