Dr. Katarina Kompan Erzar: Božič je praznik človeške nemoči

"Božič oz. novo leto je vsekakor potrebno praznovati. Vendar če želimo praznovati, potem moramo imeti razlog za to. Razlog ne more biti samo datum," je prepričana profesorica za zakonsko in družinsko terapijo Katarina Lia Kompan Erzar.

Dr. Katarina Kompan Erzar: Božič je praznik človeške nemoči (foto: sensa) sensa
8. 12. 2022

Z vidika liturgičnega leta čas adventa pomeni, da se smeš zavedati praznine, stiske, nemoči, osamljenosti, neuresničenosti ... nedokončanosti, ki jo ljudje nosimo v sebi kot materialna bitja.

Smemo iti dovolj globoko v ta občutja, upajmo tvegati in jih doživeti, kajti okus po ljubezni in stiku bo prišel sam, ker se nahaja pod bolečino, pod sramom, pod osamljenostjo. Če se tej bolečini izogibamo, če si ne upamo iti dovolj globoko vanjo in si preprosto priznati, da ne moremo sami, potem noben ne more do nas.

Prisluhnite celotnemu podkastu Modra soba z Majo Megla, ki bo dobro del tudi tistim, ki se ne veselite druženja s partnerjem ali družino. KLIKNITE TU

Dr. Katarina Lia Kompan Erzar (1971) je magistrirala in doktorirala na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je izredna profesorica za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predavateljica na področju psihoterapije in psihologije na Fakulteti Univerze Sigmunda Freuda. Predava, vodi delavnice in izvaja supervizije ter izobraževanja za različne socialno-varstvene in izobraževalne ustanove. Raziskuje in objavlja s področja zakonske in družinske terapije, nevroznanosti, razvojne psihologije in teorije navezanosti.

Preberite tudi: