Je potlačena jeza lahko povzročiteljica raka?

Kadar razmišljamo o raku kot bolezni najprej pomislimo na genetske in okoljske dejavnike, ki privedejo do te bolezni. Pri tem prevečkrat zanemarimo čustveni vidik, predvsem čustva, ki lahko sovplivajo na razvoj rakavih obolenj.

Je potlačena jeza lahko povzročiteljica raka? (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2022

Do razvoja rakavih celic lahko pride, ko naš imunski sistem oslabi in zdrave celice začnejo mutirati. Prisotnost stresa oziroma negativnih dražljajev vpliva na zatrtje hormona kortizola in posledično nam lahko upade imunski sistem.

Povezanost med rakavimi obolenji in potlačeno jezo oziroma negativnimi čustvi je med znanstveniki dvignila veliko prahu in sprožila vrsto raziskav.

Znanstveniki z Rochester univerze in Harvard šole za javno zdravje so v postopku raziskave ugotovili, da imajo ljudje, ki ne izražajo jeznih čustev oziroma le ta čustva potlačijo vase, kar 70% večje tveganje za nastanek raka. 

Znanstveniki z Michiganske univerze so prav tako vzpostavili povezavo med potlačeno jezo in umrljivost žensk in moških, in sicer posamezniki, ki potlačijo svoje jezne občutke naj bi imeli krajšo življenjsko dobo.

Da bi se izognili morebitni povečani možnosti za obolenja, je ključnega pomena, da se naučimo učinkovito izražati jezo.

Preberite si še: Ima veliko ljudi v sebi potlačen MORILSKI BES?