Kaj se zgodi, ko spoznamo sorodno dušo?

23. 10. 2021
Deli
Kaj se zgodi, ko spoznamo sorodno dušo? (foto: profimedia)
profimedia

Sorodna duša; beseda, ob kateri pomislimo na idealistične romantične filme in ljubezenske pesmi. Pa je odnos z njo res tako popoln? 

Danes velja splošno prepričanje, da je sorodna duša nekdo, ki te izpolni, ki doda manjkajoči delček, in je oseba, s katero je vse popolno ter s katero si dokončujemo stavke. Definicija sorodne duše je malce klišejska, saj njen koncept običajno povezujemo z romatično osebo, ki je rečemo “tista prava" oz. v angleščini "the one”, s katero živimo srečno do konca svojih dni. 

Prav tako ljudje povezujemo izraz sorodna duša z občutkom sreče, popolnosti in izpolnjenosti. Pozabljamo pa, kako se resnično počutimo takrat, ko jih spoznamo. Ni vedno tako lepo in čudovito, kakor v holivudskih filmih in pesmih.

Ko spoznamo sorodno dušo, se v resnici lahko počutimo... poškodovane.

Sorodne duše so lahko ljudje, ki so naše ogledalo, v katerih vidimo gole sebe. Iz nas bodo potegnili oklepe in maske, da vidimo, kdo v resnici smo. Da vidimo svoje najbolj globoko zakopane rane in travme. Močno nas bodo “udarili”, da se prebudimo iz globokega spanca. Pomagali nam bodo, da spoznamo, da zatiramo svoje strasti, sanje in življenjsko poslanstvo.

Poskušali nam bodo odpreti oči, da ponavljamo lekcije, ki se jih še vedno nismo naučili. Zato nas lahko prestrašijo, ker nas potisnejo do mej, da stopimo iz svoje cone udobja, saj vedo, da lahko dosežemo več. Spodbudili nas bodo, da se spopademo s svojimi strahovi in razumemo, kaj pomeni biti neustrašen, pogumen in slediti sebi. Naredili bodo, kar je potrebno, da se bomo končno zavedali svoje resnice.

Lahko nam bodo zlomili srce, da se počutimo popolnoma izgubljene – zato, da lahko najdemo pravo pot do sebe.

Sorodna duša torej ni nekdo, ki te dopolnjuje. Je nekdo, ki te spodbudi, da izpolniš samega sebe in inspirira, da postaneš, kar si želiš.

Zaradi njih lahko postavimo marsikaj po vprašaj, nimajo vedno odgovorov, pošiljajo nas na popotovanje, da najdemo ter razvijamo sebe.

Zaradi njih se lahko počutimo zlomljene, saj nam pokažejo rane, ki jih nosimo v sebi, pa smo jih skrivali. Ne bodo vedno zacelili ran, bodo pa pokazali pot, kako jih lahko zacelimo sami.

Ne bodo nas rešili, ko se utapljamo, bodo nas pa naučili, kako plavati.

Sorodne duše nas učijo nešteto novih reči v življenju, včasih tudi skozi bolečino. Niso del nas, imajo svoje življenje in ne moremo biti ves čas skupaj. Naučili nas bodo tudi, kako jih spustiti, ljubiti brez obsesije, saj ne bodo vedno ob nas.

Naučili nas bodo dajanje svobode.

Naučili nas bodo, kako ljubiti in izpolniti sebe.  

Rayi Noormega, themindsjournal.com