Je bila vaša vez z mamo v otroštvu prekinjena?

Preberite si zapis strokovnjaka na področju podedovanih družinskih travm, Marka Wolynn-a. 

Je bila vaša vez z mamo v otroštvu prekinjena? (foto: shutterstock) shutterstock
8. 1. 2023

Če zavračate mamo, je lahko razlog prekinjen proces povezovanja z njo v zgodnjem otroštvu

Ni nujno, da bo mamo zavračal vsak človek, ki je v zgodnjem otroštvu doživel prekinitev z njo. Bolj verjetno je, da boste zaradi prekinitve vezi v zgodnjem otroštvu doživljali nekaj anksioznosti pri poskusih povezovanja z intimnim partnerjem. Zaradi take anksioznosti imate lahko nato težave pri vzdrževanju odnosa ali tak odnos celo zavračate.

Zaradi tega se lahko celo odločite, da nikoli ne boste imeli otrok. Naglas se morda pritožujete, da vzgoja otrok zahteva preveč časa in energije. V resnici pa morda čutite, da niste zmožni dati otroku, česar niste bili deležni sami.

Na vašo vez z mamo lahko vpliva prekinitev vezi med mamo in otrokom, ki se je zgodila v prejšnjih generacijah

Ali je vaša mama oziroma babica izgubila vez s svojo mamo? 

Učinki takih travm se lahko kažejo še v poznejših generacijah. In mama vam bo težko nudila, česar sama ni mogla prejeti od svoje mame.

Če ste odtujeni od staršev ali pa so ti mrtvi, morda nikoli ne boste izvedeli odgovorov na ta vprašanja, zlasti če ste bili ob prekinitvi vezi še zelo majhni. Zgodnje prekinitve je na splošno težko opredeliti, ker možgani niso opremljeni za priklic izkušenj iz prvih let življenja. Do dopolnjenega približno drugega leta življenja hipokampus, del možganov, povezan z oblikovanjem, organizacijo in shranjevanjem spominov, še nima popolnoma razvitih povezav s prefortalnim korteksom (delom možganov, ki nam pomaga intrepretirati izkušnje). 

Zato se travma zgodnje prekinitve vezi shrani v obliki delcev telesnih občutkov, podob in čustev, ne pa jasnih spominov, ki bi jih bilo mogoče izraziti v obliki zgodbe. Brez zgodbe pa je čustva in občutke težko razumeti. 

Včasih prekinitev vezi ni fizična, ampak se zgodi na ravni energije

Morda je mama fizično prisotna, vendar čustveno odsotna ali nedosledna. Prisotnost in doslednost, ki jo mama vzpostavi v prvih letih življenja, je bistvena za otrokovo psihološko in čustveno dobro počutje. 

Če smo v zgodnjem otroštvu izgubili vez z mamo, bomo morda morali odkriti nekatere namige, ki izhajajo iz mamine in iz naše zgodovine. Vprašati se bomo morali: ali je mama doživela kaj, zaradi česar nam ni mogla nameniti ustrezne pozornosti? je bila prisotna ali prezaposlena? Se je prekinitev odražala v načinu, kako se nas je dotikala, kako nas je gledala, v tonu njenega glasu, ko je govorila z nami? Ali imamo težave v vzpostavljanju vezi v odnosu? Se zapremo vase, se umaknemo oz. odrivamo partnerja od sebe, če nam pride preblizu? 

Kot dojenčki mamo dojemamo kot ves naš svet

Ločitev od nje občutimo kot ločitev od življenja. Ločitev v zgodnjem otroštvu lahko povzroči občutek praznine in nepovezanosti, brezupa in obupa, prepričanja, da je z nami ali z življenjem nekaj hudo narobe. Ker smo še premajhni, da bi travmo lahko predelali, občutja, prepričanja in telesne občutke v sebi doživljamo brez zgodbe, ki bi jih povezala s preteklostjo. Te izkušnje nato povzročijo številne bolečine, izgube, razočaranja in nepovezanost, ki jih doživljamo pozneje v življenju. 

Vprašanja, ki si jih lahko zastavite, če menite, da je bila vaša vez z mamo morda prekinjena

 • Se je med mamino nosečnostjo zgodilo kaj travmatičnega? Je bila zelo anksiozna, depresivna ali pod velikim stresom? 
 • Ste imela starša med njeno nosečnostjo težave v odnosu?
 • Je bil vaš porod težaven? Ste bili rojeni pred rokom? S carskim rezom?
 • Je vaša mama imela poporodno depresijo?
 • Ste bili kmalu po rojstvu ločeni od mame?
 • Ste bili posvojeni?
 • Ste v prvih letih življenja doživeli travmo oz. ste bili ločeni od mame?
 • Ste bili kdaj v otroštvu vi ali vaša mama hospitalizirani in tako prisilno ločeni?
 • Morda ste nekaj časa preživeli v inkubatorju?
 • Je vaša mama doživela travmo oz. čustveni pretres v vaših prvih treh letih življenja?
 • Je vaša mama pred vašim rojstvom izgubila otroka ali splavila?

Iz knjige: Podedovane družinske travme, Mark Wolynn, založba Primus

Preberite si še: