7 GLAVNIH ČAKER: Energijski zemljevid telesa

Vitalnost našega telesa, kakovost življenja in psihološka stabilnost so odvisni od stanja sedmih glavnih energijskih točk, ki si v vertikali sledijo od dna hrbtenice do temena glave. Vsaka od teh točk - čaker je povezana z določenimi organi, živčnimi spleti in žlezami. Za njihovo optimalno delovanje je potrebno ustrezno napajanje čaker z univerzalno energijo.

7 GLAVNIH ČAKER: Energijski zemljevid telesa (foto: pixabay) pixabay
2. 2. 2021

Poleg sedmih glavnih energijskih centrov obstaja v telesu še 5 hrbtnih in 21 pomožnih energijskih vrtincev - manjših čaker, ki energijsko oskrbujejo manjše dele telesa. V slednjih pa se nahaja še množica mikro energijskih vrtincev, ki ustrezajo akupresurnim in akupunkturnim točkam.

7 GLAVNIH ČAKER

1. čakra: muladhara - glavna, osnovna ali korenska čakra

Predstavlja izvor volje do življenja. Njena barva je rdeča. Najdemo jo na začetku hrbtenice ob trtici. Povezana je s sakralnim pleksusom, živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga, in nadledvičnim žlezam.

2. čakra: swadhisthana - spolna čakra

Predstavlja zaupanje, kreativnost in učenje. Njena barva je oranžna. Najdemo jo tik nad genitalijami ali nekaj prstov pod popkom. Povezana je z delovanjem spolnih žlez.

3. čakra: manipura - solarna čakra

Predstavlja našo moč, ego, strast. Njena barva je rumena. Najdemo jo v solarnem pleksusu - živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga. Povezana je s trebušno slinavko in jetri.

4. čakra: anahata - srčna čakra

Predstavlja ljubezen, čustvovanje, harmonijo in ranljivost. Njena barva
je zelena. Najdemo jo za prsnico. Povezana je s priželjcem in delovanjem imunskega sistema. Zaradi njene sredinske lege je prevodnik oz. posrednik med ostalimi čakrami.

5. čakra: vishuddha - grlena čakra

Predstavlja komunikacijo, izražanje. Njena barva je modra. Najdemo jo v spodnjem delu vratu. Povezana je s ščitnico in presnovo.

6. čakra: ajna - tretje oko

Predstavlja intuicijo, samozavedanje, ustvarjalno energijo. Njena barva je indigo. Najdemo jo na sredini čela. Povezana je s hipofizo in delovanjem drugih žlez z notranjim izločanjem.

7. čakra: sahasrara - kronska ali čakra glave

Predstavlja duhovnost, višji jaz. Njena barva je vijolična. Najdemo jo na temenu glave. Povezana je s češeriko ali epifizo - žlezo, ki uravnava spanje in budnost.

Če je katera izmed čaker blokirana, se pretok energije prekine, kar se pokaže v obliki določenega obolenja ali s slabim počutjem.

Iz zloženke: Nova šola naravnega zdravljenja