Kaj storiti, ko vas partner IGNORIRA, vi pa potrebujete njegovo pozornost?

10. 7. 2024
Deli
Kaj storiti, ko vas partner IGNORIRA, vi pa potrebujete njegovo pozornost? (foto: profimedia)
profimedia

Strokovnjakinja za odnose deli, kaj storiti, ko se počutite zapostavljene.

Ignoriranje v zvezi lahko povzroči močne občutke osamljenosti. Ne glede na to, ali vas partner ne posluša, ko govorite, ignorira vaše čustvene ali spolne potrebe, ali pa posveča več pozornosti svojemu telefonu kot vam, lahko občutek zapostavljenosti resno vpliva na vašo zvezo.

Vsi si želimo, da bi nas videli in slišali. Psihologi verjamejo, da je naša potreba po tem, da nas vidijo bližnji, povezana tudi s prazgodovinskimi časi, ko je zapustitev plemena lahko pomenila, da je bila vaša družina ogorožena. Danes pa ignoriranje vzbuja podobne občutke nezaupanja in izgubljene povezave. Ko vaše potrebe niso zadovoljene, se začnete počutiti čustveno zapuščene.

Težko je ne jemati osebno, ko vas partner ali zakonec ne opazi, vendar strokovnjaki opozarjajo, da včasih to sploh ni povezano z vami. Preden skočite na zaključke ali predpostavite, da vas partner ne ljubi več, je nekaj korakov, ki jih lahko naredite.

Če se počutite zapostavljene, obstajajo načini, kako poskusiti zapolniti to vrzel in razumeti, zakaj vas partner ignorira.

Poslušajte svojega partnerja

Lahko obstaja veliko različnih razlogov, zakaj vas partner ignorira — ne domnevajte takoj, da so nezadovoljni z vami. Če pa vas ves čas ignorirajo, je čas, da se z njimi usedete in vprašate, kaj se dogaja.

Utrujenost, duševne težave in stres so lahko razlogi, zakaj vaš partner težko sledi vašim občutkom. Če se počutijo slabo in izčrpano, jim bo veliko težje posvetiti pozornost vam,” pravi svetovalka za zmenke in odnose Pippa May.

Poskusite ugotoviti, ali so nezainteresirani tudi za druge odnose s prijatelji in družino, saj je to lahko dober pokazatelj, ali je težava le v vajinem odnosu ali pa so prisotni tudi zunanji dejavniki.

Izrazite svoje občutke

Večina parov verjame, da so skomunicirali svoje občutke, vendar redko kdaj res sedijo in se o tem jasno pogovorijo. Če vas partner ignorira, komunicirajte z njimi neposredno.

“Včasih mislimo, da smo jasno izrazili svoje potrebe z namigi, vendar pogosto nismo jasno povedali partnerju, kako se počutimo,” pravi May. “Pomanjkanje komunikacije je ena največjih stvari, ki ubija odnos. Če lahko produktivno komunicirate v zvezi, je običajno mogoče premagati vse izzive, s katerimi se soočate.”

Delite pozitivne povratne informacije

Če vas je strah biti neposredni, May svetuje uporabo strategije sendviča za povratne informacije: povejte eno dobro stvar, eno slabo stvar in nato še eno dobro stvar.

“Na primer, lahko rečete: ‘Rada imam, ko preživljava čas skupaj, vendar se mi zdi, da v zadnjem času nisi posvetil toliko časa nama. Rada bi poskusila (vstavite izkušnjo) skupaj. Kaj misliš?’”

Tak način komunikacije pokaže vašemu partnerju, da ste v varnem prostoru in mu zaupate, hkrati pa tudi, da vaše potrebe niso zadovoljene in da mora vložiti več truda.

Če se počutite ignorirane v postelji...

Biti spolno ignoriran v spalnici lahko še posebej močno zaboli in vpliva na vašo samozavest tudi izven spalnice. Če imate občutek, da vas mož ali partner ignorira v postelji, May svetuje, da raziščete svoje občutke in čustva, preden se o tem pogovorite z njim.

"Lahko je zelo boleče, vendar ne pozabite, da bi moral vsak imeti pravico zavrniti seks, ko ga ne želi. Zato je skrb zase zelo pomembna skozi celoten proces. V tem času refleksije ugotovite, kaj potrebujete. Seks je veliko več kot samo dejanje, je tudi povezava, intimnost in bližina."

Če želite priti do korenine problema, May pravi, da se morate o tem pogovoriti s partnerjem. "Poskrbite, da imate čas in prostor za ta pogovor in se poskušajte izogniti obtoževanju. Bodite ranljivi, izrazite, kako ste se počutili, in vprašajte partnerja, kako se on počuti v tem delu vajinega odnosa. To se lahko reši, če sta oba pripravljena delati na tem skupaj."

Ko je zveza končana

May verjame, da ko nobena komunikacija ne spremeni vaših občutkov ali ko oba nimata več enakih ciljev za skupno življenje, je težko ohraniti odnos. “Ko nimate več iste vizije za vajin odnos in vas ne zanima več reševanje izzivov skupaj, je to lahko tudi znak, da je zveza končana,” pravi. “Če ste popolnoma ignorirani, je to vsekakor razlog za skrb. Težko je izboljšati odnos brez komunikacije.”

Vir: paired.com

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice