Kako odkriti, kaj je vaše življenjsko poslanstvo?

22. 9. 2021
Deli
Kako odkriti, kaj je vaše življenjsko poslanstvo? (foto: pexels)
pexels

Nekaterim ljudem je njihovo poslanstvo bolj jasno, drugim manj. Nekateri imajo jasno vidne talente, drugi imajo bolj speče, ki jih potrebno obuditi. 

Zaradi vpliva okolice, nezavednih napak družine, izobraževalnega sistema, ki ne spodbuja, da bi otroci razvijali svoje lastne potenciale in ugotovili, kaj je njihova misija, veliko ljudi zmedeno tava v življenju, saj ne vedo, kaj je tisto, kar bi morali napraviti. Resnično srečo pa lahko prinese le izpolnjevanje poslanstva, zaradi katerega smo nenazadnje tudi prišli na Zemljo.

Da bi lažje sestavili sestavljanko življenja je tu nekaj vprašanj, ki vam lahko pri tem pomagajo.

1. Kaj vas je strastno veselilo kot otroka?

Otroci intuitivno počno tisto, kar je njihova strast. Razmislite, kaj ste počeli kot otrok in vas je neizmerno osrečevalo. Morda je to pisanje, risanje, oblikovanje, igranje vloge učiteljice, zdravnika, matere, plesanje, petje... Morda so vas fascinirale živali ali rastline. Žal običajno prvinske želje otroci hitro zatrejo zaradi vpliva okolice in šole, za njih zmanjka časa ali pa jih zamenjajo s hobiji, ki so sprejeti kot bolj primerni za otroka.

2. Če bi imeli veliko prostega časa, kaj bi najraje počeli?

Kam bi šli in kaj bi počeli? Tukaj seveda odpadejo odgovori, kot so – ležal bi na kavču in gledal televizijo.

3. Ob čem pozabite na svet okoli sebe?

Ko delate tisto, kar je vaša misija, izgubite občutek za čas, pozabite na lakoto in utrujenost, nič ni težko, ne razmišljate, koliko boste s tem finančno zaslužili, saj je najbolj pomembno to, da opravite, kar morate. Če torej počnete nekaj in hkrati čakate, da bo opravila čim prej konec, pogledujete na uro in razmišljate o hrani, je to morda že znak, da ne gre za vaše resnično poslanstvo.

4. Katera tematika vam je najbolj pri srcu?

O čem najraje prebirate? Kaj najraje brskate po spletu, poslušate na televiziji ali radiu? Ob kateri tematiki vam poskoči zanimanje (in srce)? Morda so to okoljske teme, teme o otrocih ali pa zdravi recepti?

5. O čem najraje govorite z bližnjimi?

Katero temo običajno najraje odprete, ko ste v družbi s prijatelji ali družino? Katera tema pogovora vas resnično zanima in vam je zabavna? Prav tako velja pomisliti za kakšne nasvete vas običajno prosijo prijatelji, glede česa se jim zdi, da jim lahko najbolj pomagate. Kaj drugi opazijo, da je vaša močna točka, je lahko znak vašega poslanstva.

6. Kaj si želite storiti preden umrete?

Kaj je tisto, kar imate na listu, da morate nujno storiti v tem življenju? Ali kaj bi vam bilo najbolj žal, da ne bi naredili? To je običajno nekaj, v kar resnično verjamete in vas izpolnjuje.

Ko ste radostni in se vam poje, tam leži vaša sreča in vaša pot, pravijo. Ko ne izpolnite svojega poslanstva, gre za tragično dejanje svobodne volje. Avtor Anthon St. Maarten je neizpolnjevanje poslanstva primerjal s počitnicami, kjer imate neskončne možnosti ogledov in aktivnosti, ki bi vas neizmerno osrečile in obogatile, vi pa se odločite, da boste čas preživeli zaprti v hotelski sobi in gledali televizijo. Podobno je, ko porabimo življenje za nezavedno početje stvari, ki niso v skladu z nami in zapravljamo možnosti, da bi napravili maksimalno, kar lahko, ter se vrnili domov, namesto praznih rok, z izpolnjeno dušo.

prirejeno po: lifehack.org