Kaj se lahko naučimo od Keltov?

18. 1. 2018
Deli
Kaj se lahko naučimo od Keltov? (foto: profimedia)
profimedia

Do današnjih dni so preživeli le še majhni drobci modrosti naših prednikov, a če bi jih ponovno obudili, bi nam te lahko pomagale uvideti, katere vrednote smo izgubili. Ker smo Slovenci tudi potomci kulture Keltov, je vredno, da pogledamo, kaj nas lahko nauči njihovo razumevanje življenja. 

1. Odnos do narave

Kelti so globoko častili naravo, saj so v njej videli božansko, ki se manifestira skozi oblike v naravi. Dušo so videli v drevesih, rastlinah, kamnih, gorah, rekah...

2. Odnos do živali

Keltski predniki so verjeli, da živali povezujejo človeka z božanskim. Živali so dojemali kot vodnike, s katerimi so si delili Zemljo in so bile osrednji simboli vrednot – poguma, volje, modrosti... Tisti, ki so bili zares povezani z naravo so lahko razumeli govorico ptic.

3. Za čaščenje ni potrebnih stavb in religij

Bili so mnenja, da med življenjem in religijo ni mej, življenje je religija, a brez formalnosti in dogem. Stari Kelti so častili božanske sile večinoma v naravi in niso potrebovali posebnih stavb za bogove. Njihov tempelj je bila narava, obredovali so pod svetimi drevesi, na vrhovih hribov, ob vodah...

4. Ženske so spoštovane bojevnice

Za razliko od grške in rimske kulture, kjer so imeli moški dominantno vlogo, so v keltski antični kulturi ženske posedovale bolj spoštovano vlogo – spoštovali so jih zaradi znanja in niso bile v lasti moških. Prav tako so bile lahko pogumne bojevnice in vladarice.

5. Smrt je radosten obred

Verjeli so v potovanje duše in nadaljevanje življenja po smrti – smrt je samo sredina življenja. Ker je duša nesmrtna in se ponovno reinkarnira, vse dokler ne doseže popolnosti, jih ni bilo strah prehoda onkraj. Naj bi celo "žalovali", ko se je otrok rodil, saj je trakrat duša umrla v onostranstvu in prišla na Zemljo.

6. Odnos do prednikov

Častili so tiste, ki so hodili pred njimi in jim omogočili, da so tu. Umrlim prednikom so nastavljali hrano, saj so verjeli, da so naši umrli le eno misel stran od nas, vedno pripravljeni, da nam pomagajo.

7. Glasba ima magično moč

Glasbeniki so posedovali nadnaravne moči. Zgodba v keltski mitologiji pravi, da so ptice pele tako lepo, da so bolni padli v spanec in se zbudili zdravi, prav tako je imela melodija harfe v pripovedih pogosto magično moč.

Ana Vehovar