Izgovori vas zavirajo pri rasti

Pojasnilo je ena stvar, izgovor pa povsem druga. Kdor pojasnjuje, ne prevali krivde na zunanje okoliščine, ampak prevzame popolno odgovornost za svoje dejanje. Tega se lahko nauči vsak.

Izgovori vas zavirajo pri rasti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
11. 11. 2018

Pojasnila so zelo pomemben faktor, če želite urediti ali izboljšati odnose in se učiti iz svojih napak. Izgovori, po drugi strani, pa vas samo zavirajo pri rasti. Kadar skušate druge – ali pa celo sebe – prepričati, da so stvari, ki ste jih naredili narobe zgolj posledica tujih vplivov, sami pa pri tem nimate nič, je to lahko uničujoče za prijateljstvo, partnerstvo ali poslovni odnos.  

Prevzemite odgovornost

Niste več otrok, ki bi zvalil krivdo na prijatelja, s katerim sta počela neumnosti, zato kot odrasla oseba v nobeni situaciji ne morete reagirati na tak otročji način: »On je bil!« ali pa »Prislil me je v to.« Ko odrastemo, imamo dostikrat na voljo podobne izgovore, ampak prelaganje krivde pomeni samo eno stvar: od drugega pričakujete, da se mu boste zasmilili in se posledično mirno izvlekli iz težav. To pa ni rešitev.

Gotovo ste se že kdaj poslužili nedolžnih laži, ki pa niso tako nedolžne, kot se zdijo - v večini primerov je sporočilo, ki se skriva zadaj, sledeče: to ni moja krivda! Saj veste: ko je bilo treba na faksu do roka oddati seminarsko nalogo, vi pa ste se raje odzvali povabilu na žur, kot da bi celo noč presedeli ob pisanju, nato pa ste profesorju naložili, da se je pokvaril računalnik. Kdaj pa kdaj se zgodi, da nam splet okoliščin res ne deluje v prid, toda ne smete dopustiti, da prelaganje odgovornosti postane vaš način življenja. Nekateri ljudje za lasten neuspeh krivijo stres (ki so ga dopustili sami) ali pa se ob vsaki priložnosti izmikajo nalogam in dogovorom pod pretvezo, da so imeli težko otroštvo. Povsem možno je, da ste v otroštvu prevzeli vzorce, ki vam ne koristijo, ampak tukaj in zdaj imate priložnost, da izoblikujete sebe in svoje doživljanje sveta na način, ki ustreza vam – ne vašim staršem, ne učiteljicam, ne sosedom. 

Bodite vredni zaupanja

Nenehno valjenje krivde na druge poleg skrhanih in načetih odnosov (saj vas ljudje ne bodo več jemali resno) lahko ogrozi tudi vaš ugled v družbi. Če vas bodo začeli ljudje dojemati kot nekoga, ki ni stanoviten in zaupanja vreden, boste kaj hitro ostali sami.

Odločite se za rezultate namesto za izgovore

Če trdite, da v neki situaciji niste imeli izbire, to prinese zgolj trenutno olajšanje, ki mu sledijo občutki sramu, krivde in strahu, so pokazale študije. Bolj zdravo od skrivanja za odločitvami drugih, ki naj bi vas potisnile v neprijeten položaj (na primer, če vam nekdo ponudi sladico in vas ''sili'', da jo pojeste, vi pa ste na dieti, pa vseeno podležete in se tolažite, da to itak ni bila vaša ideja), je delo na krepitvi notranje moči in vztrajanju pri svojih načelih. Zavestno se naučite prevzeti odgovornost do sebe in za sebe in ne zapravljajte časa s tem, da iščete krivce drugje. Recite si: »Ja, zamočil/a sem, ampak zdaj vem, kaj sem storil/a narobe in naslednjič tega ne bom ponovil/a.«

Ljudje vas bodo bolj spoštovali, če boste iskreno priznali napako in razložili, kako je do nje prišlo, kot če jim boste postregli s prozorno lažjo ali z izgovorom, ki nima teže.

Prirejeno po: Psychology today