Kako odgnati zaskrbljenost?

Skrbi so del življenja vsakega posameznika. Naselijo se v našo notranjost in škodijo našemu zdravju ter nas ovirajo na poti do srečnega življenja.  Preverite, kako jih lahko omejite.

Kako odgnati zaskrbljenost? (foto: profimedia) profimedia
25. 4. 2017

Skrbi so vseh oblik in velikosti, ena stvar pa jim je vsem skupna – neoprijemljiv občutek negotovosti. Dejstvo so potrdili tudi znanstveniki, ki pravijo, da naši možgani stalno potrebujejo povratne informacije, da lahko ocenijo situacijo in nato reagirajo. Če ne dobimo povratne informacije in gotovosti o določeni stvari, na dan pridejo naša negativna čustva oziroma skrbi.

Vrednost malih zmag

Skrbi lahko omejite, če se vsak dan osredotočite predvsem na male zmage, ki jih dosežete. Če pomanjkanje povratnih informacij povzroča skrbi, potem poskrbite, da obrnete situacijo in možganom posredujete informacije, ki jih potrebujejo. To pomeni, da reflektirate uspehe vsakega posameznega dne in na ta način omejite razmišljanje o stvareh, ki vam povzročajo skrbi.

Preusmeritev pozornosti

Še en način, preko katerega lahko omejite svoje skrbi, je preusmeritev pozornosti iz dolgoročnih problemov na dnevno rutino. Namesto, da vaše misli prevzame strah o morebitni prekinitvi zveze, strah pred smrtjo ali drugih strahovi, se raje osredotočite na 'probleme', ki jih je potrebno razrešiti tekom vaše dnevne rutine. Recimo, kaj boste pripravili za večerjo, kaj morate nakupiti v trgovini, kaj morate pripraviti za projekt v službi. Z reševanjem teh manjših problemov poskrbite, da zmanjšate prisotnost negotovosti, saj so rezultati rešenega problema vidni takoj. 

lifehack.org

Preberite še: