Kaj v resnici pomeni simbol jin in jang?

7. 10. 2013
Deli
Kaj v resnici pomeni simbol jin in jang? (foto: pexels)
pexels

Čeprav je simbol jin in jang eden od najstarejših in najbolj znanih simbolov na svetu, pa le nekateri razumejo njegov popolni pomen.

Znak jin in jang je star kitajski simbol za univerzum, ki se je močno vrastel tudi v zahodno ideografijo. Predstavlja dve nasprotni dimenziji, ki dajeta svetu ritem, dinamičnost – to sta jin in jang. Jin označuje temo, ženskost, levo stran telesa itd. Jang je njegovo nasprotje in predstavlja zgodovino, svetost, moškost, desno stran telesa itd. Čeprav se na prvi pogled zdita sili nasprotni, to nista. Tao pravi, da gre le za dva aspekta ene resničnosti. Ker ena polarnost aktivno ustvarja drugo, sta v resnici Eno.

Simbol jin in jang opisuje to komplementarno povezanost polarnosti oz. navidezno nasprotujočih si sil, ki neodvisno delujejo v naravi. Manifestacija jina in janga so naprotja, številne naravne dvojnosti, ki obstajajo le v medsebojnem razmerju: tema in svetloba, moško in žensko, visoko in nizko, vroče in mrzlo ... Jin in jang sta neločljiva, v stalnem iskanju ravnovesja in ritem sveta je ritem njunega menjavanja.

Koncept jina in janga kot univerzalnega dualizma in komplementarnosti je temelj številnih področij klasične kitajske znanosti in filozofije, služi kot izhodišče in vodnik v kitajski tradicionalni medicini, predstavlja osnovni princip različnih telesnih položajev in vaj v kitajskih borilnih veščinah, kot sta tai či in či kung, na njem temeljijo tudi prerokbe znamenitega I Chinga. Gre namreč za enega od temeljinih simbolov v naukih starodavnih taoističnih filozofov, ki govorijo o tem, da obstajata dva pola eksistence - nasprotna, vendar komplentarna.

Zunanji obod kroga predstavlja univerzum, vesolje, prostor, v katerem vse obstaja. Preprosta razdeljena krožna forma, imenovana Taijitu diagram (ki v literarnem smislu pomeni diagram Vrhovne Resnice) pa predstavlja princip jina in janga: svetloba, bel jang, se vzpenja in prodira v temo, medtem ko se črni jin spušča.

Vsi pojavi in stanja, ki obstajajo, se v ciklični spremembi preobražajo v svoja nasprotja. Ker ena polarnost ustvarja drugo, njej komplementarno, imajo v sebi vsi pojavi kal nasprotnih stanj. Širjenje na primer vsebuje kal krčenja, krčenje vsebuje kal širjenja, napredovanje vsebuje kal umika in obratno, žensko vsebuje kal moškega in obratno. Medtem ko ena polarnost raste in pridobiva moč, druga upada in izgublja moč, nato pa se začne obraten proces ... in tako v neskončnost. Čeprav sta komplemetarni polarnosti, s svojo neločljivo povezanostjo in vzajemno pogojenostjo kažeta na Enost v temelju sveta.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk