Raziskave so pokazale, da je večina otroških vedenjskih težav povezanih s potlačenimi čustvi in potrebami

Danes imamo veliko dokazov, da stari vzgojni pristopi, ki so pred leti delovali, pri današnjih otrocih ne deluje več in niso več učinkoviti.

Raziskave so pokazale, da je večina otroških vedenjskih težav povezanih s potlačenimi čustvi in potrebami (foto: profimedia) profimedia
2. 2. 2021

Kaj naredi starševstvo manj stresno?

Kljub temu, da imamo starši pri vzgoji svojih otrok najboljše namene, pogosto zgubljamo preveč energije, se pretirano jezimo, imamo slabo vest, smo običajno prepričani, da se ne da ničesar spremeniti in v starševstvu ne uživamo kot bi hoteli. Težava je v tem, da imamo premalo znanja o učinkovitih pristopih v starševstvu.

Zastareli vzgojni pristopi kot so kazen, nezdrava strogost in pretirana popustljivost, so se izkazali za neučinkovite, ker so napačno ravnali s čustvi in niso znali prepoznavati psiholoških potreb.

Naučeni smo bili, da bodo otroci prenehali s slabim obnašanjem, če jih bomo kaznovali in povzročili, da se bodo slabo počutili.

Povzročanje občutka krivde in drugih bolečih čustev pri otrocih je zastarela metoda motivacije za izboljšanje vedenja. To negativno prepričanje je naredilo veliko škode pri vzgoji otrok. Posledice so, da imamo danes veliko težav s pretiranim občutkom krivde, strahovi, jezo itn.

Stari vzgojni pristopi niso obravnavali notranjega sveta otroka.

Danes vemo, kako slabo je, če zatremo čustva in potrebe v možganih otrok. Najnoveše raziskave so pokazale, da je večina vedenjskih težav pogosto povezanih s potlačenimi čustvi in potrebami.

To je tudi največji razlog, da se večina današnjih otrok ne počuti dovolj videnih in razumljenih v svojem notranjem svetu, zato se nam upirajo, nas ne želijo poslušati in z nami sodelovati.

Otroci ne potrebujejo zastarelih metod motivacije, da bi izboljšali svoje vedenje.

Če nimajo zadovoljene psihološke potrebe po povezanosti, potem moramo odrasli to potrebo zadovoljiti, da bi jim pomagali ponovno priti v stik z njihovo sodelovalno in empatično naravo.

Če si otroci z negativnimi miselnimi vzorci in škodljivimi prepričanji povzročajo bolečino in utirajo pot težavam, je pomembno, da jim znamo pomagati ta prepričanja ozavestiti, jih spremeniti ali opustiti.

Če otroci občutijo močna boleča čustva kot so jeza, žalost, strah, sram, ljubosumje in nezadovoljstvo, potem jih moramo starši znati sprejemati in jim pomagati ta čustva izraziti ter sprostiti.

Prav tako odrasli potrebujemo bolj motivacijska in učinkovitejša znanja, da lahko pomagamo svojim otrokom pri reševanju vsakdanjih težav in razvoju čuta za samostojnost ter samodiciplino.

Nikoli ni prepozno, da starši pričnemo z uporabo bolj učinkovitih vzgojnih pristopov, se naučimo poslušati in sprejemati otrokova močna čustva ter povečamo sodelovanje z našimi otroki. Pozitivnejši in zavestnejši pristopi nam lahko pri tem zelo pomagajo in naredijo naše odnose z otroki bolj izpolnjene in kakovostnejše.

Več informacij:

·      na spletni strani pozitivnostarsevstvo.com

·      FB stran: Pozitivna vzgoja in starševstvo

Klara Bajec, certificirana trenerka z pozitivno vzgojo in starševstvo