7 stvari, ki prinašajo nezadovoljstvo

Vsi si želimo živeti življenje, ki bo polno zadovoljstva in vredno, da o njem pripovedujemo potomcem. A žal je ta svet vse bolj oblikovan tako, da nas dela nezadovoljne. Če vidimo, kje so pasti, pa se jih lahko rešimo.

7 stvari, ki prinašajo nezadovoljstvo (foto: profimedia) profimedia
19. 8. 2018

Premislite o naslednjih 7 stvareh, ki povzročajo nezadovoljstvo v življenju.

1. Pozornost samo nase

Velikost našega vesolja in obzorja se bo nenadno skrčila, če postavimo samo sebe v središče pomembnosti. Ljudje, ki so pozorni samo nase so najbolj nezadovoljni. Tisti, ki vidijo življenje kot možnost, da prinesejo radost drugim, jo hitro najdejo tudi sami.

2. Obravnavati denar kot zlato

Družba seveda spodbuja, da je glavni cilj zadovoljstva ta, da postanemo bogati in se pehamo za denarjem. Obilje sicer ni greh in zaslužimo si ga, vendar če bo naš glavni cilj, bo resnično zadovoljstvo elegantno spolzelo mimo.

3. Kriviti druge

Krivimo starše, partnerje, sodelavce, učitelje, vlado, naše odraščanje, okolje, finančno stanje... Vsi so krivi za naše nezadovoljstvo. Zakaj? Ker nas to obvaruje pred spremembo v nas samih, ki je nujno potrebna za srečo.

4. Biti pod večnim vplivom negativnosti iz preteklosti

Naša življenja ne morajo biti ves čas pod vplivom negativnih dogodkov iz preteklosti. Morda so vplivala na nas, a ne pišejo vseh poglavij našega življenja. Mi imamo v roki pero. Vsako jutro se ponovno rodimo in najbolj šteje to, kar naredimo danes.

5. Skrivati svoj resnični jaz

Malo lahko pridobimo iz neiskrenosti. Krivični smo do sebe in drugih. Tisti, ki živijo odprto, priznajo svoje šibkosti in napake, bodo motivirali tudi druge. Kar izhaja iz resnice in iskrenosti prinaša nenavadno obilje zadovoljstva in olajšanja.

6. Zgrešiti potovanje, zaradi pozornosti na destinacijo

Dobro je imeti končno destinacijo, vendar je pot tista, ki na koncu šteje. Matura, nova služba, selitev, počitnice, poroka... so končne destinacije, do katerih tako radi manično hitimo v veri, da nam bodo prinesla odrešenje. A zadovoljstvo leži nekje vmes, v popotovanju med njimi in vsemi prigodami ter radostmi, ki se porajajo med potjo.

7. Nositi več, kot zmoremo

Vsak presežek je breme. A še vedno nadaljujemo s presežki – večja hiša, več oblek, več posod, več avtov. Imeti manj pomeni manj čiščenja, manj skrbi, stresa in bremen. Omogoča prostor, da se osredotočimo na tiste stvari v življenju, ki štejejo in prinašajo resnično zadovoljstvo.

Po predlogi: becomingminimalist.com

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri