5 duhovnih lekcij, ki se jih lahko naučite od svojega psa

Pes vzdržuje nit božanskega izvora, ki jo je večina ljudi v času življenja izgubila. Pes je pravi vodja, od njega se lahko naučimo veliko lekcij.

5 duhovnih lekcij, ki se jih lahko naučite od svojega psa (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
14. 8. 2018

"Prijateljev pes Sammy je za mene velik navdih", pravi Tim van der Vliet, avtor knjige Duhovno bujenje (na lažji način)."Veliko duhovnosti se lahko naučite od svojih hišnih ljubimcev." Tukaj navajamo le pet pomembnih.

1. Nežen dotik je dober za zdravje.

Fizični dotik je za nas naraven, zato tudi božamo svoje ljubimce. Raziskave so pokazale, da je objem zelo blagodejen in zdravilen. V trenutku namreč v telesu poveča nivo oksitocina in serotonina. Dotik zdravi bolezni, zmanjšuje stres in krvni tlak, izboljša lahko celo spomin. Med nežnim dotikom pozabite na vse misli in vaše razpoloženje se dvigne. Zato božajte svoje hišne ljubimce, če jih nimate, objemajte svoje prijatelje, otroke in partnerja.

2. "Sedaj" je edino časovno merilo.

Kako pes meri čas? Sploh ga ne meri. Pes živi v trenutku, ne skrbi ga prihodnost, niti ne razmišlja o preteklosti. Pes živi v sedanjosti, opazuje, kaj se dogaja okrog njega. Igra se, raziskuje ali počiva. Tudi nam ni potrebno razmišljati o vsem, kar se nam dogaja - v resnici nas tako ali tako veliko stvari zares sploh ne zanima. Svobodni smo, lahko počivamo ali raziskujemo tisto, kar nas navdihuje.

3. Preprosto življenje je dobro.

Če se znamo veseliti malih stvari, ki delajo življenje, potem smo resnično srečni. Naše življenje nima nobene veze s tem, koliko imamo ali koga poznamo. Kadar pes dobro spi, je, gre na sprehod, je srečen. Največja radost v življenju je uživati v drobnih stvareh.

4. Nihče ni popoln.

Tudi prijateljev pes Sammy ne, ki ga imam tako rad. Ima preveč kilogramov, ni dostojen ... in se slini, kadar mu je kdo všeč. Navdušen sem nad dejstvom, da sem mu všeč, a se moram vsakič, ko ga vidim, oprhati in oprati obleko. Nihče ni popoln, tudi duhovni vodje ne.

5. Igrajte se, igrajte se, igrajte se!

Psi se igrajo ure in ure, ne glede na čas. Kadar se ne igrajo, počivajo ali mahajo z repom, ker so srečni - pogosto brez enega samega razloga. Spoznal sem, da kadar imam problem, vse dojemam preveč resno. Če bi bili ljudje sposobni življenje doživljati manj resno, bi se verjetno več smejali. To je morda največja lekcija, ki se je lahko naučite od svojega psa. Igrajte se več in več!