Kaj pripovedujejo naše sanje?

Vsakemu od vas se je zagotovo vsaj enkrat že zgodilo, da ste se kar naenkrat prebudili iz zelo živih sanj in se spraševali, ali gre za sanje ali resničnost. Napetost, ki ste jo začutili, pa ni in ni popustila …

Kaj pripovedujejo naše sanje? (foto: profimedia) profimedia
7. 3. 2018

Na srečo so povzročitelji tovrstnih sanj le redko tako dramatični, kot so sanje same. Kljub vsemu pa imajo določeno povezavo z našim življenjem. Gre za zanke, ob katere se spotikamo, intenzivne občutke, ki jih nosimo v sebi – vse to kaže na teme, s katerimi se ukvarjamo v budnem stanju. Med spanjem nas zaposlujejo ne le aktualni dogodki in misli, temveč tudi dogodki iz naše preteklosti.

Brez napovedi

Mnogokrat se potem zjutraj sprašujemo, ali nam morda sanje napovedujejo prihodnost. Dejansko pa lahko sporočilo posameznih sanj prepozna le tisti, ki jih sanja. V pomoč so nam seveda lahko tudi znane razlage posameznih pomenov. Toda vedno znova se morate zavedati, da sanje utelešajo tudi določen vidik vaše osebnosti. Strašni zasledovalec ni neki tujec, temveč nekaj v vas. Težava, pred katero bežite?

In ker sanje izhajajo izključno iz nas samih, jim prav gotovo ne moremo pripisovati preroških moči. Sanje ne govorijo o vas, temveč vam. In to v ponavljajočih se simbolih, ki so jih zbrali že stari Grki, v vsem tem času pa so postali že skoraj splošna resnica.

Najpomembnejši simboli sanj


Nočne slike so kot poslikana pisma naše podzavesti. Nekaj naslednjih pomenov sanj vam bo pomagalo razvozlati njihovo poslanstvo.

Hiša

Posamezni prostori predstavljajo vidike vaše osebnosti, zaprta vrata pa kažejo na nekaj neodkritega. Spalnica predstavlja partnerstvo, klet pa simbolizira nezavedno. Pobrskajte po podstrešju in se lotite potlačenih konfliktov.

Padanje

Če v sanjah padete ali pa padate, se s tem kaže vas strah pred izgubo nadzora. Se vam bliža človek, ki ga ne morete oceniti? Preden se zaprete, se najprej raje prepričajte, ali je vaš strah upravičen.

Živali

Naj bodo konj, pes ali pa kakšna eksotična žival – živali utelešajo instinktivno odgovornost. Odvisno od značaja, ki ga pripisujete določeni živali, lahko njena pojava nakazuje, da bi morali dati več pomena določeni lastnosti.

Letenje

Posegate trenutno po poklicnih ali zasebnih zvezdah? Potem vas lahko do tja peljejo tudi vaše sanje. Letenje kaže na ambicije, stremljenje po odkrivanju nečesa novega in nagrajevanja samih sebe.

Voda

Te sanje so vsestranske. Če ste v mirni reki, ste v obdobju notranjega miru. Drugače pa velja, če se borite z valovi in tokovi, da vas premetava tudi v vašem življenju. Sanje vam poskušajo dopovedati, da morate bolj varčevati z močmi.

Erotika

Vroče scene v sanjah ne povedo prav ničesar o vašem odnosu do erotike. Na splošno pa kažejo, da se v vas skriva veliko (seksualne) energije, ki jo je najbrž treba izživeti.

Žalitev

Če vas v vaših sanjah nekdo užali ali pa žali, je to vedno dokaz, da se ne cenite dovolj.

Smrt

Sanje o smrti so strašljive. Kljub temu pa pripovedujejo le o nečem, kar se v vašem življenju končuje. Morda celo obdobje negotovosti ali pa žalosti.

Prepreke

Se v sanjah stalno srečujete s preprekami na svoji poti? Lahko, da si v budnem življenju želite določenih sprememb, a si jih preprosto ne upate izpeljati. Preskusite se: je odločenost že dovolj za nov začetek?