Kaj pomeni, če jokate med gledanjem filmov

Večkrat med gledanjem določenih filmov točite solze, kot da bi rezali čebulo? Naj vas ne bo sram. 

Kaj pomeni, če jokate med gledanjem filmov (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2022

Le kdo ni jokal med Levjim kraljem, ko je umrl Mufasa?!

Še vedno v naši družbi obstaja vzorec, da je jok pokazalec šibkosti. Še posebej to velja za moške, ki so odraščali ob poslušanju, da fantje pač ne jokajo in še danes mislijo, da je to zares nesprejemljivo. Kako žalostno! 

Ne glede na kontekst situacije namreč nihče ne bi smel zadrževati solz ali potlačiti čustev. Jok in solze nas naredijo ČLOVEŠKE, prav tako kot smeh. Gre za naraven proces, skozi katerega se čistijo naša čustva, ki morajo na plano, sicer povzročijo blokado, ta pa nadalje povzroči težave ali bolezni. 

Kaj pa jok med filmom? 

Jok med gledanjem filmov pokaže, da smo empatični. Empatija pa je pomemben del čustvene inteligence – sposobnost, ki jo imajo izjemno uspešni ljudje.

Empatija nas namreč naredi boljša in močnejša človeška bitja.

Pomeni, da smo se sposobni postaviti v kožo drugega, si predstavljati svet iz druge perspektive. In to je posebna vrlina. 

Če smo sposobni empatije, smo bolj odprtega uma in razumevjajoči, sočutni in radi pomagamo. Ni nam vseeno, nismo gluhi za težave drugih in smo vredni zaupanja. Seveda je pri empatiji pomembno, da ne zapademo v žalosti in negativna čustva drugih. Pomembno pa je tudi, da nismo egoistični, ampak sposobni pomisliti tudi na druge. Če torej jokate med filmi, to pomeni, da ste odlični z ljudmi, dober prijatelj in sodelovec, ter ste čustveno močna in ne šibka oseba.

Prirejeno po: Elitedaily.com

in Zakaj ravno EMPATI najbolj nastradamo v življenju?