Fant, ki ni mogel spati (in kako delujejo medgeneracijske travme)

5. 9. 2023
Deli
Fant, ki ni mogel spati (in kako delujejo medgeneracijske travme) (foto: shutterstock)
shutterstock

Zapis strokovnjaka na področju podedovanih družinskih travm, Marka Wolynn-a. 

Ko sem prvič srečal Jerneja, že več kot eno leto ni spal v celoti. Njegova nespečnost je bila vidna v temnih sencah okoli oči, toda praznina njegovega pogleda je nakazovala globljo zgodbo. Čeprav je imel le dvajset let, je bil videti vsaj deset let starejši. Pogreznil se je na mojo sedežno garnituro, kot da njegove noge niso več zdržale njegove teže.

Jernej je pojasnil, da je bil uspešen športnik in odličnjak, a da je njegova vztrajna nespečnost sprožila spiralo depresije in obupa. Posledično je opustil fakulteto in se moral odpovedati športni štipendiji, za katero je tako trdo delal. Obupano je iskal pomoč, da bi svoje življenje vrnil v ustaljene tirnice.

V preteklem letu je bil pri treh zdravnikih, dveh psihologih, na kliniki za spanje in pri naturopatu. Nihče od njih, je pripovedoval monotono, ni mogel ponuditi pravega vpogleda ali pomoči. Jernej, ki je večinoma gledal v tla, ko je delil svojo zgodbo, mi je rekel, da je na robu. 

Ko sem ga vprašal, ali ima kakšno idejo o tem, kaj bi lahko sprožilo njegovo nespečnost, je zmajal z glavo. V preteklosti je zlahka zaspal. Nato se je neke noči, takoj po svojem 19. rojstnem dnevu, nenadoma zbudil ob 3.30 zjutraj. Bil je premražen, tresel se je in ni se mogel ogreti, ne glede na to, kaj je poskušal.

Tri ure in več odej pozneje je bil še vedno buden. Ne samo, da je bil premražen in utrujen, zgrabil ga je nenavaden strah, ki ga še nikoli ni izkusil, strah, da bi se lahko zgodilo nekaj groznega, če bi ponovno zaspal. Zdelo se mu je, da če bo zaspal, se ne bom nikoli več zbudil. Vsakič, ko je začutil, da odtava, ga je strah pahnil nazaj v budnost. Vzorec se je ponovil naslednjo noč in noč za tem. Kmalu je nespečnost postala kronična nočna preizkušnja. Čeprav je vedel, da je njegov strah iracionalen, se je počutil nemočnega, da bi mu temu lahko naredil konec.

V podrobnostih je ključ

Pozorno sem poslušal, ko je govoril. Kar je zame izstopalo, je bila ena nenavadna podrobnost - rekel je, da je bil izjemno mrzel, "zmrznjen". To sem začel raziskovati in ga vprašal, ali je kdo na obeh straneh družine utrpel travmo, ki je vključevala to, da je bil »podhlajena«, da je nekje »zaspal« ali da je imel »devetnajst let«.

Jernej je razkril, da mu je mama šele pred kratkim povedala za tragično smrt očetovega starejšega brata – strica, za katerega ni vedel, da ga ima.

Stric je imel komaj devetnajst let, ko je zmrznil med preverjanjem daljnovodov v neurju in umrl. Sledi v snegu so pokazale, da se je s težavo premikal. Na koncu so ga našli z obrazom navzdol v snežnem metežu, ko je izgubil zavest zaradi podhladitve. Njegova smrt je bila tako tragična izguba, da družina nikoli več ni izgovorila njegovega imena. Zdaj, tri desetletja pozneje, je Jernej nezavedno podoživljal vidike smrti strica – natančneje, grozo, ko je pustil, da gre v nezavest. Za strica je to, da je zaspal, pomenilo smrt. Jernej se je počutil enako, ko je zaspal.

Vzpostavitev te povezave je bila prelomnica. Ko je ugotovil, da je njegova nespečnost izvirala iz dogodka, ki se je zgodil pred tridesetimi leti, je končno dobil razlago za svoj strah, da bi zaspal. Zdaj se je lahko začel proces zdravljenja. Z orodji, ki se jih je naučil med najinim skupnim delom in ki so podrobneje opisane v knjigi Podedovane družinske travme, se je lahko rešil travme, ki jo je prestal stric, ki ga ni nikoli srečal, a čigar teror je nezavedno prevzel za svojega. Ne le, da se je  počutil osvobojenega težke megle nespečnosti, pridobil je globlji občutek povezanosti s svojo družino, sedanjostjo in preteklostjo.

V poskusu razlage zgodb, kot je Jernejeva, lahko znanstveniki zdaj identificirajo biološke označevalce – dokaze, da se travme lahko prenašajo in se prenašajo iz ene generacije v drugo.

Rachel Yehuda, profesorica psihiatrije in nevroznanosti na Medicinski fakulteti Mount Sinai v New Yorku, je ena vodilnih svetovnih strokovnjakinj za posttravmatski stres, prava pionirka na tem področju. V številnih študijah je preučevala nevrobiologijo PTSM (posttravmatska stresna motnja) pri preživelih holokavsta in njihovih otrocih. Njena raziskava zlasti o kortizolu (stresnem hormonu, ki pomaga našemu telesu, da se po travmi vrne v normalno stanje) in njegovih učinkih na delovanje možganov je spremenila razumevanje in zdravljenje posttravmatske stresne motnje po vsem svetu.

Ljudje s PTSM podoživljajo občutke in občutke, povezane s travmo, kljub dejstvu, da se je travma zgodila v preteklosti. Simptomi vključujejo depresijo, anksioznost, otrplost, nespečnost, nočne more, zastrašujoče misli in hitro prestrašenost ali občutek »biti na robu.«

Yehuda in njena ekipa so ugotovili, da so bili otroci preživelih holokavsta, ki so imeli PTSM, rojeni z nizko ravnjo kortizola, podobno kot njihovi starši, zaradi česar so nagnjeni k podoživljanju simptomov PTSM prejšnje generacije. Njeno odkritje nizkih ravni kortizola pri ljudeh, ki so doživeli akutni travmatični dogodek, je bilo kontroverzno, kar je v nasprotju z dolgotrajnim prepričanjem, da je stres povezan z visokimi ravnmi kortizola. Natančneje, v primerih kroničnega PTSD se lahko proizvodnja kortizola zmanjša, kar prispeva k nizkim ravnem, izmerjenim pri preživelih in njihovih otrocih.

Yehuda je odkrila podobno nizko raven kortizola pri vojnih veteranih, pa tudi pri nosečih materah, ki so razvile PTSP po tem, ko so bile izpostavljene napadom na Svetovni trgovski center v New Yorku, in pri njihovih otrocih. Ne samo, da je ugotovila, da preživeli v njeni študiji proizvajajo manj kortizola, kar je značilnost, ki jo lahko prenesejo na svoje otroke, ugotavlja tudi, da je več psihiatričnih motenj, povezanih s stresom, vključno s PTSM, sindromom kronične bolečine in sindromom kronične utrujenosti, povezanih z nizkimi ravnmi kortizola v krvi. Zanimivo je, da 50 do 70 odstotkov bolnikov s posttravmatsko stresno motnjo izpolnjuje tudi diagnostična merila za resno depresijo ali drugo motnjo razpoloženja ali anksiozno motnjo.

Yehudina raziskava dokazuje, da imamo vi in jaz trikrat večjo verjetnost, da bomo izkusili simptome posttravmatske stresne motnje, če ima eden od naših staršev posttravmatsko stresno motnjo, posledično pa bomo verjetno trpeli za depresijo ali anksioznostjo. Prepričana je, da je ta vrsta generacijskega PTSP-ja podedovana in ne nastane zaradi izpostavljenosti zgodbam naših staršev o njihovih preizkušnjah. Yehuda je bila eden prvih raziskovalcev, ki je pokazala, kako potomci preživelih travm prenašajo fizične in čustvene simptome travm, ki jih neposredno ne izkusijo.

Preberite več v: Podedovane družinske travme, Mark Wolynn, založba Primus

Preberite si še: