Izboljšajte svojo čustveno inteligenco in ustvarjajte globoke odnose

Oseba s slabo razvito čustveno inteligenco lahko uniči razmerje, četudi na drugih področjih v življenju blesti. Nujno branje za vse moške, pa tudi za ženske veljajo enaka pravila. 

Izboljšajte svojo čustveno inteligenco in ustvarjajte globoke odnose (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
12. 7. 2020

Moški so po svoji primarni naravi reševalci težav, proaktivci, ki manj govorijo in več naredijo. Zaradi tega imajo včasih težave z identificiranjem svojih čustev, kaj šele z izražanjem tega, kar občutijo. Tudi ženske imajo lahko podobno težavo, čeprav je res, da so po naravi vseeno bolj v stiku s svojimi čustvi.

Če si želimo globoke povezave z drugo osebo, se moramo čustvene inteligence enostavno naučiti. 

Trije osnovni principi čustvene inteligence

1. Ali znate čutiti?

Navajeni smo, da se vedno najbolj zanimamo za zgodbe, za akcijo. Poslušamo besede in jim pripisujemo pomen. V glavi nam odmeva neka misel, in mi ji verjamemo. Ne odpustimo pa si, da bi to tudi ČUTILI. Namesto, da bi se posvetili temu, kar smo začutili, se obrnemo navzven, iščemo racionalne vzroke, pojasnila … namesto tega se moramo znati naučiti preprosto prepustiti čustvu, ki nas oblije. Šele nato nadaljujemo z raziskovanjem:

  • Kje v telesu to čustvo dejansko čutimo? Gre za grlo? Želodec? Hrbet? Glavo?
  • Kako veliko / pomembno je? Ali ima obliko?
  • Kakšna je temperatura na točki, kjer se nam poraja čustvo? Je hladno? Toplo? Vroče? Omrtvičeno? Nevrtalno?
  • Kakšno teksturo ima? Je ostro? Okroglo? Mehko? Spolzko? Mehurčasto?
  • Intenzivnost: je občutek glasen ali komaj opazen? Ga spremlja bolečina ali užitek?

2. Povečanje besednjaka 

Govorjenje o čustvih je lahko grozljivo težko, če niti ne vemo, kaj točno čutimo. Morda smo izčrpani, razočarani ali žalostni, pa to čutimo kot jezo … Ko se enkrat naučimo opazovati, kako se čustvo obnaša na telesni ravni, bo prepoznavanje postalo veliko lažje.

Bolj ko bomo pozorni na svoja čustva, več jih bomo lahko prepoznali. Ne občutimo namreč samo veselja, žalosti, jeze in strahu – obstaja cela paleta prijetnih in manj prijetnih občutkov, ki nam lahko pomagajo pri vzpostavljanju pristnih globokih odnosov in tudi pri osebni rasti.

Poskusimo biti karseda natančni pri identificiranju čustva.

Primer: V službi ste napredovali. Lahko bi rekli, da se počutite ''veselo'', ali pa: ''Ko sem izvedel za napredovanje, sem začutil sunek energije po hrbtenici, počutil sem se ekstatično, ponosno, malo nervozno, ker mi bo zaupana takšna odgovornost, ampak kljub temu tako srečno kot že dolgo ne.''

3. Odgovor: reakcija

Ko boste odprli kanal in bili naenkrat sposobni občutiti različna čustva, jih šele lahko začnete komunicirati drugim. Ko se vam zgodi nekaj, kar v vas vzbudi močno reakcijo, boste to znali pojasniti na razumljiv način, brez igranja igric, kreganja, jeznih izpadov, bežanja stran ali nestrpnosti: ''Ko si me vprašala glede denarja, sem začutil sram. Zazdelo se mi je, da pričakuješ, da mora tvoj partner zaslužiti veliko več.''

Tak odgovor odpre vrata v kultiviran pogovor, ne sodi in ne nad(z)ira. Ko bo vaša partnerka sprevidela, da ste se sposobni izražati bolj celostno, se vam bo tudi sama lažje odprla in vam jasno predstavila svoje občutke in zaznave.

Ko bosta oba sposobna o svojih čustvih razpravljati povsem mirno in zrelo, bosta lahko premagala vse ovire!

Vir: The Mind's Journal

Preberite še: