Kaj pravzaprav pomeni živeti v trenutku?

Živeti v trenutku. Fraza, ki jo velikokrat slišimo, a kaj pravzaprav sploh pomeni?

Kaj pravzaprav pomeni živeti v trenutku? (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 5. 2016

Življenje je sestavljeno iz trenutkov - dobrih in slabih. Mi obstajamo v tem trenutku, ne včeraj, ne jutri, ampak zdaj. Vse ostalo je vizija prihodnosti ali pa spomin. In to kar delamo/razmišljamo v tem trenutku, ima vpliv na oboje, tako na prihodnost kot na preteklost. Če danes storimo nekaj dobrega, bomo jutri na boljšem. Na primer, če gremo teči bomo shujšali in pridobili kondicijo. A to se seveda ne bo zgodilo kar čez noč, v bližnji prihodnosti pa zagotovo.

Z dejanji v sedanjosti vplivamo in spreminjamo svojo prihodnost in tega se premalo zavedamo.

Preteklosti seveda ne moremo spreminjati, jo pa ustvarjamo. Vsak trenutek. Ravnokar. Jaz, ko pišem te vrstice, vi, ko jih berete. Tu hočem izpostaviti eno največjih tragedij v človeškem življenju – s tem, ko ne živimo v trenutku, ga izgubimo.

To je žalostno predvsem pri dobrih, veselih trenutkih. Ker jih ne znamo živeti. Zakaj? Ker smo z mislimi nekje drugje, nekje v prihodnosti ali pa nekje v preteklosti, ne dovolimo si, da bi res bili v trenutku. Še tiste trenutke, v katerih uživamo in jih je že tako malo, ubijamo s svojimi mislimi o prihodnosti ali preteklosti. In to je največja žalost našega življenja.

Ne cenimo dovolj trenutkov, ko nam je lepo, in s tem jih izgubimo, gredo mimo nas, ne da bi jih resnično doživeli v celoti. Ko ti je lepo, se tega zavedaj, prepusti se občutkom, ne razmišljaj, kako bo sedaj, kako bo šlo še na bolje, kaj bo jutri, kaj vse boš še naredil. S tem izgubiš najpomembnejši trenutek in to je trenutek sedanjosti, trenutek zdaj! Kasneje se ga lahko spominjamo, a ponovno ga ne moremo doživeti. Smilimo se sami sebi, smo razočarani nad sabo, ker nismo uživali, ko smo imeli priložnost in cenili tega, kar smo imeli, kajti ta trenutek se nikoli več ne ponovi.

Ne ustvarjajmo si še več obžalovanja. Bodi del vsakega trenutka, čuti ga z vso svojo bitjo, kajti vsi trenutki, ki si jih doživel, so del tebe in vedno bodo. Pripeljali so te do sem, kjer si sedaj. Vprašanje pa je, ali si zadovoljen s svojim zdajšnjim trenutkom?

Matej Matko