Je vaše življenje na čakanju?

Kolikokrat si rečete, samo, da tole mine, pa bom imel/a čas za res pomembne stvari? Kolikokrat dajete svoje življenje na čakanje? Zaradi napačne razporeditve časa in prioritet trpi vaše zdravje, vaši odnosi, vaši hobiji in navsezadnje tudi napredek.

Je vaše življenje na čakanju? (foto: profimedia) profimedia
1. 2. 2017
 

»Nujne stvari«

Naučeni smo, da moramo najprej postoriti vse »nujne stvari«. Treba je dokončati šolanje, biti 24 ur dosegljiv, dokončati projekte, pospraviti stanovanje, skuhati kosilo in še bi lahko naštevali. Vedno se nam zdi, da je vse drugo bolj pomembno kot naše resnične želje. Je že res, da je pametno dokončati začeto delo in da se kuhinja ne bo sama pospravila, vendar tako nikoli ne naredimo tistega, kar si resnično želimo. Ste si obljubili, da boste zdaj res začeli telovaditi? In da boste en vikend res šli na morje? Ali pa, da boste kmalu prebrali tisto knjigo, ki vas tako mami? In da boste več časa posvetili hobijem, ki lahko prerastejo v poklic? No, na koncu dneva, tedna, meseca, celo leta, pa še vedno nič od tega. Kajti ves čas vas zaposlujejo te, tako »nujne« stvari, da preprosto ne najdete več časa in moči za tisto, kar si zares želite.
 

Vse vas bo počakalo

Da, delo počaka. Življenje pa ne, življenje teče dalje. In če je delo res tako »nujno«, ga boste slej ko prej opravili. Vaša vest vam namreč narekuje, da morate postoriti nujne stvari. Tiste, ki si jih želite pa čakajo zaprašene, v kotu sobe. Vaše želje niso okraski in niso tukaj samo zaradi lepšega. Vaše želje so tukaj, da si jih izpolnite! Saj veste, kako izpopolnjene se počutite, ko končno preberete knjigo, odidete na sprehod ali si vzamete čas za razvijanje svojih poslovnih idej. Vendar ravno te stvari zahtevajo svoj čas. Nujno delo bo počakalo, nikamor ne bo odšlo. Najti morate način, da mu ne dajete ves čas prednosti. In kaj, če bo perilo oprano en dan kasneje? Ne bo konec sveta. Vendar vas zaradi želja, ki jih namerno ignorirate, ves čas malo grize. Vsak dan ste bolj sitni in nezadovoljni, ker še vedno niste naredili tistega, o čemer sanjate in za kar si govorite, da enkrat pa res morate narediti.

Ko je življenje na čakanju

Če bi vprašali stare ljudi, kaj bi spremenili, če bi lahko zavrteli čas nazaj, bi rekli, da bi naredili več. Da bi od življenja zahtevali več. Da bi več časa posvetili svojim srčnim željam. Da bi več pozornosti namenili svojim ljubljenim osebam. Kaj hitro se ujamemo v stresen vsakdan, ko le opravljamo vse »nujne« obveznosti. In to je precej nesrečno življenje. Vsake toliko vas popade bes ali huda žalost, ker ne živite tako, kot ste vedno sanjali. Razočarate sami sebe, ker se nikakor ne spravite k pomembnim stvarem. Verjemite, nobene potrebe ni, da bi živeli takšno zagrenjeno življenje.
 
Naredite si seznam vsega, kar si želite početi, kar si želite ustvariti, kdor želite biti. In poleg tega še en seznam, na katerega napišete vse, kar zdaj počnete. So kakšne vzporednice? Počnete kaj od tistega, kar si resnično želite? Verjetno veliko manj, kot bi lahko. In kaj zdaj? Seveda ne morete naenkrat začeti z desetimi projekti. Vendar, če nočete, da je vaše življenje na čakanju, boste nekje morali začeti. Odločite se za eno stvar, eno preprosto stvar, s katero že dolgo odlašate. Nato pa se je lotite. Postavite meje vsem, ki vas želijo odvračati od izpolnjevanja vaših želja. Vsakdo ima eno uro časa dnevno, ki jo lahko posveti svojim željam. Če nimate ene ure, si jo vzemite. Vsi ljudje imamo točno 24 ur na dan, nič več in nič manj. In zakaj so nekateri srečni in počnejo veliko stvari, drugi pa tarnajo in iz dneva v dan počnejo eno in isto? Ker so prvi postavili svoje želje in življenje na prioritetno listo, drugi pa imajo svoje življenje na čakanju. Nehajte se že smiliti samim sebi in iskati tisoč in en izgovor. Rajši začnite resnično živeti! Šele, ko boste svojim željam dali mesto pod soncem, jih boste lahko začeli živeti. In kaj hitro vaše življenje ne bo več na čakanju. Ne dovolite, da vas dnevni urniki povozijo, rajši vzemite vajeti v svoje roke. Drugače boste, grdo rečeno, umrli zagrenjeni. Tega pa nihče noče. Življenje na čakanju je zanikanje samega sebe in svoje prave narave. Že res, da živimo v sistemu, ki od nas ves čas nekaj zahteva, vendar to ne sme biti izgovor, da ne živite svojih sanj. Odgovornost je na vas in nobeno pritoževanje tega ne bo spremenilo. ​

Živa Gia
 
Več na: giaziva.com