Izkoristite energije jesenskega enakonočja (22. september ob 16.21)

Danes bosta dan in noč enako dolga. Enakonočja so priložnosti, ko je energija še posebej intenzivna in podpirajoča.

Izkoristite energije jesenskega enakonočja (22. september ob 16.21) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2016

Čeprav se zgodi vsako leto, nas vedno znova presenetijo barve jeseni in hladen zrak. Iz poletja se počasi vse postopoma spreminja v oranžno-rjavo jesen, z vonjem po sadju, bučah in kostanju. Jesen prinaša nove barve, novo obdobje in nove energije. Vse se ciklično spreminja, umre ter se ponovno rodi.

Skozi tisočletja so naši predniki častili enakonočja in obredovali, imeli so povsem drugačen odnos do kozmičnih dogodkov, zvezd, planetov in našega sonca. Počastili so višjo silo življenja, ki je ustvarila vse in se odraža v vsakem bitju, dogodku in v naravi. Enakonočje ni bil proces nekje zunaj, dogajal se je znotraj vsakega.

Svetloba in tema sta na dan enakonočja v ravnovesju. Izkoristite to priložnost, da vzpostavite ravnovesje tudi v sebi. Z jesenskim enakonočjem se premaknemo v tehtnico, ki prinaša ravnovesje, ustvarjalnost in lepoto. Čeprav se svetloba počasi preveša v noč, je to svojstvena priložnost za počitek in poglobitev vase. Čeprav prihaja več teme, lahko to izkoristimo produktivno, usmerimo energijo v projekte, za katere čutimo, da jih moramo opraviti. Hkrati pa smo hvaležni za svetlobo in jo izkoristimo, kolikor nam je dana.

Brez teme namreč ni svetlobe. Jesen nas opomni, da se moramo poglobiti v svoje »temne« predale, kjer skrivamo svoje travme in čustvene navlake, ki jih moramo odvreči, če želimo ponovno zaživeti svetlobo. Drevesa odvržejo listje in prav tako moramo storiti tudi sami. Odvreči vse, kar ne velja, da lahko v življenje pride novo.

Prav tako nas opomni, da vsak trud obrodi sadove. Če smo skozi leto dobro sejali, lahko jeseni žanjemo in obiramo sadove. Vsaka želja je kot seme. Spomnite se, katere želje ste zasejali v začetku leta, so se že uresničili, je sedaj čas, da se?

Tudi temperature so prijetne za aktivnosti zunaj. Pojdite na sprehod in občudujte spreminjajočo se naravo. Kaj vam sporoča in kaj vas uči? Privoščite si spremembo kot si jo privošči narava. Listje, ki je opravilo svoj namen, lahkotno odpada.

Poleg svoje notranjosti, očistite tudi svoje okolje. Tako kot spomladansko čiščenje, je tudi po koncu poletja dobro, da očistite svoj prostor in ga pripravite za nov letni čas. Dodajte nekaj jesenskega pridiha ali dekoracije (želodi, kostanji, buče, žir...). Jejte seznosko hrano: jabolka, grozdje, slive, hruške, kostanj...

Kozmos nam vedno sporoča skozi naravo. Povežite se z jesenjo in poiščite ravnovesje v sebi.