Alenka Rebula: Kaj je svoboda?

Svoboda je predvsem to, da smo neodvisni od tiranije znanega, že stokrat doživetega in navidezno nespremenljivega.

Alenka Rebula: Kaj je svoboda? (foto: Pexels) Pexels
18. 11. 2021

Svoboda je občutek, da ne znam narediti tega, kar drugi naredijo mimogrede, a mi je moj mali napredek nedotakljivo svet in ga želim častiti.

Svoboda je to, da leta minevajo in da nisem prišla daleč v reševanju svoje največje stiske, a čutim, da hodiva z roko v roki. Jaz sem njen zvesti varuh, ki je ne zapušča na dolgi, težki poti. In vidim, da ji je dobro, da me ima od sebi, in da postane pot neskončno lažja, če ni sama in prepuščena obsojajočemu tiranu.

Svoboda je dojeti, da je vsak občutek, ki se ponavlja in mi je zelo dobro znan, že zato NERESNIČEN. V tem novem trenutku se pač ne more dogajati ponovitev doživetega. Kar se dogaja okrog mene in v meni, je pretok dogajanja, ki ga še nikoli ni bilo. Ko sprejmem resnico, da se mi dogaja trenutek še nikoli doživetega časa, se me dotakne svoboda.

Svoboda je to, da ob partnerju, ki reagira na znani način, opazim nekaj novega, kar mi še nikoli ni prišlo na misel. V njegovem stokrat slišanem stavku odkrijem sporočilo, ki mi pokaže novo pot.

Svoboda je to, da se počutim obupno, sovražno do sebe in sveta, in da si ne grem na živce, ampak se gledam tako, kot gledam divjanje viharja za oknom. Moja ujetost, ki se bori s svojimi verigami, mi je zdaj razvidna. Svojo prvinsko moč lahko opazujem in spoštujem neurje, ki pometa z urejenim svetom mojih neresničnih predstav o življenju.

Svoboda je to, da si upam doživljati, kar čutim.

Svoboda je odkrivati, da ni ničesar boljšega, zanimivejšega in bolj veličastnega od resnice.

Alenka Rebula