Kaj sploh pomeni sprejeti sebe? (piše: Nataša Kogoj)

Vedno več se govori o tem, kako pomembno je poskrbeti zase, kako pomembno je, da si izkazujemo ljubezen, da se imamo radi, da se spoštujemo, da se postavimo na prvo mesto, da… Vse lepo in prav, a kaj ko največkrat ne vemo kaj to sploh pomeni. Kako naj potem poskrbimo zase?

 

Kaj sploh pomeni sprejeti sebe? (piše: Nataša Kogoj) (foto: pexels) pexels
3. 8. 2021

Spomnim se sebe, ko mi je pred mnogimi leti, moj terapevt rekel: »Nataša, moraš se imeti bolj rada.«

Saj bi se, pa ne vem kako. Žal mi tudi on ni znal odgovoriti na moj kako. Sedaj vem, da tudi on ni znal ljubiti in sprejemati sebe in kako naj bi potem znal to naučiti mene? Skozi več kot 25 letno intenzivno spoznavanje sebe in delo na sebi se učim imeti rada sebe in se sprejeti tako kot sem. 

Kaj sploh pomeni sprejeti sebe?

To, da sprejmemo vse svoje dele – lepe, grde, dobre, slabe, dele, ki so nam všeč in dele, ki bi jih najraje skrili… 

To, da sprejemamo sebe točno takšnega, kot smo v tem trenutku. S svojo svetlobo in svojo temo. Saj vemo, enega ni brez drugega. In tema je samo odsotnost svetlobe.

Vem, da je včasih to zelo težko razumeti, kaj šele narediti. Tudi meni se še vedno zgodi, da bi kakšen svoj del, ki se mi razkrije in me preseneti (od kje se je pojavil?), najraje kar ignorirala, nekam zakopala... pa žal ne gre. 

Bolj ko ga potiskam pod preprogo, večjo moč dobiva. 

Pa kaj vam to govorim, prepričana sem, da to tudi sami dobro poznate.

Ključ je torej ravno v tem, da ta del sprejmemo, če nam ga je še tako težko priznati. Zakaj? Bojimo se, kaj bodo pa drugi rekli, nas bodo imeli vseeno radi, bomo zato manj vredni…?

Zato dragi moji, poglejmo sedaj, katero je bistveno destruktivno prepričanje/vedenje, ki ga morate opustiti, če želite kdaj resnično sprejeti SEBE?

To je: Ideja, da šele, ko bomo ozdravili svoje rane, travme, bolečine, ko bomo bolj duhovni, ko… bomo postali boljši človek, bomo postali VREDNI.

POZOR:

Ali to v bistvu pomeni, da sedaj nismo dovolj dobri in vredni? 

Oziroma, bolj ko se zdravimo, boljši človek postajamo?

NE, NE, NE….

Ni pomembno, kaj želite spremeniti v svojem življenju, ni pomembno katere bolečine želite ozdraviti, katere vzorce razrahljati in katera prepričanja spremeniti… to nima nobene veze z vašo vrednostjo.

VREDNI SE RODIMO! Zapomnite si to za vedno!

Torej vaš cilj ni v tem, da bi postali boljši človek. 

Cilj je, da razrešimo pretekle izkušnje, ki imajo nizko vibracijo; da sprostimo ujeto energijo; da integriramo vse svoje dele z namenom, da živimo srečno, radostno in v miru s seboj in vsem, kar je.

Zdaj pa se vrnimo na začetek tegale mojega pisanja -  kako naj se imam rada, če pojma nimam, kaj to pomeni.

Naj vam dam 10. namigov iz moje prakse, mojega življenja in zelo vesela in hvaležna bom, če bodo pomagali tudi vam:

  1. Poglejte nazaj, kaj vse ste dosegli v življenju (zapišite si svoje dosežke; če nič ne najdete oz. se vam ne zdijo nič posebnega, vprašajte svoje drage, prijatelje… kaj oni cenijo pri vas)
  2. Dovolite si počitek, ko ste utrujeni in to brez slabe vesti (vem, na začetku bo težko in boste imeli mogoče občutke krivde; ne podlezite jim, to je le vaš demonček… sprejmite ga in nato uživajte v počitku)
  3. Bodite tukaj in zdaj v tem trenutku (zavedajte se ga na polno) – s tem se učite zavedanja sebe
  4. Vprašajte se kaj si želite in česa ne (zapišite si to); to preberite vsak dan in sledite svojim željam – vaše so in edino to šteje
  5. Uživajte hrano, ki hrani vašega duha in izboljšuje vaše zdravje; pazite na hidracijo (to je izjemnega pomena, a o tem kdaj drugič)
  6. Pojdite v naravo, gibajte se, dihajte in bodite čuječni
  7. Poglejte nazaj, kje pri sebi vidite korake naprej, kako daleč ste prišli, kje ste napredovali kot osebnost, v primerjavi s tem, kje ste bili pred leti
  8. Ne primerjajte svoje poti in svojega napredka z drugimi – ste točno tam, kjer morate biti ta trenutek
  9. Zapišite si kaj pomeni vam spoštovanje in potem postavljajte meje vsem tistim, ki prestopijo vašo mejo spoštovanja
  10. Dovolite si biti igrivi in nasmejani

In najpomembnejše, pazite na svoje misli. Opazujte se, kakšne so vaše misli. Ste mogoče, tako kot večina izmed nas, nagnjeni k samo obtoževanju in kritiziranju?   

Spremenite svoje misli, bodite prijazni do sebe. Kaj to konkretno pomeni? Ko se vam nekaj zalomi, ko rečete kaj, česar si nebi želeli, ko je vaše vedenje neprijazno, ko… zaznajte to in namesto da se kritizirate, si recite: 

»OK ni mi uspelo, nisem bil ravno najbolj prijazen…, a to je bilo največ, kar sem zmogel v tistem trenutku. Bom drugič bolj pazljiv.«

Lahko čutite razliko? Niste se obtoževali in kritizirali, ampak zaznali in ozavestili, kar vam daje priložnost, da boste drugič reagirali drugače.

In še nekaj, zavedajte se, da ste vi in samo vi kreatorji svojega življenja. Kar pomeni, da je nujno, da sprejmete odgovornost za svoje življenje in nehate kazati s prstom na druge (drugi so krivi). Samo od vas je odvisno, kako se boste počutili v življenju. Lahko gremo skozi še tako težke preizkušnje in še vedno je le od nas odvisno, kako bomo na njih reagirali, kako se bomo ob tem počutili. 

Vem, ne bo šlo vedno lahko, ne bo nam vedno uspelo… vem pa, da vaja dela mojstra in mojster dela vajo.

Zato nikoli ne obupajte.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo,

Nataša Kogoj

PS: 21. korakov kako premagati strahove na poti uresničitve svojih sanj, kako se imeti bolj rad, kako poskrbeti zase, kako se soočati s svojimi demončki… pa učim v svoji knjigi Vožnja v svobodo, ki je letos pravi poletni hit. Naročite jo na https://www.natasakogoj.si/knjiga-voznja-v-svobodo/