Kako obvladovati svoj čustveni spomin?

Se vam je že zgodilo, da vas je nek predmet spomnil na neprijetno situacijo in v vas se je oglasil alarm, ki sporoča, da ste v veliki nevarnosti? Da je neka oseba v vas sprožila občutek anksioznosti in ste želeli čim prej pobegniti? Poglejmo si, zakaj je tako. 

Kako obvladovati svoj čustveni spomin? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
17. 1. 2020

Čustveni spomin temelji na naših izkušnjah in vzorcih. Lahko vzbudi negativne občutke, kot sta ljubosumnost in strah, pri čemer fizični odziv telesa sproži reakcijo v našem umu in zdi se nam, da smo v nevarnosti. Zato reagiramo. Z umikom ali z napadom. Če se teh občutkov in mentalnega procesa ne zavemo, jih lahko napačno razumemo kot resnično stanje in ne vemo, da gre le za prebujen spomin. Ob tem se odzovemo neprimerno - reagiramo, kot smo že nekoč, čeprav je tokratna situacija morda v povsem drugem kontekstu.

Telo nas opozori, kadar je nekaj narobe

Čustveni spomin je sredstvo, ki nas lahko obvaruje. Naše telo ve, kdaj smo v nevarnosti in nas na to opozori.

A vsi imamo tudi svoje strahove – nekateri so utemeljeni, drugi pa so lažni produkt uma in te moramo znati obvladovati.

Na primer: Če nas nekaj razjezi, je dobro, da nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, začutimo, od kje zares prihaja to čustvo in kaj nam sporoča. Ko racionaliziramo svoje občutke, se izognemo neprimernim reakcijam. Če pa jih skušamo kontrolirati oz. jih samo potlačimo vase, se lahko prikrajšamo tudi za bolj pozitivne občutke.

Nihče ne more živeti v večnem izogibanju bolečini

Kadar v nas nekaj izzove strah, je naša avtomatska reakcija iskanje zaščite in varnosti. Hočemo pobegniti. Včasih pa bi bilo bolje, če bi samo nekaj trenutkov počakali, da zares začutimo v sebi, od kje ta strah prihaja, ga predelali in šli mirno naprej.

Kako se torej lahko naučimo obvladovati čustveni spomin?

1. Prisotnost v trenutku

Bodite pozorni na vse, kar vam vaše telo sporoča. Fizičen odziv sproži tudi mentalnega in čustvenega, s tem pa nas požene v akcijo. Reagiramo tako, kot se nam v trenutku zdi najbolj primerno. Lahko verbalno izbruhnemo v jezi, pobegnemo, prehitro sklepamo in povzročimo veliki konflikt, lahko zapustimo situacijo in prestavimo izziv na naslednjič … toda, če to počnemo pogosto, se bo v nas nabralo preveč stvari...

2. Dihalna tehnika za pomiritev

Vsi govorijo ''samo dihajte''. Ampak to resnično deluje. Kadarkoli se vsega nabere preveč, je najbolj preprosta in najbolj učinkovita metoda; nekaj globokih vdihov in izdihov. Ob tem se umirijo vsi organi, s tem pa tudi vaš um. Če neprijeten občutek še kar noče stran, ne paničarite. Minilo bo. Pomembno je le, da brzdate nujo po takojšnji reakciji.

3. Opazovanje

Kaj se pravzaprav dogaja? Preučite dejstva, ne vaših sklepanj. Ta korak je najtežji, saj naš um pogosto ne ločuje med realnostjo in tistim, kar smo sprovedli s svojimi miselnimi vzorci (toda: tudi te se da nadzorovati in usmerjati, z veliko vaje in predanosti!). Ko pogledamo na situacijo objektivno, stvari niso tako dramatične … poskusite. Vaši občutki SO pristni, ampak to še ne pomeni, da je odziv, ki ste ga vajeni, najboljša rešitev za dano situacijo.

Premislite, analizirajte, kaj se zares dogaja, preden reagirate.

4. Izbira

Po nekaj globokih vdihih in izdihih se boste lažje osredotočili in doumeli, kaj se zares dogaja z vami – v vas samih in v okoliščinah, ki so sprožile neprijetno čustvo. Ta trenutek, ko si vzamete čas, je zelo dragocen – v njem posedujete vso svojo moč. Vi ste tisti, ki ima nadzor nad situacijo, in ne obratno. Notranji kaos je odločitev. Lahko mu podležete, lahko pa ne. Ko razbijete vzorec, ki vas pogosto spravlja v težave, se osvobodite. Na stvar pogledat iz nove, sveže perspektive. In nato odreagirate tako, kot je najbolje za vas.

Naš čustveni spomin je na avto pilotu – dokler mu to dovoljujemo

Je navada, ki jo lahko presežemo oziroma spremenimo. Ker smo določenih situacij tako zelo navajeni, reagiramo tako, kot smo navajeni. In to nas požene v začarani krog. Če pa se vedno znova, v vsaki neprijetni situaciji, odločamo, kako se bomo odzvali, vzorec izgine. Vsi dvomi in strahovi se redefinirajo. Naš um se osvobodi in nam ponudi več opcij … tista, ki jo naposled izberemo, pa je v sinhroniciteti z našim srcem. Ne z egom.

Ni vam treba reagirati takoj!

Če si ob pritisku, ki prihaja od zunaj in se odvija znotraj vas, vzamete vsaj 10 sekund za globoko dihanje, boste morda že lahko preprečili dramo. Samo vzemite si malce več časa.

Če nekdo od vas terja takojšen odgovor, vi pa ga ne morete dati, si vzemite več časa. Sami najbolje veste, koliko ga potrebujete. Ko bo čas za odločitev pravi, boste vedeli. To lahko traja nekaj sekund, minut, dni ali tednov. Nekatere odločitve potrebujejo čas, da dozorijo.

Privoščite si ta čas – ta odmor je vaše darilo samemu sebi. Zaslužite si ga. Lahko v miru razmislite, pustite zadevo nekaj dni na strani, se zopet vrnete k njej … vse dokler ne boste v sebi začutili, da veste, kaj narediti.

Ni univerzalnega pravila, saj je prav vsak človek unikatno bitje z izvirnimi izkušnjami. Vse te neprijetne situacije vam dajejo priložnost, da se povežete s sabo, se bolje spoznate in se naučite odzvati tako, kot je najbolj prav ZA VAS. 

Odzivajte se kar se da mirno. 

VH, Vir: Elephant Journal

Preberite še: Kako prepoznati, da vaš prijatelj trpi za anksiozno motnjo

ali pa

Kako pogosto se vaše skrbi dejansko uresničijo?