Kako družinske skrivnosti vplivajo na družino?

10. 1. 2024
Deli
Kako družinske skrivnosti vplivajo na družino? (foto: shutterstock)
shutterstock

Kako na družino vplivajo stvari, o katerih se ni nikoli govorilo in se jih je potisnilo v pozabo? Morda je to mrtvo rojeni otrok, otrok, ki je kmalu umrl, oče, ki je zapustil družino, družinske afere, prevare, kriminalna dejanja, nezakonski otrok itd. Odgovarja Aleš Ernst, učitelj in avtor AEQ metode v Sensa podkastu. 

Aleš Ernst:

Družinske skrivnosti vplivajo na družino negativno, saj se za prikrivanje skrivnosti porablja ogromno oz. vedno več energije. To pa vodi v pomanjkanje pozornosti in časa. Razmišljati moraš, da se ne zagovoriš oz. da ne razkriješ določenih skrivnosti. Več energije, kot je porabiš za to, manj ti je ostane za druge stvari. Hkrati ne moreš biti sproščen, ker če sprostiš telo, mišične napetosti v telesu, potem tisto, kar je prikrito, pride na površino. Potem se tega skritega zavedaš sam ali pa se tega zavedajo drugi, pred katerimi prikrivaš stvari s kronično napetostjo.

Analiza preteklosti je iz vidika AEQ metode zato pomemben del v sestavljanki, kako postopoma dvigniti svojo učinkovitost življenja in učinkovitost uporabe čustev.

Zaradi skrivnosti se namreč zgodi tudi to, da določena čustva niso zaželjena ali so bila celo prepovedana. Ker je bilo prepovedano govoriti ali pokazati določene stvari v preteklosti, potem tudi otrok, ki živi v takem domu, ne dobi dovolj izkušenj z določenim vedenjem, z določenimi čustvi, z govorom o določenih temah in potem tudi sam tega ne uporablja v svojem življenju. Ta negativen vpliv skrivnosti iz preteklosti se prenaša na naslednjo generacijo, ki vedno manj oz. vedno slabše potem razume, zakaj sploh je tako, kot je. 

Enkrat si rekel, da se v družini, kjer se nabere preveč skrivnosti, tista družinska veja izuši, odpade… Torej, da nima več naslednikov.

Tako je, ker je poraba energije za prikrivanje skrivnosti tako velika, da ne more priti do dovolj globokih odnosov med partnerjema. Posledično se otrok od niju ne bi mogel naučil dovolj, da bi imel lahko kvalitetno otroštvo in potem ima veliko ljudi zavesten ali podzavesten odpor do tega, da bi imeli otroke. Nočejo jim dati tako otroštvo ali življenjsko popotnico, kot so jo dobili sami od svojih staršev, ki so imeli ogromno problemov. 

Torej je to spodbuda staršem, da povedo otrokom stvari, ki so se zgodile v preteklosti, tudi tiste težke?

Ja, vendar na primeren način. Najprej morajo to storiti med seboj. Ko imata partnerja med seboj urejenih več teh skrivnosti, se napetost v družini spusti, je nižja in otroku je bistveno lažje funkcionirati v taki družini. Otrok je lahko bistveno bolj umirjen v družini, kjer ni skrivnosti, kar pomeni, da se lahko bolj pravilno razvija. 

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj: 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode