Kaj je KUNDALINI ali kačja sila?

Ta posebna oblika energije obstaja znotraj vsakega posameznika, a je pri večini uspavana, pri nekaterih evoluira, le pri redkih pa je zares prebujena.

Kaj je KUNDALINI ali kačja sila? (foto: profimedia) profimedia
9. 5. 2020

Razsvetljeni (predvsem vzhodnjaški tantriki in jogiji) so že od nastanka sveta govorili in pisali o tem, da je v fizičnem telesu človeka potencialna sila, ki ni duševne, filozofske niti transcedentalne narave, temveč je dinamična potencialna moč v materialnem telesu.

Ta posebna oblika energije obstaja znotraj vsakega posameznika, a je pri večini uspavana, pri nekaterih evoluira, le pri redkih pa je zares prebujena. To energijo so poimenovali različno – kot boginjo, prano šakti, v tantri je imenovana kundalini. Nekatera odkritja mistikov o fenomenu kundalini so znanstveno potrdili tudi napredni sodobni znanstveniki. Po ezoteričnih izročilih pa kundalini predstavlja tudi bodočo zavest človeštva.

Uspavana kundalini kot sila z vsemi potenciali domuje na dnu naše hrbtenice, v korenski čakri, in spominja na zvito spečo kačo, zato je pogosto opisana kot 'kačja sila ali moč'.

Beseda kundalini izhaja iz sanskrtske besede kunda, kar pomeni jašek, jamo, luknjo, v katero mečemo odpadke in smeti, kjer se te sčasoma razkrajajo, izgubijo prvotno obliko. Podobno naj bi bili v korenski čakri na nezavedni ravni kot brezoblična substanca shranjeni vtisi iz naših prejšnjih življenj. V jami, ki so jo imenovali kunda, je v Indiji potekala inciacija sežiganja.

Tudi mesto, kjer se je pokopalo truplo, so imenovali kunda. Vendar tantriki kundo navezujejo na konkavno votlino na dnu hrbtenice, v kateri je nameščen kostni mozeg in ki spominja na tri in pol krat ovito spečo kačo. Zahodna krščanska tradicija ne pozna kundalini, čeprav bi se lahko Biblijski sintagmi pot iniciranih ali stopnice k nebu prav tako navezovali na dviganje kundalini skozi sušumna nadi (kanal za pretok zavesti).

Kundalini ali kačja sila ni del fizičnega telesa, četudi je povezana z njim. Ne moremo je najti v miselnem niti astralnem telesu. Njeno domovanje je v kavzalnem telesu (nad)zavesti, kjer koncepti časa, prostora in objektov popolnoma izginejo.

V tantričnem konceptu kundalini se kačja sila budi iz nezavednega stanja v prvi čakri kot nezavedna človekova zavest, ki mora nato preiti skozi različne faze (čakre), dokler ne postane eno s kozmično zavestjo na najvišji ravni obstoja.

Prebujena ognjena energija, ki najprej v grobem stanju potuje po hrbtenici navzgor, se skozi energijska središča prečiščuje in postopoma transformira v nežno, tiho, čebeljemu brenčanju podobno vibracijo.

Iz članka: Kundalini – eksplozija semena