Kaj so najpomembnejši koraki pri TANTRIČNEM LJUBLJENU?

Po letih konvencionalnega ljubljenja se ni lahko odločiti in stopiti na pot tantre, toda takšnega ljubljenja se lahko učimo polagoma. Povedano z besedami Diane Richardson: "Sprememba načina ljubljenja je umetnost, je potovanje in ne sprememba v trenutku. Sestavljena je iz več majhnih korakov."

Kaj so najpomembnejši koraki pri TANTRIČNEM LJUBLJENU? (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2022

Richardsonova pravi v svoji knjigi tem korakom ključi ljubezni in jih podrobno opisuje. Vsak ključ nam pomaga, da se zavedamo trenutka in da smo prisotni v lastnem telesu. Ker bi zelo težko začeli uporabljati vse ključe hkrati, Richardsonova svetuje, da preizkusite tiste, ki se vam zdijo najbolj zanimivi in najbolj privlačni, ter polagoma uvajate nove.

Tu je nekaj preprostih ključev, ki jih lahko preizkusite in z njihovo uporabo začnete popotovanje v svet tantre.

1. Gledanje v oči

Oči so zares ogledalo duše. So močni kanali, preko katerih potuje seksualna energija. Ko so naše oči odprte, vemo, kje smo in s kom smo, oziroma smo popolnoma prisotni. Poleg tega takrat, ko zremo v oči partnerja, izmenjava seksualne energije postane vitalnejša in bolj dinamična. Toda ne počnite ničesar na silo. Če zaradi nečesa ne morete gledati partnerja v oči, naj bosta vsaj vajina obraza tako skupaj, da se dotikata z nosom in s čelom.

2. Dihanje

Dihanje je ena izmed najpomembnejših sestavin tako meditacije kot tantričnega ljubljenja. Najbolje je, da dihate počasi in globoko. Na začetku ni tako pomembno, da dihanje nadzirate, pomembno je, da se vsakega vdiha in izdiha zavedate. Zakaj je dihanje tako pomembno?

Pomaga nam, da se ločimo od misli, od večno zaposlenega uma, in da smo prisotni v trenutku. Dihanje nas povezuje z našo življenjsko energijo. Če boste med seksom spremljali svoje dihanje, boste opazili, da bolj kot se bližate orgazmu, bolj to postaja plitko in hitrejše.

Upočasnitev dihanja in usklajevanje vdiha in izdiha s partnerjem vam bo pomagalo zmanjšati seksualno napetost, da se boste lahko ljubili dlje.

3. Komunikacija

Med ljubljenjem partnerju razkrivajte, kaj se dogaja v vašem telesu. Tako boste lažje prisotni tukaj in zdaj in se boste zavedali vsakega občutka v telesu. Ko s partnerjem popolnoma odprto in iskreno delimo svoje občutke, se ustvarjata intimnost in odprtost, ljubezen pa raste.

4. Dotik

Med ljubljenjem je zavedanje pomembno v vsakem pogledu, tudi pri dotiku. Ko se dotikate partnerja, se namesto na samo dotikanje osredotočite na občutke v svojih rokah, ko se z njimi dotikate njegovega telesa. Predstavljajte si, da se vaša roka staplja s telesom vašega partnerja in mu skozi dotik pošiljajte toplino in energijo ljubezni.

Namesto da bi se takoj začeli dotikati tistih delov njegovega telesa, za katere veste, da so občutljivi na vaš dotik in da se bo vznemiril, začnite bolj subtilno in se najprej dotikajte drugih predelov ter se erogenim conam približujte počasi. Tudi ko partner boža vas, se njegovih dotikov zavedajte v celoti.

5. Sproščanje

En od najpomembnejših korakov v tantri je, da se naučimo sprostiti um in telo. Med ljubljenjem potujte po lastnem telesu in poiščite predele napetosti. Morda so to ramena, vrat, stopala ali čeljust. Sprostite vso napetost. Še posebej pomembno je, da sprostite napetost v čeljusti, saj je ta pogosto povezana z napetostjo v predelu medenice. Vendar pozor!

Sprostiti telo ne pomeni uspavati se. Gre le za to, da pozornost prenesete iz zunanjega sveta v lasten, notranji svet. Da bi se sprostili, ni treba čakati, da se najprej sprosti vaš partner. Ko se sprosti en partner, to k sprostitvi spodbudi tudi drugega.

Napisala: Ivona Lerman