Kaj v resnici dela žensko privlačno?

Kaj je potem v resnici to, kar daje ženski neustavljivo privlačnost? Odgovarja Alenka Rebula.

Kaj v resnici dela žensko privlačno? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
10. 6. 2020

"Njena sposobnost, da pripada Življenju, da ga čuti, nosi naprej, varuje.

Da ustvarja povezanost med ljudmi.

Da seje in množi dobro, da dokazuje, kako je čistost namena nepremagljiva, ko se odpravi na pot.

Njena vitalnost je tisto, kar privlači, njena prodornost pred ovirami, navdušena predanost ciljem, odnosom, svojim darovom, njena sposobnost, da daje zavetje dobremu in lepemu.

Izžarevanje vsega tega jo dela lepo oziroma daje drugim občutek, da so v stiku z lepoto.

Ko stojimo pred morjem ali na vrhu gore ali sredi gozda in čutimo lepoto, ki diha ob nas, je podobno. Ko začutimo lepoto, se ta prenese v naš pogled. Moramo pa jo biti sposobni začutiti. Ne zna vsak človek začutiti narave in življenja ob sebi in v sebi. Nekateri lahko opazijo samo videz soljudi, zavede jih podoba, ne vidijo pa, kaj je za njo.

A zanimivo je, da kljub občudovanju, ki ga vzbuja čudovit videz, notranje prazna, napadalna ali mrzla ženska ne privlači, ljudje ne iščejo njene družbe. Morda ji uspe postati vplivna in popularna z drugimi sredstvi družbene moči, a gotovo ne s svojo intimno privlačnostjo.

Če gledamo samo videz, lahko morda opazimo estetsko popolnost, a lepota nas ne prevzame. Žal pogosto ženske iščejo prav to: da bi prevzele okolje z estetskim videzom. To nam ne more uspeti, razen za kak trenutek in za nekaj mladih let v življenju. Z notranjim izžarevanjem pa lahko sijemo v okolje do konca, ne glede na starost in lepotne nepopolnosti.

Lepota je povezana tudi z nego, s tem, da ženska ravna s svojim telesom nežno, pozorno, da si jemlje čas za svojo lepoto pri tridesetih ali osemdesetih letih. Ženska želi skrbeti za svojo lepoto, ker je to dušno delo in jo povezuje z bistvom. To pa nima veliko zveze z ogledovanjem sebe v ogledalu...