Družinski vzorci se prenašajo iz roda v rod

17. 12. 2018
Deli
Družinski vzorci se prenašajo iz roda v rod (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Danes naredite nekaj - karkoli - drugače od vaših staršev. Govorimo o družinskih vzorcih, ki se prenašajo iz roda v rod, vse dokler jih en član ne prekine. Te nam namreč otežujejo življenje in so močnejši od kakršnihkoli genov.

Nedavno smo govorili o tem, da se travme prenašajo preko DNK zapisa, na katerega pa lahko vplivamo z drugačnim vedenjem, mišljenjem in ravnanjem, kot smo bili vajeni. 

Vsak starš ravna najbolje po svojih močeh in sposobnostih, glede na svojo stopnjo razvoja. Podzavestno pa (žal) na otroke prenaša vzorce mišljenja, obnašanja, delovanja, čustovovanja… ki jih je seveda tudi sam podedoval in tudi njemu niso v prid ali korist. To so vzorci, ki nas tako rekoč "tepejo" skozi življenje, omejujejo, delajo nesrečne ter morda na neki točki celo povzročajo bolezenska stanja. In z njimi gredo domine dalje. Dokler nekdo ZAVESTO ne izstopi in jih prekine. Bodite to vi! 

Pomislite torej, kaj vaši starši zaradi svojih vzorcev niso nikoli storili, pa so si želeli? Kaj jih najbolj muči? So zaprti, preveč jezljivi, sramežljivi, zaskrbljeni, obremenjeni z mnenji drugih, imajo težavo s komunikacijo...? In pomislite, ali so njihove težave tudi vaše. 

So si želeli potovati, študirati in početi nekaj drugega, kar počnejo? Nisoli nikoli izživeli svojih talentov? Niso nikoli ustvarjali nekaj, kar jim je pisano na kožo? Niso nikoli šli kam sami, ker se to ne spodobi? So se vedno podrejali? Skratka pomislite, kje niso sledili svojim sanjam.

In vi naredite nekaj drugače. Bodite sprememba. Ne potrebujete takoj narediti revolucionarnega dejanja. Lahko gre za majhno spremembo v razmišljanju. Morda vam v odnosih pride na plan ljubosumje, strah ali jeza, recite STOP, ne dovolim, da se ta nebodigatreba razvije. 

Začutili boste neizmerno olajšanje in svobodo! Podedujte od svojih staršev samo lepe vrline in prinašajte na svoje otroke kar se da lepe vzorce, ki ne omejujejo.  Prenašajte dediščino, ki je vredna, da se nadaljuje in bo oblikovala lepši svet.