"Družbena omrežja so postala "peskovnik" osebnostno motenih posameznikov" (mnenje priznanega psihatra)

"Družbena omrežja so postala "peskovnik" osebnostno motenih posameznikov, ki se trudijo uveljaviti na račun zatiranja drugih, ki niso pripravljeni pobrati rokavice in vztrajati v takšnem prostoru kljub občutkom prizadetosti," je zapisal dr. Robert Oravecz v Sensini kolumni.

"Družbena omrežja so postala "peskovnik" osebnostno motenih posameznikov" (mnenje priznanega psihatra) (foto: shutterstock) shutterstock
17. 9. 2023

"Saj vemo, da je diskreditiranje pomembno orožje vseh toksičnih oseb, začenši z odvisniki od alkohola pa vse do nasilnih psihopatov. Vsi se trudijo doseči totalitarni nadzor nad svojim življenjskim in po novem tudi virtualnim prostorom. Vsak, ki poseže v ta prostor, je sovražnik, ki ga je treba odstraniti. Povsem evolucijsko pogojena reakcija.

V krhki realnosti, ki jo ustvari odvisnik ali blodnjavi ljubosumnež, je možno preživeti le, če s svojimi trditvami nihče ne ogrozi občutkov navidezne varnosti. Pri tem se pojavi en in edini cilj: odstraniti moteče diskurze iz prostora in zagotoviti občutek varnosti. V internetnem prostoru se to običajno zgodi ob mobilizaciji isto mislečih po načelu: Danes ti pomagaš meni, jutri pa bom jaz tebi. Konfrontacija z drugače mislečimi krepi šibko identiteto pripadnikov določene skupnosti.

Takšno dinamiko v virtualnem prostoru lahko enačimo s propagandno vojno, uveljavljeno s strani nacistične in nato komunistične oblasti, saj sta obe težili k intelektualnem aktivizmu s ciljem obvarovanja mlajše generacije pred nasilnim, totalitarnim diskurzom v tem zanje tako pomembnem prostoru."

Celotno kolumno lahko preberete v tiskani Sensi avgust/september 2023; v prodaji od 4. avgusta

POGLEJTE SI PODKAST, v katerem je gost mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt ter ustanovitelj in direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, kjer poda tudi svoj komentar na trenutno stanje v slovenski psihiatriji: