Kaj je razlog za demenco? Kaj želi oseba pozabiti?

5. 9. 2022
Deli
Kaj je razlog za demenco? Kaj želi oseba pozabiti? (foto: profimedia)
profimedia

Kaj je razlog za demenco? V Sensa podkastu odgovarja učitelj in avtor AEQ metode, Aleš Ernst. 

Iz vidika AEQ metode je razlog demence pri ljudeh ta, da bi najraje pozabili stvari, ki so jih v življenju naredili. Najdejo neke vrste pozabo. Nočejo sprejeti odgovornosti za svoja dejanja, ki so jih naredili v preteklosti, pa niso bila dobra. Morda so to naredili vede ali nevede; je vseeno.

Torej, ker se nekdo ne sooča s tem, kar bi moral urediti pred zaključkom svojega življenja, gre v pozabo in postane dementen. Breme svoje neurejene preteklosti še bolj močno prenese na svojega partnerja ali otroke, ki morajo skrbeti za dementno osebo, to je pa za vse skupaj zelo težko. 

Demenca je atrofija zavestnega dela možganov. Masa sive možganovine, korteksa, se zmanjša tudi za eno tretjino. Vprašajmo se, kakšen je motiv, da bi nekdo želel zmanjšati funkcijo zavesti?

Pogosto delam s skrbniki dementne osebe, običajno so to otroci, ki pridejo zaradi lastnih težav, ker jih boli križ, imajo obrabljene kolke ali sesuta kolena zaradi tega, ker so preobremenjeni s svojim življenjem in potem še z dementno osebo, ki jo morajo urediti. Ko gremo analizirati, na kakšen način je živel naprimer njihov dementni oče ali mati, se najde veliko stvari, ki so jih naredili, pa so bile neprijetne in se nočejo soočiti s tem, potem pa pride do takšnega stanja. 

 Iz Sensa podkasta z Alešem Ernstom:

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"