Kaj je največja preizkušnja v partnerskem odnosu? Odgovarja Matej Škufca

1. 2. 2023
Deli
Kaj je največja preizkušnja v partnerskem odnosu? Odgovarja Matej Škufca (foto: profimedia)
profimedia

Matej Škufca, ki že 20 let s pomočjo posebne terapevtske metode, imenovane POSTAVITEV DRUŽINE, pomaga ljudem prepoznati resnico, pravi, da je največji preizkus v naših partnerskih odnosih v resnici bližina. 

Bližina nas najbolj preizkuša - iz nje se rojevajo konflikti

"Poglejte, na začetku partnerskega odnosa sta fant in punca srečna, takrat prekipevata od ljubezni. Dokler sta samo fant in punca, sta skupaj, kolikor jima to ustreza, in takrat se imata super, ker lahko v vsakem trenutku gresta v distanco. Potem se dinamike spreminjajo s tem, ko se spreminja bližina. Če sta ves čas skupaj, je manj distance in več možnosti za konflikt. Bližina je tista, ki povzroča konflikt. Najbolj pomembna stvar partnerskega odnosa je zdržati bližino.

V bližini postanemo nemirni, čeprav partner ni neposreden vzrok za nemir. Bližina je vzrok nemira zato, ker smo bili kot otroci v bližini prizadeti, in zato se pojavi nemir v partnerskem odnosu. Sami lahko velikokrat občutimo, da je partner v odnosu z nami nemiren, pa ne vemo, kaj smo naredili narobe. Nič! Če pogledamo na primer partnerjev odnos z mamo, bomo opazili, da je nemiren tam, kjer ga je bližina z mamo prizadela. In partnerka aktivira ta nemir v njem že samo s tem, ker je ženska. Kar koli naredi, tega ne more spremeniti, ker ona ni vzrok. Iti moramo k bistvu. Partner mora rešiti svoj odnos z mamo, da bo lahko bolj mirno živel s svojo partnerko. Ko se vrnemo nazaj, lahko najdemo mir in ga tudi nesemo naprej. Noben partner pa ne more biti naš starš. Lahko je le starš našemu otroku."

V odnosih zgolj ponavljamo dinamike, ki smo se jih naučili v svoji primarni družini

"Zvesti smo svojim staršem. Če mama ne spoštuje očeta, sin ne spoštuje žensk. Kar naredi in reče partnerki, način, na katerega jo prizadene, je zgolj prenešena agresija iz odnosa z mamo v odnos s partnerko. S tem ko je mama grdo govorila o očetu, je namreč zelo prizadela otroka. Kadar je očetu rekla, da je slab, je hkrati tudi sinu rekla, da je slab. In seveda ima otrok potem slabo samopodobo. V življenju ima ves čas občutek, da kar koli naredi, ni dovolj dobro, in hkrati ves čas išče potrditve. Verjetno ima težave v vseh odnosih z nadrejenimi, ker mu tudi ti pokažejo, da ni dovolj dober, ne glede na to, kako se trudi. Tako verjame, da ni dovolj dober. Če mu partnerka pove, da ga ima rada in da je super takšen, kot je, bo jezen nanjo! Ker sam ne verjame v to. Misli, da mu punca laže."

Bolj ko sta si fant in punca blizu, bolj se aktivirajo prizadetosti iz družine, ki smo jih dobili v bližini z očetom in mamo.

"Pomembno je poudariti tudi to, da otrok najbolj od vsega potrebuje izkušnjo, da se imata oče in mama rada. Ne samo takrat, ko je star dve leti, pač pa tudi ko je star petnajst let. Da recimo vidi, da se oče mami zahvali za kosilo, jo objame ... Teh slik kot otroci običajno nimamo, vendar jih lahko ustvarimo za svoje otroke."

Celoten članek lahko preberete tukaj. 

Prihajajoče dogodke, ki jih vodi Matej Škufca, najdete TUKAJ. 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode