JESENSKO ENAKONOČJE (23. september) bo prineslo nove energije

Poseben dogodek sledi 23. septembra, ko nastopi jesensko enakonočje ali jesenski ekvinokcij.

JESENSKO ENAKONOČJE (23. september) bo prineslo nove energije (foto: shuttersotck) shuttersotck
15. 9. 2023

Konec poletja in začetek jeseni

Čeprav se jesen zgodi vsako leto, nas vedno znova presenetijo barve jeseni in hladen zrak. Iz poletja se počasi vse postopoma spreminja v oranžno-rjavo jesen, z vonjem po zrelem sadju, oranžnih bučah in pečenem kostanju.

Jesen prinaša nove barve, novo obdobje in nove energije.

Vse se ciklično spreminja, umre ter se ponovno rodi.

Enakonočje je poseben dogodek, ko je energija še posebej intenzivna in podpirajoča. V skladu z naravo se namreč spreminjajo tudi energije. Skozi tisočletja so naši predniki častili enakonočja in na ta dan obredovali. Imeli so povsem drugačen odnos do kozmičnih dogodkov, zvezd, planetov in našega sonca. Na ta dan so počastili višjo silo življenja, ki je ustvarila vse in se odraža v vsakem bitju, dogodku ter v naravi.

Enakonočje ni le proces, ki se dogaja zunaj v naravi in vesolju, dogaja se tudi znotraj vsakega izmed nas.

Svetloba in tema sta na dan enakonočja v ravnovesju. Izkoristite to priložnost, da vzpostavite ravnovesje tudi v sebi. Pred vsakim tovrstnim preobratom je čas za upočasnitev, da se lažje osrediščimo in uglasimo z ekvinokcijskimi energijami.

Čeprav smo morda žalostni, da se svetloba počasi preveša v noč, je tema odlična priložnost za počitek in poglobitev vase. Več teme lahko izkoristimo produktivno, usmerimo energijo v projekte, za katere čutimo, da jih moramo opraviti. Hkrati pa smo hvaležni za svetlobo, ki nam še vedno dana ter jo dobro izkoristimo. 

Brez teme ni svetlobe. Jesen nas opomni, da se moramo poglobiti v svoje »temne« predale, kjer skrivamo svoje travme in čustvene navlake, ki jih moramo odvreči, če želimo ponovno zaživeti svetlobo. Drevesa odvržejo listje in prav tako moramo storiti tudi sami. Odvreči vse, kar ne velja, da lahko v življenje pride novo.

Jesen je odličen čas za delo na sebi

Delo na sebi in razvijanje samega sebe je trdo delo, saj se je potrebno soočiti z najbolj temačnimi deli sebe, katere bi najraje spregledali oz. si jih s težavo priznamo. Današnja ti. "new age duhovnost" večinoma preveč poudarja zgolj svetle in pozitivne plati življenja, a vsak pravi bojevnik ve, da je delo na sebi tudi bojevanje s temo. A po vsaki premagani temi, posije nov žarek. 

Kot je povedal Matej Škufca v Sensa podkastu: 
"Zelo veliko je svetlobe v duhovnosti in neverjetno nespoštovanje teme in tistega, kar je temno. Nobenega notranjega ravnotežja ni. Poglejmo, kakšno je ravnotežje med dnevom in nočjo. Noč je temna, ampak, če se predamo tej temi in sredi noči odpremo oči, bomo v zraku videli zvezde, podnevi jih ne bomo videli. Podnevi bomo videli sonce, oblake in modro nebo, ampak noč spada zraven.

Daleč od tega, da je tema nekaj slabega. Če pogledamo v temo, bomo tam našli tudi kakšno svetlo točko. Včasih imam občutek, da se tisto, kar mi imenujemo svetloba, hrani ravno iz teme in črpa svojo energijo od tam. Naše ideje pridejo iz teme, v temi se nam posveti, tudi utrinek vidimo v temi in si potem nekaj lepega zaželimo, ampak smo si morali vzeti čas in čakati v temi."

Prav tako nas jesen lepo opomni, da vsak trud obrodi sadove. Če smo skozi leto dobro sejali, lahko jeseni žanjemo in obiramo sadove. Vsaka želja in namera je kot seme. Spomnite se, katere želje in cilje ste posejali v začetku leta? So se že uresničili? Je morda sedaj čas, da se? Kako lahko sedaj prispevate k temu?

Tudi temperature so prijetne za aktivnosti zunaj. Pojdite na sprehod in občudujte spreminjajočo se naravo. Kaj vam sporoča in kaj vas uči? Privoščite si spremembo, kot si jo privošči narava. Listje, ki je opravilo svoj namen, lahkotno odpada.

Poleg svoje notranjosti, očistite tudi svoje okolje. Tako kot spomladansko čiščenje, je tudi po koncu poletja dobro, da očistite svoj prostor in ga pripravite za nov letni čas. Dodajte nekaj jesenskega pridiha ali dekoracije (želodi, kostanji, buče, žir...). Jejte seznosko hrano: jabolka, grozdje, slive, hruške, kostanj...

Na ta poseben dan si lahko privoščite druženje ob ognju ali pa ga preživite sami s seboj nekje v naravi. Lahko si tudi na list zapišete, česa se ob tem prehodu želite znebiti ter papir ali zgolj misel vržete v ogenj. 

Povežite se z naravo in z jesenskim časom, razmislite o tem, katero "listje" mora odpasti iz vas ter poiščite potrebno ravnovesje v sebi.

Poglejte si še: