Indijanska legenda o lovilcu sanj

Poznate indijansko legendo, kako je nastal lovilec sanj eden glavnih svetih predmetov Indijancev? 

Indijanska legenda o lovilcu sanj (foto: profimedia) profimedia
18. 5. 2017

Pred davnimi časi, ko je bila beseda le zvok, se je stari Lakota šaman nahajal na vrhu gore, kjer je dobil vizijo. V viziji se mu je prikazal Iktome, veliki učitelj modrosti, v obliki pajka in mu govoril v svetem jeziku.

Medtem ko je govoril, je pajek vzel obroč iz vrbovih vej, na katerem je imel šaman privezano perje, kroglice in darove ter začel plesti mrežo vanj. Govoril mu je o ciklih življenja: "Začnemo kot otroci, nato prehajamo iz otroštva v mladost, zrelost in starost. Ko ostarimo, nekdo prevzame skrb za nas, kot bi bili spet otroci in tako se cikel življenja zaključi. V vsakem življenjskem obdobju se nahajajo moči, nekatere so dobre, nekatere slabe. Če bomo poslušali dobre, nas bodo peljale v pravo smer, če bomo poslušali slabe, nas bodo peljale v napačno smer in nas oškodovale," je dejal. 

Ko je spletel mrežo v obroču, jo je dal šamanu: "Mreža je popoln krog, z luknjo na sredini, uporabi jo, da pomagaš  ljudem doseči njihove cilje, da bodo imeli vedno dobre ideje, sanje in vizije. Če verjemeš v Velikega duha, bo mreža zadržala dobre vizije, slabe pa bodo odšle preko sredinske luknje.”

Stari šaman je predal vizijo svojim ljudem in od takrat imajo Lakote lovilca sanj za sveti predmet, obešajo ga nad vhod njihovega tipija, da ujame slabe sanje in vizije ter prepuča le dobre. Slabe se ujamejo v mrežo in razpadejo v prvem jutranjem sončnem žarku. Pravijo, da lovilec sanj drži usodo prihodnosti.

Ga imate tudi vi v spalnici? 

dream-catchers.org

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri