Kaj pogosto privede do kroničnih stanj pri otroku?

Kaj so najbolj pogosti razlogi, da imajo otroci kronične težave? Piše Aleš Ernst, avtor in učitelj AEQ metode. 

Kaj pogosto privede do kroničnih stanj pri otroku? (foto: shutterstock) shutterstock
6. 3. 2023

1. Nezmožnost staršev, da se dovolj čutijo in telesno sprostijo 

Nezmožnost staršev, da se dovolj čutita, da se lahko telesno sprostita, da dovolj dobro čutita stanje okolja, v katerem vzgajata otroka in da znata dovolj dobro začutiti, kako se otrok počuti, kaj ga moti, ovira, ogroža in omejuje je glaven vzrok za težave pri otroku.

Takšna starša ne prepoznata toksičnega družinskega okolja, v katerem živita, ali pa okolja, ki je enako, kot v njunem otroštvu ne dojemata kot toksično in s tem ne moreta ustvariti potrebne spremembe.

2. Previsoka napetost v družinskem okolju

V vseh primerih, kjer sem sodeloval pri izboljševanju otrokovih kroničnih stanj, je bilo moč ugotoviti in določiti previsoko napetost v družinskem okolju, tako v primerih družine z obema staršema kot v primerih enostarševskih družin.

Po analizi odnosov in splošnega stanja ter stopnji odtujenosti staršev od svojih občutkov in čutil je bilo razvidno dejstvo, da v družini ni dovolj stanj nizke energije, umirjenosti in celostne sproščenosti. To je vodilo v okolje povišane napetosti distresa in neučinkovitega prepoznavanja težav njihovega poimenovanja, iskanja rešitve za težavo in primernih dejanj, ki bi težavo dovolj dobro in trajno rešile. V takih družinah je bila vedno prisotna neučinkovita komunikacija in neučinkovita uporaba čustev za zagotovitev dovolj dinamične ravni družinske energije.

3. Starša imata v sebi močno potlačena čustva in občutke 

Takšno okolje za otroka ni primerno in na otroka deluje obremenjujoče, hkrati pa otrok čuti, da starša ne obvladujeta okoliščin, imata v sebi močna potlačena čustva in občutke in ne uporabljata svojih veščin in zmožnosti za trajno urejanje odnosov ter zagotavljanje umirjenosti, varnosti in zaupanja v družinskem okolju. Pogosto so tudi prisotni negativni vplivi okolja v družino v obliki vmešavanja in nespoštovanja družinskih meja s strani starih staršev, sorodnikov, službe ali sosedov, ki vnašajo, ali povečujejo napetosti v družini. Starša pa družinske meje ne znata primerno zavarovati in braniti pred zunanjimi vplivi.

AEQ program za starše otrok s kroničnimi ali ponavljajočimi se težavami

Program bo potekal vsak dan razen petka od 20. do 21. ure in sicer med 25. 3. in 29. 4. 2023.

V programu bom učil pomen primerne čustvene zrelosti za partnerski odnos, ki omogoča obstoj dovolj zrele partnerske zveze, da lahko prenese starševsko zvezo, ne da se starševska zveza spremeni v obliko partnerske zveze, ki potem ustvari za otroka toksično okolje, v katerem razvije kronično nemoč in tako ustvari kronična stanja. 

Program bo vseboval razlago povezanosti strukture in funkcije moškega in ženske ter težave, ki jih oba občutita, če je njuna funkcija drugačna od strukture. Takšno stanje je zelo pogosto in močno vpliva na otrokovo stanje in njegovo vlogo v družini, ki onemogoča primeren razvoj in vodi v kronična stanja. 

Program bo sestavljen iz razlag delovanja družine in medsebojnih odnosov z vidika fizikalnih zakonov, ki urejajo potencialne in kinetične energije v obliki čustev, občutkov in vplivov, od katerih je odvisno delovanje otroka in ravni njegove homeostaze.

Drugi del programa pa bo sestavljen iz AEQ vaj, ki ob pravilnem razumevanju vloge vaj in primernem vodenju vaje omogočijo, da starša vedno bolje čutita sebe in telesna stanja, da zmanjšujeta neobčutljivost na stanje družinskega odnosa in da postopno zmanjšujeta nezmožnost opaziti družinsko dinamiko in odzive otroka na vedenje in počutje staršev.

Opis in prijava na program TUKAJ

Aleš Ernst o odnosih

Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode, je že naš znani gost v Sensa podkastu. Tokrat je spregovoril o naših odnosih ter izzivih, s katerimi se srečujemo v sodobnem času.