Holotropno dihanje in avantura samospoznavanja

Besedna zveza "holotropno dihanje" res dobro zveni! Oblikovanje jasnega in zgoščenega odgovora na neizbežno vprašanje „kaj je to", pa ni lahka naloga, saj vključuje široko paleto bogatih možnosti in najrazličnejših izkušenj.

23. 11. 2012

Holotropno dihanje (HB) je izredno močno orodje za notranje zdravilno potovanje, metoda notranjega zdravljenja. Je prehod v dimenzije osebne rasti, ki se jih ne da preprosto dosegati z drugimi znanimi načini, kot so tradicionalna psihoterapija, meditacija, tehnike dihanja, joga in podobno. Holotropno dihanje je tudi duhovna praksa.

Psihiater Dr. Stanislav Grof, vodilni svetovni raziskovalec različnih stanj zavesti in eden od utemeljiteljev transpersonalne psihologije je na  Eselen inštitutu v Big Suru v Kalifornji skupaj s soprogo Christino razvijal metodo holotropnega dihanja celih 16 let. Holotropno dihanje je metoda, ki za vzpostavljanje spremenjenih stanj zavesti uporablja lahko dostopna orodja, kot so pospešeno dihanje, intenzivna glazba in tehnike dela s telesom, ki pomagajo osvoboditi ostanke bioenergetskih in čustvenih blokad.

Tehnika holotropnega dihanja je enostavna, težje je opisati izkušnje, ki se dogajajo v holotropnih stanjih, saj le-te omogočajo dostop do širokega spektra globokih osebnih notranjih izkušenj.

Sposobnost zdravljenja, boljša povezanost z našim globljim sebstvom in ljudmi okoli nas, odpiranje  vrat v transpersonalne prostore psihe (kot Jungova teorija kolektivno nezavednega) – skozi holotropno dihanje je mogoče doseči vse to.

Največ terapevtskih uspehov metoda holotropnega dihanja prinaša pri čustvenih in psihosomatskih težavah, kot so dolgotrajne depresije, fobije, pri osvobajanju od iracionalnih občutkov, migrenah in astmi. Prav tako ima pomemben vpliv na izboljšanje samopodobe in samospoštovanja, povećuje tudi sposobnost uživanja življenja s polnimi pljuči.

Kadar zdravimo sebe, razširimo spekter zavedanja tudi na zdravljenje kolektivnega, duše sveta. Če torej potovanja k celovitosti sebe ne jemljemo le zase, temveč tudi za svet, ki nas obkroža, lahko dosežemo še večje zadovoljstvo in začnemo bolj ceniti vsakodnevno življenje.

'...Nićesar ni, ka bi lahko storili drugim ljudem ali naravi, ne da bi to isto storili tudi sami sebi."  – Dr. Stan Grof

Delavnica holotropnega dihanja tudi v Sloveniji

Ste pripravljeni začeti to veličastno potovanje?

To lahko stori vsak. Ni potrebno biti terapevt, duhovni strokovnjak ali veliki mistik.

Spoznali boste izredno podporno 'pleme' sopotnikov, v varnem okolju vrhunskega tima, ki vas bo sprejel točno takšne, kakršni ste.

Eden izmed njih bo v času vašega potovanja vaš »sitter« (oseba, ki vas podpira in vam pomaga v vašem procesu), potem pa bosta zamenjala vlogi.

Udobno se boste namestili v ležeći položaj na vzmetnico na tleh in se pokrili z odejo ali dvema -  tako,  da se boste dobro počutitli.

Zaprli boste oči, medtem ko vas bo facilitator vodi skozi vajo sproščanja, s katero boste pripravili svoj um in telo na to potovanje.

Takrat bo čas, da opustite vsa pričakovanja glede doseganja ciljev in se podate na pot z "umom začetnika".

Potem boste začeli dihati malo globje, malo hitreje, začela se bo tudi glasba.

Dovolite svojemu notranjemu zdravilcu, vašemu prirojenemu kompasu, da vas vodi k celovitosti, k potovanju, ki je popolno prav za vas.

Kajti... ni dveh enakih potovanj.

Pridite... dihajte... in pripravite se na presenečenje!

Podrobnosti o delavnici:

Voditelji: Jean Farell & Paul McCormak, skupaj s svojo ekipo

- Jean Farell je vrhunska terapevtka in supervizorka psihoterapevtov za delo z ljudmi z najhujšimi travmami na Irskem, vrsto let pa tudi del najožjega strokovnega tima GTT (Grof Transpersonal Training) organizacije.

Več o Jean in holotropnem dihanju si lahko ogledate v oddaji  'Na rubu znanosti':

 

Delavnica holotropnega dihanja bo potekala od 7. do 9. decembra 2012 v hotelu Šport na Otočcu ob Krki

Začenjamo v petek, ob 18. uri, končamo v nedeljo, okoli 13. ure.

Cena: 290 EUR

(v ceno je vključeno bivanje in vsi obroki od petka do nedelje. Namestitev je v dvoposteljnih sobah, doplačilo za enoposteljno sobo je skupaj 30 EUR)

POSEBNO OPOZORILO:

Ker gre na delavnici za globoko delo v spremenjenih stanjih zavesti, vsak udeleženec vnaprej dobi potrditev s strani organizatorja. Zato je rok za prijavo najkasneje 27. november, saj je število mest na delavnici strogo omejeno.

Organizator: SUMME SENSUS d.o.o.

Podrobnosti o delavnici, ceni, načinu prijave in ostalo dobite na info@summesensus.com

www.summesensus.com/holotropskodisanje/