Je lahko moški prijatelj z žensko, ki mu je privlačna?

29. 5. 2020
Deli
Je lahko moški prijatelj z žensko, ki mu je privlačna? (foto: profimedia)
profimedia

Vprašanje: Lahko moški prijateljuje z žensko, ki ga spolno privlači?

Bryan Reeves, avtor prispevka, ki zase pravi, da je temeljito izživel to izkušnjo, podaja zelo kratek in jasen odgovor: DA. Zrel moški lahko legitimno in avtentično prijateljuje z žensko, ki ga spolno privlači. Do nje je moški lahko spoštljiv, se z njo druži, gre z njo na kosilo, se iskreno in objektivno pogovarja o njenem partnerju ter z njo bolj ali manj počne vse, kar običajno počne s svojimi prijatelji.

Zreli Moški so tega zmožni.

Zreli.

Moški.

Na drugi strani bo za najstnike in moške, ki so se čustveno „zataknili“ v obdobju pubertete iskreno prijateljstvo z žensko, ki jih privlači, velik izziv.

Ob tem se odpira še dodatno vprašanje: „Je lahko moški AVTENTIČEN prijatelj ženski, s katero si želi spolnosti, v primerih, ko ženska ni zainteresirana za kaj več kot zgolj prijateljstvo?“

Tukaj je besedna zveza „ko ženska ni zainteresirana“ uporabljena namenoma, kajti nekateri moški nikoli ne opustijo upanja, da se bo odnos razvil v seksualno izkušnjo, ne glede na to kaj ženska reče ali naredi.

Žal je kar nekaj moških obtičalo v ponavljajočih se vzorcih iz obdobja adolescence, za nekatere pa lahko celo trdimo, da v svojem razvoju niso prišli niti do te faze. Odrasli moški namreč znajo nastopati kot spoštljivo človeško bitje na različnih področjih svojega življenja (na primer na poslovnem področju ali v okviru starševske vloge), hkrati pa ne znajo delovati kot zrela osebnost v odnosu z žensko, do katere čutijo močno spolno privlačnost.

Nekateri moški so obtičali v ponavljajočih se vzorcih iz adolescence tudi zaradi močnih družbenih prepričanj kaj pomeni biti „pravi“ moški: pravi moški zmaguje za vsako ceno, določa vsa temeljna pravila, zasluži veliko denarja, se zapleta v spolne odnose s številnimi ženskami, ima največji penis, ne joče oziroma ne kaže svojih čustev, skriva svoje „slabosti“ in pomanjkljivosti itd. Nedvomno je rezultat tega, da je v današnjih časih mnogo moških globoko zmedenih glede tega kaj pomeni biti odgovoren, zrel moški. Večina njih si tega ne zmore priznati, saj je za to potrebna precejšnja mera odgovornosti in zrelosti.

Tukaj so štirje aspekti moške nezrelosti, ki preprečujejo moškemu, da bi bil iskren prijatelj ženski, ki ga spolno privlači:

1. Moški se niso naučili samo „BITI“ s svojo spolno energijo, brez da bi v tej smeri tudi delovali.

Podobno kot najstniki tudi večina odraslih moških ne ve, kako dovoliti svoji moški spolni/življenjski energiji, ki „divja“ v njihovem telesu, da preprosto JE.

Naše družbeno okolje nam že od rojstva dalje zrcali in utrjuje predstavo o moškem, ki je osnovana na zgodbi, v kateri je moški prikazan kot nekontroliran, pohlepen morski pes, ki plava v akvariju polnem okusnih ribic. S tem dobi moški dve temeljni prepričanji: (a) jesti okusne ribice je merilo moške vrednosti in (b) potrudi se, da ne poškoduješ nobene ribice. Nato je tak moški prepuščen samemu sebi, da razvozla to dilemo, obenem pa je njegovo fizično telo nabito s spolno/življenjsko energijo in je zmožno ob vsaki erekciji sodu izbiti dno.

Ker moški ne smejo biti ranljivi ter odkrito izraziti in reševati nastalo zmedo, skušajo nastali notranji konflikt reševati na neskončno nezdravih načinov: s spolnostjo, denarjem, igrami na srečo, delom, pornografijo, drogami in alkoholom, televizijo, sramom, zanikanjem, jezo in potlačitvijo. Takšno ravnanje privede do tega, da se v življenju nenehno izgubljajo, saj nimajo pravih smernic in fokusa, s tem pa škodujejo tako sebi kot ženski, ki jo iskreno ljubijo ter tudi vsem ostalim.

Večino svojega življenja preživijo tako, da kadar koli se v svojem telesu srečujejo z intenzivnimi spolnimi občutki se praviloma na to odzovejo s sramom, spolnim odnosom ali masturbacijo kot najhitrejšim načinom soočanja s temi občutki. Nihče jih namreč ni nikoli naučil kako naj svojo spolno energijo konstruktivno usmerijo na zavesten in spoštljiv način, tako da ostaja to za večino moških še vedno uganka.

Dokler moškega obvladuje njegova spolna/življenska energija, ostaja na nivoju spolne adolescence. Na žalost je tovrstnih moških v našem svetu kar precej, kar se odraža tudi na socialnih omrežjih kot je npr. Facebook, kjer naletimo na javne objave polne frustracij s strani privlačnih in inteligentnih žensk kot je recimo ta:

„Če ima moški penis, želi spati s teboj. Pika. Ne glede na njegovo starost.“

Moški s tem, ko dozori in se nauči biti zavestno prisoten s svojo spolno energijo, namesto da bi bil še vedno njen suženj, prične utelešati esenco tega, kar je napisala avtorica Byron Katie:

„Samo zato, ker ima moški erekcijo, še ne pomeni nujno, da mora glede tega karkoli ukreniti.“

Takrat je lahko prijatelj privlačni ženski. Če se tako odloči.

Ena izmed preprostih vaj za obvladovanje spolne energije je “Breathing Into (Untimely) Sexual Energy”.

2. Moški ne poznajo razlike med avtentično ljubeznijo, romantično ljubeznijo in spolno energijo

V knjigi Intimate Comunnion (Trening intimnosti in večne ljubezni) David Deida govori o treh ločenih elementih intimne izkušnje: ljubezni, romanci in polarnosti (spolna energija). Kakor najstniki, zmedeni zaradi bogastva nove izkušnje v njihovih telesih, večina moških zamenjuje spolno polarnost z romantično ljubeznijo. Ob takšnem nezrelem moškem lahko v obrisu ženske aerodinamične zadnjice zasledimo celotno pot od poželenja do ljubezni. Moškega ob privlačni ženski ves čas nagovarjajo misli, ki ne poznajo razlike med poželenjem in ljubeznijo. Tovrstne misli moškega prepričujejo, da lahko celo LJUBI žensko, ki je 'pritrjena' na dolge, lepe, mimoidoče noge. Toda takšne misli so večinoma mentalni produkt moških možganov. Nekateri moški se naučijo imeti do njih distanco, namesto da jim slepo zaupajo.
Posamezniki na podlagi svoje osebne izkušnje poročajo kako neverjetno je biti priča izkušnji, ko ljubezen, ki jo čutijo s strani ženske, naenkrat izgine v odmevu močnih občutkov, ki jih preplavijo po orgazmu. Neverjetno in obenem moteče je predvsem to, kako lahko hiter seks moške možgane preklopi iz občutenja „ljubezni, ki je globoka kakor ocean“ v stanje „ljubezni, ki je plitka kakor otroški čofotalnik“.

Kaj menite, zakaj urgentni, hitri spolni odnos pogosto vodi v kratkotrajne osebne odnose?

Ko si dva ne vzameta dovolj časa in prostora, da bi lahko razločila in uvidela, kaj se v resnici med njima dogaja, ne zmoreta prepoznati, da se običajno med njima odvija dinamika spolne polarnosti in ne iskrena romantična ljubezen.

Medtem, ko je iskreno romantično ljubezen dokaj težko najti, lahko moški izkusijo spolno polarnost z različnimi ženskami... vsak dan. Privlačnost polarnosti se dogaja. Nenehno. V trgovini. Na bencinski črpalki. V avtomobilih. V barih. Na letalu. V vesoljski ladji... do zvezd.

Moški so kot nekakšni polarizirani magneti, ki se sprehajajo naokoli in se vsepovsod zaletavajo med seboj. Seveda bodo čutili privlak. Vendar to še ne pomeni, da se morajo na to odzvati.

Na žalost številni nezreli moški, ki zamenjujejo polarnost z ljubeznijo zavajajo ženske in jih skušajo z manipulacijo pritegniti v spolni odnos. Takšni moški spodkopavajo zaupanje žensk.

Da bi postali zreli moški, se morajo naučiti razločevati in ločiti energijo spolne polarnosti od obeh, tako romantične ljubezni kot tudi globoke avtentične ljubezni.

Prenehati morajo z manipulacijo žensk v lažne romance, ki jih poganja zgolj spolna energija. In nenazadnje morajo doseči tudi določeno stopnjo mojstrstva, ki je vezana na sposobnost nadzorovanja lastne spolne energije.

V nasprotnem primeru jih bo le-ta obvladovala in še naprej uničevala lepa prijateljstva.

3. Večina moških ne spoštuje v polnosti mej, ki jim jih postavljajo ženske, saj tudi žensk ne spoštujejo popolnoma

Jasno je, da družbene norme v današnjem času pretežno določajo najstniki in odraščajoči fantje. Zato moški bolj ženstvenih načinov bivanja in delovanja še vedno ne spoštujejo v polnosti.

Gledano z vidika družbe še vedno cenimo načine delovanja kot so nezrelo moško izražanje tekmovalnosti, racionalno usmerjeno razmišljanje, kontrola in dominacija, nenehno dokazovanje sebe preko raznih dosežkov itd. Veliko manj vrednosti se pripisuje darilom, ki jih prinašajo ženske v obliki zavestnega ustvarjanja, intuicije in razmišljanja, ki izvira iz srca, celostne dobrobiti, lepote kot take, čustvovanja in ranljivosti.

Ta trend je značilen za svet, v katerem živimo in najbrž vam ni potrebno posebej razlagati, da se zrcali na vseh področjih življenja. Samo pomislite na politiko, poslovni svet, fond za vojsko in financiranje vojn, z zaslužkom motivirano zabavno industrijo, atlete, ki zaslužijo bilijone dolarjev in še bi lahko našteval.

Moški ne bodo mogli popolnoma spoštovati mej, ki jim jih postavljajo njihove privlačne prijateljice, vse dokler ne bodo v polnosti spoštovali in razumeli, da je za zdravo delovanje družbe nujna tako modrost žensk kot tudi modrost moških. Dokler se to ne spremeni, bodo moški še naprej bodisi s subtilno manipulacijo bodisi z nasiljem še naprej izkoriščali šibke točke ženske obrambe.

4. Moški ne znajo biti avtentično ranljivi

Moški večinoma ne znajo biti v stiku s svojimi neprijetnimi telesnimi občutki in izkušnjami, ne da bi obenem čutili potrebo, da ukrepajo „po moško“. Prepričani so, da morajo s svojimi čustvi nekaj narediti, tudi če to pomeni, da jih na silo potlačijo ali „utopijo“ s pomočjo najrazličnejših odvisnosti. Naravnani so, da naredijo karkoli je potrebno, samo da se izognejo neprijetnostim.

To je razlog, zakaj jim gre, kadar ženske jočejo, to pogosto na živce. Ne poznajo srednje poti.

Enostavno ne vedo kako samo biti prisotni z neprijetnimi resnicami in si zgolj dovoliti čutiti neprijetne občutke, saj jih tudi izraziti ne znajo izven okvirjev svoje ciljne naravnanosti. Velik delež njihove lastne vrednosti je vezan na odobravanje s strani ženske, kar je tudi eden od razlogov, da si moški v odnosu z žensko tako težko dovolijo biti ranljivi.

Njihov občutljiv najstniški ego ne bi prenesel ženske zavrnitve njihovega avtentičnega notranjega sveta. Sicer bodo ranljivi in bodo žensko celo usmerjali glede tega kako naj čuti, obenem pa bodo naredili vse, da obdržijo kontrolo nad tem kako se situacija odvija in sicer z namenom, da na koncu bodisi dobijo ravno to, kar sami potrebujejo bodisi držijo žensko na ustrezni distanci, da jih ta na noben način ne more zavrniti. Takšen način vedenja je značilen za najstnike.

Težko je ustvariti pristno prijateljstvo brez tega, da so osebe v odnosu pristne in ranljive. To velja tudi za moške v odnosu do drugih moških.

Predstavljaj si svet, kjer bi moški …

  • Predstavljaj si svet, kjer bi Moški znali razlikovati med spolno energijo, romanco in čisto ljubeznijo; svet, v katerem bi lahko moški vse to odkrito in brez sramu priznal tudi ženskam, saj bi bila ta njegova iskrenost cenjena.
  • Predstavljaj si svet, kjer bi Moški znali „dihati v svojo spolno energijo“ in enostavno samo uživali v svoji erekciji ne da bi glede tega morali karkoli ukreniti.
  • Predstavljaj si svet, kjer Moški popolnoma spoštujejo Ženske in njihovo modrost.
  • Predstavljaj si svet, kjer Moški znajo biti ranljivi in izraziti svoje najgloblje resnice, svoje veselje in žalost ter svoje občutke neobremenjeno delijo z ženskami (in moškimi), brez da bi vse to uporabili kot sredstvo za dosego nekega cilja.

Ali ne bi bili v takšnem svetu Moški odlični prijatelji ženskam? … In še toliko boljši intimni partnerji – takšni ob katerih nam lahko gredo kar mravljinci po hrbenici?!

Vir: bryanreeves.com

Prevedel: Sergej Mijatovič

WWW.SKUPINAZAMOSKE.SI

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja