Kako nam lahko pomaga Jyotish (vedska astrologija)?

Džotiš (jyotish) je starodavna indijska tehnika, ki kot svetilka osvetljuje našo življenjsko pot in nas že vnaprej pouči o tem, kaj nas lahko v določenem življenjskem obdobju čaka.

Kako nam lahko pomaga Jyotish (vedska astrologija)? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
16. 11. 2019

Vendar džotiš ni golo predvidevanje prihodnjih dogodkov; če bi k njemu pristopili tako, bi zgrešili njegov temeljni namen: spremembe,« opozarja džotišini Zarja.

Džotiš nam daje tudi spoznanje o osebnostnih in fizičnih lastnostih, podvrženosti določenim boleznim, notranjih bojih in nezavednih vzorcih, ki jih vnašamo v vsakdan: govori, česa naj več ne počnemo in katere vzorce naj ozavestimo ter spremenimo, da bomo živeli srečnejše, z njim pa lahko določimo tudi optimalen dan za posamezne začetke.

Beseda džotiš je skovanka iz dveh sanskrtskih besed: ‘Jyoti’ pomeni svetloba in ‘iša’ oz. ‘išvara’ pomeni Stvarnik.

»Džotiš torej pomeni ustvarjanje svetlobe. Svetloba osvetljuje našo pot in ko je pot osvetljena, je naše potovanje poenostavljeno. Lažje prepoznamo prednosti in morebitne nevarnosti, izberemo pravo pot in se izognemo preprekam ter tako lahkotneje uresničujemo svoje želje. Glavni rek džotiša namreč pravi: Preprečite nesrečo, preden se je zgodila. Pri tem ne ponuja le znanja o tem, kaj in kdaj se bo zgodilo, temveč tudi načine in ukrepe za zmanjševanje slabih usmeritev ter za izboljšanje dobrih. Neki modrec je nekoč dejal: ‘Džotiš in njegove preventivne tehnike pomagajo, da ugriz tigra spremenimo v pik komarja,’« je osvetlila pomen džotišini Zarja.

Vedska in zahodnjaška astrologija

Razlika med zahodnjaško in indijsko astrologijo je v premikanju osi Zemlje. Premikanje osi se v indijski astrologiji šteje, v zahodnjaški pa ne. Nasini znanstveniki so šele nedavno odkrili to premikanje zemljine osi in nekateri astrologi so začudeni nad točnim računanjem gibanja planetov, ki se uporablja v džotišu. Toda kaj naj bi pomenilo to premikanje osi v horoskopu?

Džotiš uporablja enaka astrološka znamenja kot zahodnjaška astrologija, toda podznak ali ascendent je ponavadi spremenjen zaradi upoštevanja premikov Zemljine osi. Velikokrat se zgodi, da se podznak spremeni za eno astrološko znamenje nazaj; če ste torej v zahodnjaškem horoskopu rojeni v podznaku leva, ste po džotišu lahko rak. In tudi če je vaše Sonce, po zahodni astrologiji, v vodnarju, je lahko po džotišu v znamenju kozoroga.

Natančnejše stanje dobimo, ko izdelamo astrološko oziroma t. i. natalno karto. Za razliko od zahodnjaške astrologije ima džotiš poseben časovni sistem aktivacije planetov po obdobjih, ki pomagajo pri vpogledu, kaj, na katerem življenjskem področju in kako se bo v prihodnosti posameznika najverjetneje dogajalo.

»Gre za ozaveščanje verjetnosti nekih dogodkov, dobrih ali slabih, kar daje možnost za spremembo našega odziva na določeno situacijo,« razlaga džotišini Zarja.

Sozvezdja ali po sanskrtsko nakšatre v džotišu veliko pripomorejo k razumevanju psihologije posameznika.

Džotiš v praksi

Za izdelavo natalne karte potrebujete točen čas, mesto in državo rojstva. Ko se dogovorite za svetovanje, se na srečanju pogovorite o svojih osebnostnih karakteristikah, v nadaljevanju pa pogovor teče o življenjskih področjih, ki ste si jih izbrali.

Če se vam na primer v partnerski zvezi pojavljajo vedno iste težave, a si ne zmorete ali ne znate razložiti, kaj se dogaja, vam bo morda prav džotiš dal odgovor, zakaj so nekatere stvari takšne, kot so.

»Gre za interpretacijo karmičnega vzorca, ki ga je posameznik prinesel na svet s svojim rojstvom. Ko se namreč naredi vzporedna karta dveh oseb, se lahko razbere verjetnost, kje bi se lahko pojavile težave v odnosu, predvsem pa kdaj, v katerem obdobju življenja. Z nekom namreč lahko živimo v zelo lepi zvezi 10 let, potem pa se nam ali partnerju zamenja življenjsko obdobje (se aktivira drugi planet) in začnemo se prepirati za stvari, ki se nam prej sploh niso zdele pomembne. Zdi se nam, da se je partner spremenil oz. da sploh ne vemo, kaj smo do zdaj delali skupaj. Toda namen našega življenjskega poslanstva ni, da obupamo in gremo v novo partnerstvo. To je v popolnem nasprotju s tistim, kar življenje pričakuje od nas.

Ne glede na to, kako močno imamo nekoga radi, je namreč treba sprejeti, da včasih zaradi določenih še neozaveščenih vzorcev, v določenem obdobju življenja, ni možno uresničiti odnosa v popolnosti. Temu rečemo prijem karme in če imamo ozaveščeno, da je to naša posledica, bomo znotraj sebe našli moč, da odnos ohranimo in se potrudimo. Včasih nas tisti, ki ga ljubimo, zavrača, ker v tistem trenutku ni sposoben povedati, kako in kaj čuti, in takrat se svetuje odmik s podporo: ne silimo vanj, a še vedno ga negujemo, spoštujemo in razumemo, namesto da bi ga (po zahodnjaški logiki) zapustili in se skrili v objem drugega. Če je to prava ljubezen, bomo iz spoštovanja do tega človeka ostali ob njem in ga v tistem trenutku podprli tako, kot to potrebuje on,« razlaga džotišini in dodaja:

»V džotišu ni fatalističnega dojemanja, prav nasprotno – daje nam uvid, na katerih življenjskih področjih se že ponavljamo, pa imamo zato manj svobodne volje, in na katerih življenjskih področjih imamo ogromno svobodne volje in zato veliko možnosti, veliko odprtih poti. Džotiš nič ne kaže, nič ne prerokuje, džotiš samo svetuje in predlaga, česa naj ne bi počeli, kje se ponavljamo in kaj naj bi spremenili, da bo naše življenje skladnejše in da bomo bolje živeli.

Džotiš je naložba za prihodnost tega in vseh prihodnjih življenj. Je kot zdravniška diagnoza, ko ozavestimo, kaj se dogaja, in po kateri je treba prevzeti odgovornost nase ter narediti samostojne korake, da bomo živeli skladnejše življenje.«

Današnji dan je pomemben

»Za človeka zahodne kulture je zaželeno, da je individualist in materialist vsaj do takšne mere, da je v družbi sprejet kot enakovreden član. Največkrat posameznike, ki niti malo ne stremijo za imetjem, znanjem in napredkom, označimo kar za apatične in nezanimive. Nenehne želje in načrti so tisti, ki nas največkrat ženejo naprej. V veliki meri smo zahodnjaki prekinili tradicijo ter spet in spet silimo v nenehne novosti.

Indijska modrost bi nas podučila, da so prav neskončne želje največje sovražnice notranjega miru in preprečujejo, da bi v svoji duhovni rasti prišli do globljega spoznanja sebe ter do zmožnosti, da se predamo življenju takšnemu, kakršno je, in mu zaupamo.

Prav tako se ne zavedamo, da je treba zauzdati um, da ne blodi in ne ustvarja novih zgodb v filmu življenja. Ti se najprej vrtijo v naših glavah in če jih predolgo ponavljamo, postanejo tudi naša resnica, naše življenje pa se začne odvijati po našem (malo)umskem scenariju. Indijce pred nezadovoljstvom rešuje popolno sprejemanje življenja, ki ga zahodnjaki zelo težko razumemo. Popolno sprejemanje življenja pomeni, da ne načrtujejo za vsako ceno in si lahko privoščijo življenje tudi iz dneva v dan,« indijsko življenje (tudi beračev) osvetljuje džotišini Zarja.

Pomaga nam prevzeti krmilo lastnega življenja

»S prinašanjem svetlobe ali džotiša izvemo za možnost sprememb ter tako odpravljamo temo iz svojega življenja. ‘Krmilo’ življenja dobivamo v svoje roke. Džotiš je tehnika, ki močno temelji na preventivnih tehnikah. To so priporočene naloge, ki naj bi jih posameznik ‘opravljal’ v svojem vsakdanjem življenju (kot so npr. meditacija, recitiranje manter, gledanje janter, ustrezna prehrana, ozaveščanje življenja, svojih misli, besed ter dejanj). Dober džotiši vas ne bo ‘spustil domov’ brez dobro preučenih časovnih aktivacij in predvidenih preventivnih tehnik za posamezno življenjsko področje in obdobje,« razkriva Zarja, ki trdi, da nam le obisk pri džotišiju ali džotišini ne bo dovolj za to, da bi se nam življenje obrnilo na sončno stran, temveč da se bomo za to morali potruditi predvsem sami.

Petra Arula po zamisli Nikole Žuvela

Za strokovno pomoč pri pripravi članka in za pregled članka se zahvaljujemo džotišini Zarji (www.astrojyotish.eu).