Sporočila iz srca so pogosto povsem preprosta, zdrava kmečka pamet

Inteligenca srca izhaja iz višje zavesti in intuicije, ki je najbolj univerzalna naravna sposobnost človeka in dar, s katerim se rodimo vsi.

Sporočila iz srca so pogosto povsem preprosta, zdrava kmečka pamet (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
21. 9. 2018

Ob misli na inteligenco nas verjetno večina pomisli na um, ki domuje v glavi, natančneje v 86 bilijonih možganskih celic. Vendar to niso edini možgani v naših telesih. Znanstveniki s področja nevrokardiologije so ugotovili, da se intrinzični srčni živčni sistem, ki je sestavljen iz več kot 40.000 nevronov, po kompleksnosti in sposobnostih brez težav kosa z možgani v glavi. Nevronske povezave v intrinzičnem srčnem živčnem sistemu mu omogočajo, da se uči, si zapomni, sprejema odločitve in celo čuti, zaradi česar mu lahko upravičeno rečemo srčni možgani. Iz definicije inteligence, ki je definirana kot razumnost, miselna iznajdljivost in uvidevnost, sposobnost razumevanja, sklepanja in reševanja problemov ter sposobnost pridobivanja znanj iz izkušenj, sklenemo, da lahko inteligenca izhaja tako iz možganov v glavi kot iz tistih v srcu.

Prebujanje človeške rase

Sporočila iz srca so pogosto povsem preprosta, zdrava kmečka pamet. Zaradi njihove subtilnejše narave jih običajno preslišimo in dajemo prednost glasnejši inteligenci glave. Slednja pa ima v primerjavi s srčno inteligenco veliko hibo – ni zmožna videti celotne slike problema. Če mislite, da to ni res, predlagam, da prelistate časopis ali pregledate spletni portal z novicami in sami ocenite, ali je večina obravnavanih zgodb plod zdrave kmečke pameti in modrosti. Ta trenutek je človeštvo kot ladja, ki v temi pluje proti čerem, brez da bi se njen kapitan tega zavedal. Vendar pa, če nadaljujem s to prispodobo, živimo v obdobju, ko se začenja daniti in kapitan bo lahko kmalu opazil čeri in spremenil smer plovbe. Kot rasa se prebujamo in ugotavljamo, da bo treba nekaj spremeniti ali pa bomo zgolj še ena od propadlih civilizacij tega planeta, katere napaka je bila, da je zanemarila inteligenco srca. Na srečo pa se na našem planetu vse dogaja v ciklih in bilo je zgolj vprašanje časa, kdaj se bomo začeli ponovno spominjati moči, ki jo nosimo v svojih prsih.

Znanost počasi dokazuje to, kar so pred nami vedele že mnoge starodavne civilizacije, vključno z Mezopotamci, Egipčani, Babilonci in Grki. Njihovo prepričanje, ki je s časom utonilo v pozabo, je bilo, da je srce vir inteligence in notranjega vodstva. Ne le to, verjeli so, da je srce glavni organ, sposoben vpliva in usmerjanja posameznikovih čustev, moralnosti in sprejemanja odločitev.

Danes lahko na podlagi raziskav na inštitutu HeartMath njihova prepričanja označimo kot znanstveno potrjena dejstva. Seveda pa inteligenca ni plod nevronov, temveč so ti zgolj posredniki informacij, ki po mnenju HeartMatha na psihofiziološki sistem prihajajo preko energijskega srca, katerega vir je višje informacijsko polje duše. Inteligenca srca izhaja iz višje zavesti in intuicije, ki je najbolj univerzalna naravna sposobnost človeka ter dar, s katerim se rodimo vsi. Raziskave kažejo, da so primarni jezik intuicije čustva, ki jih lahko spremljajo tudi informacije. Vprašanje ni, ali imamo intuicijo ali ne, temveč ali ji znamo prisluhniti.

Eksperimenti za dokaz intuicije

Čeprav beseda intuicija izvira iz latinskega glagola 'intueri', ki ga prevajamo kot gledati navznoter ali premlevati, do nje velikokrat pride tako rekoč spontano, takrat, ko jo potrebujemo. Raziskave pri HeartMath so pokazale, da obstajajo vsaj tri kategorije intuicije – implicitno znanje, energetska občutljivost in nelokalna intuicija, ki velja za tisto pravo intuicijo. Zanjo je značilno, da vedenje ni posledica v preteklosti naučenih in pozabljenih znanj, podzavestnega ukvarjanja možganov s problematiko ali občutenja spremembe v energiji naše okolice.

Čeprav do danes nobena od teorij o delovanju intuicije še ni bila potrjena, znanost v njen obstoj ne dvomi več. V zadnjih 70 letih se je nabralo veliko število raziskav, ki intuicijo dokazujejo in izključujejo napake v zasnovi eksperimentov, metodi raziskovanja, statistiki, naključju ali selektivnem podajanju rezultatov. Imamo dokaze, ki kažejo, da je fizično srce povezano z informacijskim poljem, ki ni omejeno ne s časom in ne s prostorom. Dokazi prihajajo iz temeljitih znanstvenih študij, ki kažejo, da srce dobi in obdela informacije o dogodku v prihodnosti, preden do njega sploh pride.

Eksperiment, ki ne dokazuje zgolj obstoja intuicije, temveč tudi njen izvor na fizičnem nivoju in kakovost njenega zaznavanja, so pri HeartMathu izvedli po skrbno zasnovanem protokolu. Vsak udeleženec raziskave je sedel pred računalniškim zaslonom, na katerem so se prikazovale naključno izbrane fotografije, ki so vzbudile ali močan čustveni odziv ali pa umirjeno stanje. Preizkus se je začel tako, da je udeleženec kliknil miškin gumb. Sledilo je šest sekund praznega zaslona, temu pa trisekundni prikaz naključno izbrane fotografije. Ko je fotografija izginila z zaslona, je sledilo še 10 sekund praznega zaslona, zatem pa je bil sodelujoči pozvan, naj za nadaljevanje eksperimenta ponovno pritisne miškin gumb. Med celotnim eksperimentom so udeležencem merili prevodnost kože (SCL), možganskih valov (EEG), električno aktivnost srca (ECG) in srčni ritem (HRV). Ugotovitve raziskave so bile izjemne in zaradi obsežnosti objavljene v kar dveh znanstvenih člankih.

Prva ugotovitev je bila, da so oboji, srce in možgani, prejeli informacijo o čustvenem naboju fotografije in se nanjo odzvali, preden je bila fotografija sploh izbrana – natančneje 4,8 sekund, preden jo je računalnik naključno izbral. Do druge ugotovitve so prišli po analizi poti živčnih signalov iz srca v različne predele možganov. Ugotovljeno je bilo, da srce pošlje v možgane vzorec živčnih signalov, ki se spreminja glede na čustveni naboj slike. Ker so izmerili, da se srce odzove 1,3 sekunde pred možgani, to dokazuje, da je prav srce izvor intuicije na fizičnem nivoju. Zadnji sklep raziskave pa je bil, da stanje koherence, ki pomeni sinhrono delovanje srca, možganov in drugih telesnih organov, omogoča boljšo naravnanost na sprejemanje intuitivne inteligence srca. V tem delu preizkusa so ugotovili, da so imeli signali iz srca pri skupini, ki je bila pred preizkusom 10 minut v stanju koherence, veliko močnejši vpliv na spreminjanje aktivnosti v frontalnih predelih možganov. Kot je razvidno iz raziskave, premore srce na fizičnem nivoju inteligenco, ki v povezavi z možgani in telesom lahko vpliva na naše videnje, čutenje in odzivanje na svet okoli nas.

To pa ni bila edina raziskava, s katero je HeartMath poskušal osvetliti področje inteligence srca. V drugi raziskavi, ki so jo izvedli v sodelovanju s partnerji, so se odločili raziskati uporabo intuicije pri večkrat uspešnih podjetnikih. Pri njih je značilno, da iz želje po konkurenčnosti in zavedanja, da je čas denar, odločitve sprejemajo hitro in verjetno zaradi sile razmer intuitivno. Merilo za kandidate je bilo, da imajo za seboj sklenjena dva ali več uspešnih poslov in manj kot 199 zaposlenih. Izbranim sodelujočim so v prvem koraku raziskave preko vprašalnika in intervjuja ovrednotili njihovo zanašanje na intuicijo. V drugem koraku so zbirali podatke o fiziološkem odzivu telesa med procesom sprejemanja odločitev.

Ta del je bil razdeljen na dve fazi, ki sta potekali po podobnem protokolu kot prejšnji eksperiment. V prvi fazi so morali tako kot pri ruleti staviti denar na rdeče ali črno polje. V drugi fazi preizkusa so se morali odločiti, ali bodo investirali v določeno podjetje, o katerem so imeli na voljo skope informacije o tipu industrije, lastništvu, načinu vodenja in trenutnem financiranju. Sklepi raziskave so bili, da ima avtonomni živčni sistem od šest do sedem sekund, preden računalnik naključno izbere rezultat, informacijo o izidu stave oz. investicije ter da meritve fiziologije (SCL, ECG in HRV) omogočajo zaznati intuitivno zaznavanje izida v prihodnosti pri polovici od osmih sodelujočih podjetnikov.

Slediti srcu zahteva pogum in slepo zaupanje

Rezultati teh dveh raziskav kažejo, da se pri sprejemanju odločitev, s katerimi življenje ne skopari, lahko zanesemo na pomoč iz srca. Za jasno zaznavo intuicije je ključno, da smo v stanju koherence, ki v časih, v katerih živimo, ni nekaj samoumevnega. Pri HeartMath inštitutu so na začetku svojih raziskav ugotovili, da stres, ki žal postaja del našega vsakdana, onemogoča koherenco. Toda brez skrbi, v ta namen so razvili preproste tehnike, ki nas lahko vrnejo v koherenco, ki je med drugim en od ključnih vidikov našega zdravja. Ker je koherenca izmerljivo stanje, so razvili tudi 'biofeedback' naprave, ki so nam lahko v podporo pri zavestnem doseganju tega stanja.

Od nas samih je odvisno, ali bomo še naprej živeli v začaranem krogu stresa, skrbi, strahu, bolezni in nesreče ali bomo raje izbrali koherenco, intuicijo, zaupanje, ljubezen, zdravje in srečo. Slediti srcu zahteva pogum in slepo zaupanje. To pa je lažje, kot si mislite, saj dejansko to počnemo vsakič, ko med vožnjo uporabimo satelitsko vodenje. Ker mu zaupamo, se sprostimo, saj vemo, da nas vodi po pravi poti. Naredimo isto z inteligenco srca in se jo naučimo vključiti ter ji zaupati. Na voljo nam je v vsakem trenutku in do cilja nas ne bo nikoli peljala po neprevoznih poteh. Treba ji je le prisluhniti in ko reče levo, brez ugovarjanja zavijmo levo.

Uroš Brezavšček; univ. dipl. ing. strojništva; certificiran HeartMath mentor