Kaj pomeni, če se vam narcis OPRAVIČI?

18. 8. 2023
Deli
Kaj pomeni, če se vam narcis OPRAVIČI? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako prepoznati lažno opravičilo in manipulacije narcisa?

Opravičila igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravih odnosov in reševanju konfliktov. Pristno opravičilo odraža empatijo, odgovornost in pripravljenost na spremembe. Ko pa gre za narcise, imajo opravičila pogosto drugačen namen in obliko. Večinoma je prežeto z manipulativnimi težnjami, osredotočenostjo nase in pomanjkanjem pristnega obžalovanja.

Kako torej prepoznati lažno opravičilo narcisa?

1. Površnost

Narcisi so pogosto zelo površni pri svojih opravičilih. Lahko izgovarjajo fraze, kot so: "Žal mi je, da se tako počutiš" in s tem zavračajo odgovornost in ne priznavajo svojih dejanj. Namesto da bi sprejeli odgovornost, se osredotočajo le na čustveni odziv druge osebe.

2. Prelaganje krivde

Ena od ključnih značilnosti narcisov je njihova nagnjenost k prelaganju krivde na druge. Ko se opravičijo, je to običajno pospremljeno z izgovori, s katerimi se prikažejo kot žrtve ali prelagajo odgovornost na druge. S tem ohranjajo občutek večvrednosti in se izogibajo soočanju s posledicami svojih dejanj.

3. Pomanjkanje empatije

Empatija je osnovna sestavina pravega opravičila. Narcisi pa le stežka razumejo ali priznavajo čustva in perspektive drugih ljudi. Njihovo pomanjkanje empatije jim preprečuje, da bi resnično razumeli bolečino, ki so jo povzročili, zaradi česar se njihova opravičila lahko zdijo prazna in neiskrena.

4. Zavajanje (gaslighting) in manipulacija

Narcisi so spretni manipulatorji in pogosto uporabljajo tehnike zavajanja (gaslightinga), da zanikajo čustva drugih. Lahko spreobračajo dejstva, zanikajo svoje pretekle izjave ali dejanja in prikrojijo resnico v svojo korist. Posledično se oseba, ki prejme opravičilo, počuti zmedeno in dvomi o lastnem dojemanju situacije.

5. Opravičila kot orodje nadzora

V nekaterih primerih lahko narcisi strateško uporabljajo opravičila, da ohranijo nadzor nad svojimi žrtvami. Z občasnim opravičevanjem ali obljubo spremembe vam dajejo lažno upanje in vas držijo pod nadzorom. Tem opravičilom pa ne sledijo resnične spremembe v vedenju.

6. Pogojno opravičilo

Ko se narcisi opravičujejo, s svojimi gestami pogosto postavljajo pogoje. Lahko rečejo: "Oprosti, vendar moraš razumeti, da sem trenutno pod velikim stresom." Z dodajanjem pogojev spodkopavajo iskrenost svojega opravičila in breme razumevanja prelagajo na žrtev.

7. Ponavljanje

Narcisi se lahko večkrat opravičijo za isto vedenje, ne da bi kdaj spremenili svoja dejanja. Na opravičilo gledajo kot na sredstvo, da se začasno izognejo odgovornosti, brez namena, da bi dolgoročno spremenili svoje vedenje. Ta vzorec ponavljajočih se žalitev v kombinaciji z neiskrenimi opravičili ohranja krog čustvene zlorabe.

Razumevanje, kako se narcisi opravičujejo, je lahko zahteven, a bistven vidik ravnanja s temi zapletenimi posamezniki. Ključnega pomena je vedeti, da so njihova opravičila le redko iskrena in pogosto služijo njihovim lastnim interesom.

Čeprav je mogoče, da se nekateri posamezniki z narcističnimi lastnostmi spremenijo, to zahteva obsežno samorefleksijo, terapijo in resnično željo po razvoju empatije in odgovornosti iz njihove strani.

Vir: Sensa.rs

Preberite si še: Rodili sta se kot sijamski dvojčici, nato pa so ju z operacijo ločili. Kako izgledata danes?

in: “Pa kaj si čisto zmešan?” - Kako je Karel Gržan povedal staršem, da bo postal duhovnik

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel