Kako manifestirati želje?

Če ne veste, kam greste, tja ne boste nikoli prispeli. Da bi ladja življenja zaplula svoji pravi misiji naproti, vzemite krmilo v svoje roke. Krmilo je vaša izjemna sposobnost vizualizacije, za načrt plovbe pa bodo poskrbele vaše srčne želje in potrebe.

13. 1. 2015

Vsem nam so skupne številne želje, za katere si želimo, da bi jih uresničili, žal pa 'zaradi dreves pogosto ne vidimo gozda'  in le težko izluščimo tisto, kar v resnici potrebujemo, da bi svoje življenje živeli zares polno.

En od načinov, da bi svoje potrebe lahko ozavestili, je 'vizualizacijska tabla' – nekakšna plošča, na katero lahko pripenjamo pozitivna sporočila in inspiracijske slike, ki za nas predstavljajo življenje, ki si ga želimo živeti. Če se zdi to preveč preprosto, da bi bilo učinkovito pri uresničevanju naših želja, naj vas spomnimo, da naše nezavedno z nami lažje komunicira prek simbolov in slik kot prek besed.

Pomislite samo na obliko sporočil, ki nam jih nezavedno pošilja vsako noč, medtem ko sanjamo. To preprosto, a močno orodje nam bo pomagalo, da ostanemo osrediščeni na stvari, ki so za nas pomembne, in da tako v vsakem trenutku dneva že 'vidimo' svoje življenje prav takšno, kakršnega si želimo, da bi bilo.

Ta vizualizacijska lepljenka nas bo motivirala s svojo pozitivnostjo, kar je vsekakor neprimerno spodbudnejše od stanj razočaranj zaradi potencialno številnih neizpolnjenih želja. Že pogled na vizualizacijsko tablo bo v nas ustvaril občutja veselja in volje, kar je prvi korak in predpogoj za uresničenje želja.

Moč prošnje

O tem, da je naša podzavest sposobna zares izjemnih čudežev in uresničuje prav vse, kar ustvarimo v svoji domišljiji, nas lahko prepričajo številni primeri uspešnega delovanja sugestij – naj bo v stanju hip­noze ali plitke zamaknjenosti ob gledanju oglasov, pa tudi nadvse priljubljene tehnike avtosugestij in seveda še ne povsem raziskanega fenomena placebo učinka. Tako ste gotovo že slišali za primere ljudi, ki so tako opustili kajenje, shujšali ali skorajda čudežno ozdravili številna fizična, čustvena in celo duševna obolenja.

A če to tako zelo pomaga nekaterim, zakaj tako pogosto ne pomaga prav tistim, ki bi pomoč teh tehnik najbolj potrebovali?

Ene zadnjih študij npr. kažejo, da naj bi bile avtosugestije manj učinkovite prav pri ljudeh, ki imajo nadvse nizko samopodobo, saj so tako polni negativnih misli o sebi, da te povsem izničijo vsakršno pozitivno avtosugestijo. Za dejansko udejanjenje namere (ali želje) bo v tem primeru potrebnega nekaj več. In tisto več je priložnost želenega stanja, ki jo ustvarimo v svojem umu in jo s pripadajočimi čustvi potrdimo.

Šele slika, ki prežame celo naše bitje, je tisto, kar bo naše nezavedno razumelo, slej ko prej sprejelo in želeno stanje skladno z zakoni življenja naposled tudi dejansko uresničilo.

Enostavnejši primer takšnega delovanja je preprosto vizualizacija praznega parkirnega prostora v trenutku, ko tega najbolj potrebujemo, po pričevanjih številnih, ki so to kdaj že poizkusili, kažejo, da se v trenutku uspele vizualizacije, ki jo praviloma spremlja globoka notranja gotovost in z njo mir, tudi v najhujših prometnih konicah tak prostor kot po 'čudežu' najde. Najraje prav tam in tako, kot so si ga v svoji vizualizaciji predhodno že predstavljali.

O podobnih primerih čudežnih razpletov poročajo tudi ljudje s precej kompleksnejšimi željami. Niso tako redka pričevanja tako moških kot žensk, ki so pripovedovali, kako so si v želji po partnerju svojih sanj tega tako osebnostno kot celo telesno predstavljali, še preden je ta dejansko vstopil v njihovo življenje, prav tako bi med zanimivejše primere uspešnih tehnik uresničevanja želja in namer lahko uvrstili starodavna klicanja dežja, ki so med drugim lastna tudi staroindijanskim ljudstvom. Njihova vizualizacija želenega je bila značilno podprta z rituali posebnih obredov in njim lastnimi molitvami, ki so prosilce za dež uspele zamakniti v ravno pravo psihofizično stanje.

Že z nekaj malega brskanja po spominu bi se verjetno spomnili tudi kakšne lastne spontane uresničitve želja. Kot otrokom in najstnikom so se nam občasno izpolnjevale želje, ne da bi natančno vedeli, kako in zakaj nam je to uspelo. Če bi namreč vedeli, bi se nam želje vedno uresničevale, tako pa se to pogosto ni zgodilo. Najpogosteje je v naši sicer dovolj goreči prošnji (ali molitvi) manjkala najpomembnejša sestavina, t. j. čista, usmerjena energija jasnega čustva, ob katerem zbledi vsakršen dvom v to, kaj si zares želimo!

Prav intenzivnost čustva, ki prihaja naravnost iz srca in ne iz uma, ki tako hitro in prerad uniči doseženo z odrezavim 'to ni mogoče'!

A kako bi to sploh lahko bilo mogoče?

Po analogiji, o kateri med drugimi piše v svoji knjigi Božanska matrika tudi Gregg Braden, je vesolje kot nekakšen zavesten računalnik, prav naši občutki, čustva, prepričanja in molitve pa so tisti, ki našo resničnost programirajo. Odveč bi bilo zanikati, da se tega na nekem nivoju prav vsi po vrsti ne zavedamo: »Skoraj univerzalno si delimo občutek, da smo več, kot je vidno očem. Nekje globoko znotraj meglice našega starodavnega spomina vemo, da imamo v sebi čarobne in čudežne moči. Vse od časa otroštva sanjamo o svojih zmožnostih opravljanja stvari, ki so onkraj razuma in logike. In zakaj ne?« Gregg Braden je prepričan, da v nas biva moč, da na svetu ustvarimo to, kar si lahko predstavljamo v svojih prepričanjih.

Nataša Zupanc, Fotografije: Shutterstock