Kako ločiti samoljubje od ljubezni do sebe?

O tem, kaj je in kaj ni sebično, bi lahko razpravljali ure in ure, pa še ne bi prišli do zaključka. Vedno se bodo našli ljudje, ki nas bodo zaradi tega ali onega razloga imeli za sebične. Zato je pomembno, da smo pomirjeni sami s seboj, da smo v stiku s svojimi resničnimi željami in odločitvami. Vseh zunanjih zahtev tako ali tako ni mogoče zadovoljiti.

Kako ločiti samoljubje od ljubezni do sebe? (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 7. 2013

Nenehno ugajanje drugim in izpolnjevanje njihovih zahtev pravzaprav ruši podobo o nas samih in ogroža naše samospoštovanje. Kadar se pretirano ogledujemo v očeh drugih, je to znak, da se nimamo dovolj radi oz. da se nimamo radi na zdrav način.

Nujno je razlikovati med samozaljubljenostjo (nezdrav narcizem) in ljubeznijo do sebe (zdrav narcizem). A kako ju ločiti? Kako potegniti jasno mejo? Kako se prepričati, da se iz lastne nesamozavesti nismo malo samozaljubili?

Narcizem je poveličevanje samega sebe, ki temelji na lastnih fantazijah in podcenjevanju drugih. Prevladujoč občutek, ki motivira narcisoidno osebo, je zavist. Ta pa ni nič drugega kot odsotnost ali nasprotje ljubezni.

Mitološki Narcis je zaradi samozaljubljenosti in hrepenenja po lastnem odsevu v vodi obsojen na trpljenje. Ni sposoben uresničiti resnične ljubezni (niti do sebe niti do drugih), ker je obseden sam s seboj. Lastna krhkost mu onemogoča vzpostavljati in doživeti bližino.

Sodobni Narcis je prav tako očaran s svojim odsevom. Obremenjen je s svojim videzom, uspešnostjo in družbenim položajem. V drugih vidi zgolj sliko lastne lepote, uspeha in pomembnosti. Resnični ljudje s svojimi kvalitetami in slabostmi, s svojo osebnostjo in življenjskimi zgodbami so zanj nepomembni. Njegov cilj je zasijati v tujih očeh, da bi zakril notranjo praznino. Zato se trudi očarati, osvojiti.

Po drugi strani je zdrav narcizem predpogoj za kakovostno in uspešno življenje. Je temelj samozaupanja in pozitivne podobe o sebi. In prav to v tem članku razumem pod besedama 'ljubiti sebe'.

Če se doživljamo kot povprečne in zamenljive, bomo težko napredovali na poti uresničevanja svojih življenjskih sanj. Če ne verjamemo vase in v svojo avtonomijo, se bomo prej ali slej znašli v odvisniškem razmerju ali dopustili, da z našim življenjem upravljajo drugi.

Medtem pa zdrav narcizem oz. ljubezen do samega sebe v življenje prinaša občutek psihične trdnosti in nagibanje k individualizmu ter ustvarjalnosti.

Tomica Šćavina