Kaj pomeni brezpogojno ljubiti otroka?

Samozavest in samospoštovanje nista nekaj, s čimer bi se otrok že rodil – prav nasprotno. Veliko je odvisno od tega, ali starši otroka upoštevajo, ali se z njim pogovarjajo in ali mu posvečajo dovolj ljubezni in pozornosti. Če želite vzgojiti srečnega in optimističnega človeka, otroku nudite ljubezen in podporo v velikih količinah, in to pogosto in brezpogojno.

Kaj pomeni brezpogojno ljubiti otroka? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2016

Samozavesten človek je prepričan, da je sposoben razmišljati, se učiti, odločati in reševati težave, ki se pojavijo na njegovi življenjski poti. Prav tako trdno verjame, da ima pravico biti srečen in da si zasluži uspeh, prijateljstvo in ljubezen. Ponavadi vse to tudi dobi.

Bi radi, da tudi vaš otrok nekoč postane takšen človek? Kako mu lahko pri tem pomagate?

Poznamo dve različni vrsti samozavesti

  • zunanjo
  • notranjo


Notranja samozavest
(ki ji rečemo tudi samospoštovanje) se nanaša na občutke in prepričanja, da smo nekaj vredni že samo zato, ker obstajamo. Visoka stopnja samospoštovanja se kaže v tem, da je človek zadovoljen sam s sabo in se sprejema takšnega, kakršen je. Takšen človek se ima rad, samega sebe dobro pozna, ima jasne življenjske cilje in je optimističen.

Zunanja samozavest se po drugi strani nanaša na naše sposobnosti, na tisto, kar obvladamo in v čemer smo vešči, na tisto, kar lahko dosežemo.

Brezpogojna ljubezen

Da bo otrok imel rad samega sebe, kar je za notranjo samozavest nujno potrebno, mora imeti občutek, da ga imajo radi njegovi starši. Mnogi starši žal mislijo, da njihovi otroci tako ali tako vedo, da jih imajo radi, in da se jim pri izkazovanju ljubezni ni treba posebej truditi.

Izkušnje kažejo, da ni tako. Mnogi ljudje še kot odrasli niso prepričani o tem, ali so jih imeli starši radi, saj jim ti tega niso nikoli pokazali. Morda se zdi vaša ljubezen do otroka vam več kot očitna, ni pa nujno, da jo tako dojema tudi vaš otrok.

Otroku torej pokažite, da ga imate radi. Ljubezen mu izkazujte pogosto in neposredno. Poudarite, da je vaša ljubezen brezpogojna, da ga imate radi tudi takrat, kadar se nanj jezite, ker je naredil nekaj narobe.

Vedeti mora, da ga razbita vaza, sok, ki ga je polil po novem prtu, ali pesmica, ki sta se jo naučila, pa jo je pozabil, ne bo stala vaše ljubezni. Presenečeni bi bili, če bi slišali, koliko otrok prav zaradi takšnih stvari misli, da jih starši nimajo radi.

Namesto ‘Jezna sem nate, ker ne pospraviš igrač,’ raje recite: ‘Prosim, pospravi igrače, ker me moti, da se ves čas spotikam vanje.’

Majda Rijavec